Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?

önéletrajzAz önéletrajz nem csak arra hivatott, hogy azt mondjuk: Hello. Szeretnénk, ha visszaköszönnének, de ehhez észre kell, hogy vegyenek. Melyek azok a módszerek, amelyekkel kitűnhetünk a tömegből? Hogyan tehetjük olyan érdekessé a jelentkezésünket, hogy aztán behívjanak egy állásinterjúra?Egy pozíció egy önéletrajz

Egy személy nagyon sok pozíció betöltésére alkalmas lehet - akár az önéletrajz alapján is. Az életben számtalan olyan tapasztalatot szerzünk, mely képessé tesz minket bizonyos munkafeladatok elvégzésére. Ez azonban csak akkor derül ki, ha az önéletrajz is említést tesz erről, és erre külön kitér. Ha 2-3 szakmában is van tapasztalatunk, bizonyos pozícióinkban szerteágazó feladatokat láttunk el, emeljük ki a megpályázott álláshoz tartozóakat. Sokkal hatékonyabb azonban az olyan önéletrajz, mely kifejezetten egy adott pozícióra íródott. Az olvasója is észreveszi, hogy az általa feladott hirdetés alapos átnézése után fogalmazták.

Mellőzzük az elhasznált szavakat

Az egyik legelhasználtabb szó az önéletrajzokban a „kreatív”. Az önéletrajz mintákban nagyon jó ötletek vannak a képességeink kiemelésére, mégis, mivel sokan ugyanazokat a szavakat használják, egyszerűen sablonossá vált a csapatjátékos, a pontos, de még a megbízható kifejezés is. Használjunk ezek helyett szinonimákat vagy olyan kifejezéseket az önéletrajz írása során, mint a „tiszteletben tartom a határidőket” (pontos) vagy „nyitott vagyok az újszerű megoldásokra” (innovatív), vagy „döntéseimért mindig vállalom a felelősséget” (felelősségteljes), vagy találjunk ki rólunk szóló, személyes kifejezéseket, ezzel is egyedivé téve az önéletrajz képességek és előnyök fejezetét.

Az ismertség kifizetődő

Ha olyan nagy cégnél dolgoztunk, amely mások számára is ismert lehet, bátran leírhatjuk, sőt, le is kell írni a cég nevét az önéletrajz összeállítása során. Ha egy Kft-nél vagy Zrt-nél töltöttünk be valamilyen pozíciót, aminek azonban termékei ismertebbek, mint a cég neve, utalhatunk rá, hogy melyik termékekkel voltunk kapcsolatban, melyekért voltunk esetleg mi a felelősek. Így a leendő munkaadó nem csupán egy cégnevet lát, de a termékekhez kapcsolva jobban megjegyzi az önéletrajz készítőjét is.

Az önéletrajz tartalmában is QR kód

Magyarországon még igen kevesen használják a QR kódot, vagyis a kétdimenziós vonalkódot a jelentkezésükben, így figyelemfelkeltő önéletrajz készíthető használatával. Az interneten pár kattintással készíthető QR kód, mely az Ön szakmai oldalára illetve blogjára, LinkeldIn profiljára, vagy videós önéletrajzára visz, ahol a szakmai pályázatán kívül referenciáiról, korábbi munkásságáról és személyiségéről is pontosabb képet kaphat a felvétellel foglalkozó munkatárs.

Ennek eléréséhez a HR-esnek csak be kell olvasnia okostelefonjával a pályázatába képként beillesztett QR-kódot.

Egyelőre nem ajánlott az egész önéletrajz helyettesítése ezzel a módszerrel – gondoljunk arra, hogy esetleg nincs a HR-esnek okostelefonja, így a jelentkezésünk nem is ér célt – a jelentkezés színesítésére azonban nyugodtan használhatjuk.

Érdeklődési terület? Legyen érdekes!

Ha olyan speciális hobbija van, amelyre a legtöbb ember felkapja a fejét első hallásra, ne hagyja ki azt az önéletrajz írása során sem. A HR-es is éppen olyan, mint mások, a cél pedig az, hogy magára vonja a figyelmét. Előfordulhat, hogy hasonló (megfelelő) referenciái vannak, mint sok más jelöltnek, de hobbija miatt sokkal érdekesebbnek tűnik, személyisége árnyaltabbá válik az olvasó szemében, és éppen e pozitív benyomás miatt valamint az önéletrajz alapján lehetősége nyílik a személyes bemutatkozásra is.


állások a cv-online oldalán