Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan lesz állása egy frissdiplomásnak?

Hogyan lesz állása egy frissdiplomásnakÁlláskereséskor nagyjából az elküldött önéletrajzok ötödéből lesz interjú; az elhelyezkedéshez átlagosan 40 jelentkezés szükséges. A munkaerő-piaci sikerhez frissdiplomásként jó nyelvtudásra, kommunikációs készségre és önálló munkavégzési képességre van szükség - derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola kutatásából.A felmérés szerint a 2011-ben végzett hallgatók 43 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett főállású munkaviszonnyal. A végzéskor még főállással nem rendelkező hallgatóknak a záróvizsga letételét követően átlagosan 3,5 hónapra volt szükségük a sikeres elhelyezkedéshez: a megkérdezettek 36 százaléka 1 hónapon belül, 58 százaléka 4 hónap alatt talált magának munkát.

A legnépszerűbb elhelyezkedési mód az álláshirdetésre való jelentkezés

A frissdiplomások a legtöbb esetben (44 százalék) a megszokott úton, azaz álláshirdetésre való jelentkezés útján helyezkednek el. Személyes ismeretség révén a megkérdezettek ötöde tudott munkát találni. Jól járhatnak azok, akik korábbi szakmai gyakorlati helyükön jól teljesítenek: ezt bizonyítja, hogy a megkérdezettek 11 százalékát alkalmazták ezeknél a cégeknél. Jelentős még azok száma (10 százalék), akik közvetlenül a munkáltatónál jelentkeztek.

A megkérdezettek 83 százaléka jelenleg alkalmazottként dolgozik. Az alkalmazottak többsége beosztott diplomás (67 százalék), míg 10 százalékuk közép-, 8 százalékuk alsóvezető. Felsővezetőként a válaszadók 2 százaléka dolgozik, 14 százalék pedig nem diplomás beosztott pozícióban van.

Ami az érvényesüléshez leginkább szükséges

A kutatásba bevont öregdiákok vélekedése szerint a munkaerő-piaci érvényesüléshez az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, jó kommunikációs készség és az önálló munkavégzés készsége szükséges. A diploma minősítését, a külföldi tapasztalatot vagy az elméleti felkészültséget ezzel szemben a munkáltatók a megkérdezettek szerint kevésbé veszik figyelembe.

Többségükben elégedett munkavállalók a frissdiplomások

A felmérésbe bevont öregdiákok a jelenlegi munkájukkal kapcsolatban inkább elégedettnek mutatkoztak. Munkahelyük szakmai, tartalmi és tárgyi körülményeivel voltak a leginkább elégedettek, de a munka személyi körülményeivel kapcsolatban is alapvetően pozitív válaszok születtek. A fizetésre és juttatásokra vonatkozó kérdésekből kiderült, hogy a volt BGF-es hallgatók jelenlegi nettó átlagkeresete 224 ezer forint körül alakult.

-HR Portál-

 

állások a cv-online oldalán