Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan legyen sikeres a telefonos interjú?

Telefonos interjúA telefonos interjú segítséget jelenthet az interjúztató számára abban, hogy az önéletrajz mögé lásson, és némi képe legyen az állásra pályázóról. Fontos tehát, hogy az előszűréseket és a telefonos interjúkat is ugyanolyan komolysággal kezeljék az állásra jelentkezők, mint a személyes találkozást. Itt persze nincs akkora szerepe a külső megjelenésnek, azonban az asszertív szemlélet mindkét esetben elősegítheti a sikeres kommunikációt a minket kérdezővel.


A telefonos interjú ne legyen alsóbbrendű! Készüljön úgy, mint egy személyes találkozóra!


Készüljön és gyakoroljon a telefonos állásinterjú előtt. Szánjon annyi időt a felkészülésre, mintha személyesen találkozna leendő munkáltatójával vagy az interjúztatóval. Végezzen kutatómunkát a vállalattal kapcsolatban. Fogalmazza meg magában, hogy hogyan tudna a cég sikeréhez hozzájárulni. Használja ki az előnyeit, hiszen erre az interjúra szinte még jobban fel lehet készülni, mintha szemtől szemben ülne az interjút tartó cég embereivel, hogy puskázhat mivel az össze gyűjtött információk ott lehetnek ön előtt és felveheti  a fonalat, ha menet közben leblokkol. A telefonos interjú előnyt nyújthat azoknak, akik hajlamosak izgulni egy-egy interjú alkalmával. Itt nem vizslatnak kérdező tekintetek. Végezetül állítson össze egy listát azokból a kérdésekből, amit szívesen feltenne, ha alkalom adódna rá.

Ne beszéljen túl sokat! - A kevesebb néha több

Az állásinterjú kapcsán jusson eszünkbe, hogy két fülünk van és egy szánk, tehát az interjú nagy részében hallgassunk figyelmesen, és amikor kérdeznek, válaszoljuk meg a kérdéseket. A legjobban sikerült interjúkon általában az interjúztatók beszélnek. Jelöltként a kérdések megválaszolása mellett igyekezzen kideríteni, hogy milyen munkaerőt keresnek az adott pozícióra. Ezzel az információval a birtokában Ön lehet a legjobb jelölt az állásra.

Az ördög a részletekben rejlik                                                                                      

Előfordulhat, hogy az interjúztató egy másik városban vagy esetleg egy másik időzónában helyezkedik el, ezért vegyük figyelembe az interjú megbeszélésénél, hogy mindenkinek megfelelő-e az időpont. Ha esetleg külföldi munkaadóval egyeztet, győződjön meg róla, hogy nem értették félre egymást, az időpontot illetően. Kérje el az interjúztató telefonszámát (vonalas és mobil számát egyaránt), hogy Ön is fel tudja venni a kapcsolatot, amennyiben szükséges lenne. Menjen biztosra, ne ezen múljon, hogy nem éri el a munkaadót!


Mutassa ki lelkesedését és érdeklődését a pozíció iránt!

Általában a telefonos állásinterjú célja az, hogy személyesen is meg akarjon ismerkedni egymással a két fél. Éppen ezért, ha a munkaadó felkeltette az Ön érdeklődését, mutasson elhivatottságot és lelkesedést a munka iránt. Az interjú végeztével legyen érdeklődő, kérdezze meg, hogy mi lesz a következő lépés, mikor számíthat visszajelzésre.

Higgyen magában! Ne abból induljon ki, hogy hibázni fog!

Tegyen meg minél többet a lelki nyugalma érdekében egy csendes, szeparált helyet keressen az interjú idejére. Amennyiben lehetséges, vonalas telefonon intézze a hívást, mivel a mobil telefonokkal sokkal több kellemetlenség adódhat. Távolítson el minden zavaró tényezőt arról a helyről, ahol az interjú idején tartózkodik majd, hogy minél kevesebb dolog vonja el a figyelmét a beszélgetésről. Öltözzön fel úgy, mintha egy személyes állásinterjúra menne, hogy ezzel is fel tudja venni a szituáció hangulatát. Mosolyogjon – mert azt a vonal másik végén lévő interjúztató is érezni fogja a hangja kisugárzásából – és legyen lelkes. Válasszon olyan testhelyzetet, mely az eseményhez méltó, illetve ne fogja vissza a non-verbális kommunikációt sem, mert bár az interjúztató nem fogja látni a gesztikulációját, de a beszéd hevületéből érezni fogja a lelkesedést.

Végezetül, higgyen magában, hogy Ön a legmegfelelőbb jelölt az állásra. Ha nem bízik saját magában, senki más sem fog. Legyen felkészült, legyen önbizalma, feltételezze, hogy sikerrel fog járni, ez a pár apróság lehet a telefonos interjú kulcsa!

 

Állások a cv-online oldalán