Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan készüljünk fel hatékonyan az angol nyelvű állásinterjúra?

angol nyelvu allasinterjuElengedhetetlen feltétele a sikeres angol nyelvű interjúnak, hogy az angol nyelvtudásunk megfelelő legyen. Ez a szint a megpályázott állástól illetve magától a munkahelytől függően változik, de általánosságban elmondható, hogy minél magasabb szinten beszéljük a nyelvet, annál jobb esélyekkel indulunk.Természetesen az angol nyelvtudás nem minden a döntési folyamatban, hiszen a betöltendő pozíciótól is függ, milyen szintű tudást várnak el tőlünk. Az álláshirdetésekben legtöbbször jelölni szokták, milyen szintet várnak el a jelentkezőtől. Sokan nem tudják, hogy a társalgási szintként emlegetett tudás a középfokú, míg a tárgyalóképes felsőfokú nyelvvizsga értékű tudást jelent.


Hasonlóan fontos, hogy azzal az angol nyelvezettel is tisztában legyünk, amely a munka világával kapcsolatos, illetve konkrétan azzal, amit az állásinterjún elvárnak tőlünk. Hiába jó szakember ugyanis valaki, és ismeri a szakterülete speciális angol nyelvezetét, ha az interjún nem képes magát eladni, mert a nyelvtudásának ezen része hiányos. Sajnos azonban általános nyelvtanfolyamokon ezt a tudást csak nagyon kis részben lehet elsajátítani, így célzott felkészülés szükséges ebben a tekintetben (szakkönyvek, tréningek, való életbeli tapasztalatok). Természetesen a szaknyelv ismerete is fontos, különösen, ha szakmabelivel (is) kell beszélni az interjún.

Mire készüljünk?
  • A szaknyelv megfelelő használatára.
  • Az udavarias megszólítási formákra.
  • Bemutatkozásunkra idegen nyelven
  • Az angol nyelvű állásinterjún előforduló szavak és
    kifejezések megfelelő használatára

Az állásinterjúk többségén hasonló kérdéseket tesznek fel, és hasonló szabályok érvényesülnek azzal kapcsolatban, hogy mi számít megfelelő viselkedésnek. Éppen ezért nem elég kielégítő szinten tudni angolul, valamint az interjún elvárt szavakkal és kifejezésekkel tisztában lenni, hanem az interjúk lélektanát is nagyon ajánlott ismerni. Szerencsére ezek az információk ma már számos helyen elérhetők, és így hatékonyan fel lehet készülni a várható kérdésekre.

Az angol nyelvű kommunikációban is kiemelten fontos továbbá az udvariasság, például az, hogy nem nevezzük az interjúztatót a keresztnevén, hanem megfelelően szólítjuk meg (pl. Sir, Madam, stb.). Célszerű erre gondot fordítani, különösen anyanyelvi felvételiztetők esetén, ha már minden bizonnyal az alapvető udvariasságra (pl. arra, hogy nem késünk el, illetve hogy megfelelő öltözetben jelenünk meg) is figyelmet fordítunk.

 

Mindez azonban mit sem ér, ha a felvételizni vágyó nem készül tudatosan az interjúra, és nem - a lehetőségeihez mérten - gyakorlottan vág bele az álláskeresésbe. A jó hír az, hogy a fentiek közül a sikeres állásinterjúhoz szükséges általános nyelvi alapokon és a szaknyelven kívüli készségek fejlesztése ma már - jelenleg egyedüliként a piacon - egy helyen, online nyelvi tréning formában is elérhető, ráadásul meglepően kedvező árfekvéssel.