Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan készüljünk az őszi álláskeresői dömpingre?

allaskereso-dompingA nyári szünet végével nemcsak az iskolai szezon kezdődik meg, az álláspiac is fellendül mindkét részt vevő fél szempontjából. A szabadságok, helyettesítések miatt elhúzódó toborzások újra elindulnak, az álláskeresők is aktivizálják magukat.Ráadásul újabb réteggel bővül a piac: megjelennek a frissen végzettek is. Főleg a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy a nyári időszak nekik még a pihenés, a fesztiválok idejét jelenti, és csak szeptember elején kezdik el komolyan venni az álláskeresést. Hozzájuk jönnek még a régóta váltásra készülő, tapasztaltabb munkavállalók és azok, akiknek esetleg éppen ősztől szűnik meg a munkahelyük.

Vállalati oldalon az egyszerre, hirtelen felmerülő igények jelentik a kihívást, gyakran érezheti úgy a HR-es, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, hiszen valamennyi betöltésre váró pozíció egyszerre szakad a nyakába, a vezetőség pedig gyors, lehetőleg azonnali eredményt vár. Ezzel párhuzamosan elindul az állásbörze-szezon is, ami további érdeklődőket hozhat a munkaerőpiacra, akikkel szintén foglalkozni kell.

Mit lehet tenni, hogy minden elvárásnak megfelelve a rengeteg érdeklődő közül a legjobb kvalitású jelöltünk határidőre meglegyen?

Fogalmazzuk meg konkrétan elvárásainkat!

Arról már korábban többször is szó esett, hogy milyen az ideális álláshirdetés szövege, azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy mekkora fontossága van ennek a túlzott számú jelentkezések tekintetében is. Legyünk minél inkább lényegre törőek a feladatok és elvárások megfogalmazásakor (természetesen ügyelve arra, hogy a diszkriminatív elemeket elkerüljük).

Fogalmazzuk meg világosan, milyen szintű nyelvtudásra van szükség az adott pozícióhoz, önmagában kevés az a meghatározás például, hogy „angolnyelv-tudás” – adjuk meg a szintjét is! Határozzuk meg akár konkrét években az elvárt munkatapasztalatot, elkerülve ezzel sok irreleváns pályázó megjelenését. Tüntessük fel a munkavégzés pontos helyét, mert ugyan elvárásként nem írhatjuk le az ideális jelölt lakhelyét, de ha benne van a szövegben a település neve, vélhetően nem fognak tömegesen pályázni több száz kilométerre élő munkavállalók.

Kérjünk előszűrést!

Bármikor is indít el keresésünket, előfordulhat, hogy ajánlatunk rengeteg munkavállaló érdeklődését felkelti, mi pedig azt vesszük észre, hogy néhány nap alatt akár több száz jelentkezést kaptunk, ami szintén riasztó lehet. Vannak úgynevezett slágerpozíciók, amikre mindig nagyobb számú jelentkezés várható, ezek a teljesség igénye nélkül: különböző adminisztratív, asszisztensi pozíciók, ügyfélkapcsolati jellegű állásajánlatok, marketing, HR és értékesítési munkakörök, fizikai pozíciók. Ha ilyen vagy egyéb tömeges jelentkezéssel járó állásra keressük a legjobbat, érdemes a hirdetés mellé előszűrést választani, ez nagyban megkönnyíti a munkánkat, hiszen ebben az esetben csak azokkal a jelöltekkel kell foglalkoznunk, akik megfelelnek a megadott objektív (és esetleg szubjektív) szempontoknak is.

Ha előszűrés mellett döntünk, további előny lehet, hogy a nem megfelelő pályázók kiértesítése sem hárul ránk, ami szintén komoly időmegtakarítást eredményez. Az előszűréseknek több fajtája létezik, az egyszerűbb, önéletrajz alapú előválogatástól egészen az első körös személyes interjúk lebonyolításáig.

Gondoljuk végig feladatainkat, erőforrásainkat, és ha úgy látjuk, hogy elkel a segítség, használjuk ki a felkínálkozó lehetőségeket!


Sziller Viktória
HR tanácsadó

hogy miert vagyunk az idealis allashirdetesi portal