Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan készül a tökéletes önéletrajz?

Melyek azok az önéletrajz elemek, amelyekre oda kell figyelnünk? Milyen részei vannak, és egyáltalán mit hogyan kell megszerkeszteni az önéletrajzban? Ez a bemutatkozásunk, és mint a személyes találkozások alkalmával is, az első benyomás eldöntheti a továbbiakat, vagyis közvetetten azt, megkapjuk-e az állást.

hogyan készül a tökéletes önéletrajz

Személyes adatok

Név

Ez az első dolog, amit elolvasnak rólad. Az önéletrajz név rovatába feltétlenül a személyi igazolványodban szereplő nevet (több keresztnévvel is rendelkezők esetén a használt nevet) írd be. Minden ettől való eltérés a későbbiekben igen kínos félreértésekre adhat okot.

A tényleg furán hangzó nevek, mint például a Rózsa Sándor, a Szörny Béla vagy a Fehér Karácsony tulajdonosait pedig már nevük alapján is látni szeretnék az interjúztatók.

A név formája: vastagítsd meg

(félkövér)

vagy nagybetűkkel írd le a neved, használj 2-6 ponttal nagyobb méretű betűtípust a szöveg többi részénél használt betűméretnél. Az amerikai stílusú önéletrajzban a lap közepére szoktuk írni nevünket, de sokan kezdik írni a lap jobb felső sarkába is mostanában azzal a logikával, hogy esetleg egy mappába belehelyezve a név ott kilóg, és így is nagyobb az esély arra, hogy észrevegyenek.

Cím

Bizonyosodj meg arról, hogy a megadott címen leveleid belátható időn belül utol is érnek. Ha nem kollégiumban laksz, akkor ne adj postafiókcímet, mert komolytalanul hangzik, azt hiszik, hogy rejtegetsz valamit.

E-mail

A legjobb módja annak bemutatására, hogy ismered és használod is a modern kor vívmányait, ha feltünteted az e-mail címed, rögtön a postai címed alatt. Alapszabály, hogy munkahelyi e-mail címed ne használd, viszont a magán e-mail cím használatával is légy körültekintő. Vigyázz arra, hogy ne legyen vicces vagy fura címed (pl. barnamacko@hotmail.com). Érdemes akár csak az álláskeresés idejére nyitni egy email címet valamelyik ingyenes, Web alapú email szolgáltatónál (mint például a gmail.com), olyan címmel, ami világosan és egyszerűen utal a nevedre (pl. Tóth Miklósnak tothm@gmail.com). Arra is vigyázz, hogy ha ezzel a magán e-mail címeddel valamelyik weboldalra valamilyen kommentárt fűztél, akkor azt az e-mail címet szintén hanyagold. Természetesen ha egyszer megadtad az email címed, akkor folyamatosan ellenőrizd is azt, hogy kaptál e választ.

Telefonszám

A telefonszám, mint az általában elsőszámú kontakt paraméter, elengedhetetlen kelléke az önéletrajzodnak. Ha a számod várhatóan hamarosan változik, akkor add meg valamelyik barátod, vagy családtagod telefonszámát, aki hajlandó eljátszani az üzenetrögzítő szerepét. Ha senkit nem találsz, aki segítene neked, akkor vagy vegyél egy üzenetrögzítős telefont (esetleg mobilt) vagy a telefonszolgáltatódtól bérelj egyet. Mobiltelefonodon érdemes beállítani a hívásvárakoztatási funkciót, különösen abban az esetben, ha mobilodat gyakran használod. Ha üzenetrögzítő szolgáltatást használsz vagy hangpostafiókot, ne feledd: ne legyenek buta üzenetek a rögzítőn. Ne legyen zene, Hofi poénok, csak a te nyugodt, érthető hangod, amiben arra kéred a hívót, hogy hagyjon üzenetet, és te hamarosan visszahívod. Ha munkahelyi számodat hagyod meg, akkor legyél biztos abban, hogy senki nem fog lebuktatni. A legjobb, ha a közvetlen számodat adod meg, vagy ha ez nem megy, akkor azt említsd meg a kísérőlevélben, hogy maximális diszkréciót kérsz abban az esetben, ha felhívnak (a jobb cégek és fejvadászok amúgy is rákérdeznek, hogy tudsz-e beszélni abban a pillanatban, amikor hívnak).

Címek, Rangok

Ha bármely olyan címed, titulusod van, ami megkülönböztet a többi jelentkezőtől, nyugodtan használd (még akkor is, ha a végzettségből eredő megkülönböztető jelzés nem áll szorosan kapcsolatban a megpályázott állással). Persze kreálni ne kreálj értelmetlen címeket, csak doktori, MBA és ehhez hasonlóakat tüntess fel.

Karriercél

Karriercélod feltüntetése az egyik legfontosabb része az önéletrajzodnak, ezért nem hanyagolhatod el! Ez mutatja meg az olvasónak, hogy mi az az állás, amit keresel, mit is szeretnél érte tenni. Arról tudósítja, hogy az állás, amire pályázol, egy tudatos tervezési folyamat része, és egy jól látható irányba haladsz karrieredben, aminek egyik – remélhetően hosszú távú – állomása ez a mostani lehetőség. (Ahogy a HR-esek nagy tanítói mondják, csak azért ne vegyél fel senkit, mert akarja az állást, amíg a világos érdekeit nem látod a pályázónak, hanyagold a jelentkezését. Ha a HR-esek fejével gondolkodsz, rögtön látod az okát e rész fontosságának.) A célkitűzésnek rövidnek és világosnak kell lennie, ami párhuzamos az önéletrajzban felsorolt készségeiddel és megszerzett tapasztalataiddal, tudásoddal. Ha több célod is van, akkor érdemes több önéletrajzot elkészítened, amelyek egy-egy célt támasztanak alá.

Míg sok önéletrajz pozíciókra koncentrál, sok igazából nem igazán csak egy munkaterületre összpontosít. Ha részmunkaidős, vagy szabadúszó tevékenységet keresel, akkor erre jó alkalom, hogy itt kitérj, elkerülve a később felmerülő félreértéseket. A cél jobb, ha nem csak a kísérőlevélben jelenik meg, hanem itt is, mert előfordul, hogy a kísérőlevél hanyagolásra kerül.

Az önéletrajzírók a legnagyobb hibákat akkor követik el, amikor céljukként olyan sablonszöveget írnak le, vagy olyan kifejezéseket használnak, mint a kihívást jelentő lehetőség vagy a lehetőség a fejődésre. Ezeket a mondatokat annyian és olyan sokat használták, hogy azok már szinte elvesztették jelentőségüket, és senki nem köti őket egy jelentkezőhöz. A kulcs sokkal inkább az kell, hogy legyen, hogy egy őszinte és egyedi kinyilatkoztatást tegyél, ami az üzleti levelezés szabályait megtartja. A célmeghatározásba írd be a pozíció nevét is, amire jelentkezel, ez nagyon hasznos, ha a cég több állást is hirdet egyszerre.

Végzettség, képesítés

Ebben a részben talán az egyetlen olyan alkalom jön el, amikor végzettségedről írsz egy olyan valakinek, aki nem a rokonod. Sorold fel, hogy milyen iskolákba jártál, mikor (mettől-meddig) és a diplomád, végzettséged nevét. Azt is írd le, hogy mikor végeztél, ha még folyamatban van diplomád megszerzése, akkor írd be, hogy a diploma megszerzésének várható ideje:. Akinek nagyobb hangsúly van eddigi munkahelyein, az az önéletrajz végére írja ezt a szekciót, de ha most végeztél, vagy nagyon híres iskolába jártál, amire méltán lehetsz büszke, akkor rögtön ezzel kezdd, a karriercél után.

Munkahelyek

A jelentkezőknek, amikor egy-egy állásajánlatra jelentkeznek, akkor az adott állásajánlatra kell szabniuk önéletrajzukat is. Előfordulhat – különösen, ha valaki karrierje elején áll – hogy az ember sok egymástól különböző állásra, akár szakterületre jelentkezik. Ha ez te vagy, akkor figyelj: Ha valaki érdeklődik a kiadói karrier iránt, akkor talán olyan állásokra is jelentkezik, mint az író, szerkesztő, korrektor vagy kutatási asszisztens. A jelentkezőnek talán van annyi tapasztalata, hogy az összes említett állásra jelentkezhet. Amikor elgondolkodsz a készségekről, ami téged értékes jelentkezővé tesz, gondolkodj széles síkon. Bárki, aki akár csak egy napot is dolgozott valahol, egy csomó készséget felsorolhat, amit megszerezhetett, bármilyen kis feladatot végzett is. Ha például egy autópályai kapunál dolgoztál, mint díjbeszedő, akkor például ha segítettél egy eltévedt autósnak, hogy megtalálja az utat, azt azonnali és minden részletre kiterjedő ügyfélkapcsolat menedzsmentként aposztrofálhatod, de ha pénzt is váltottál, nem voltál más, mint pénztáros egy dinamikus, gyorsan változó környezetben. Persze ezekkel vigyázz, az egészséges egyensúlyt tartsd meg, ne legyél túlzottan kreatív.

Az a fontos, amivel foglalkoztál, és nem az, hogy mi volt az ajtódra írva

A képességekre és a felelősségre, ne pedig a szépen csengő megnevezésekre koncentrálj. Mindemellett ha egy olyan cégnél dolgoztál, ahol pozíciódból kifolyólag csak egy kis csavar voltál a gépezetben, azt ne nagyon hangsúlyozd, sokkal inkább úgy állítsd be magad, mint egy fontos elemet a cég sikerének előremozdításában.

Csemegézz az információk között

Sok mindent csinálsz egy nap, azonban ha valaki megkérdezi tőled, hogy Milyen volt a napod?, nem kezded azzal, hogy mikor köhögtél először, vagy hogy mikor bújtál bele a papucsodba. Az önéletrajzírásban is ehhez a szabályhoz ragaszkodj, az okos szerkesztéshez. Minél jobban tudod irányítani a dolgok bemutatását, amikkel foglalkoztál, annál hatékonyabb lesz az önéletrajz. Amikor szerkeszted az önéletrajzot, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy Hogyan segít engem közelebb az áhított álláshoz ez az információ?. Ha valami nem segít ebben, akkor egyszerűen hagyd ki. Adj sokkal több helyet annak az információnak, ami közelebb visz.

Hasonlóképpen, ha valami esetleg rossz fényt vetne rád, szintén hanyagold – ne feledd: az önéletrajzírásban, ha valamit kihagysz az nem egyenlő a hazudozással. Ha úgy érzed, ehhez az álláshoz képest túlképzett vagy, akkor hagyd ki azokat az elemeket, amik a túlképzettségedet támasztják alá; ha alulképzett vagy, akkor képzettségről egyáltalán ne írj semmit. Ha az elmúlt 5 évben több mint 10 állásod volt, és úgy nézel ki, mint aki annyiszor váltja az állását, mint más az alsóneműjét, csak az utolsó állásaidról írj, ne mindenről.

Ez az önéletrajz legfontosabb része, az a rész, ahol nagyon okosan tudsz bánni a rólad szóló adatokkal, annak megfelelően, hogy mik az óhajtott állás betöltésének kitételei.

Dátumok

Azt, hogy mennyi időt töltöttél el egy-egy állásban, csak egy tól-ig formában írd le, ott is csak az évekre utalva, részletesebben ne. Ne használj hónapokat, mert így sokkal nagyobb időintervallumot foghatsz be, hiszen ha például azt írod, hogy Marketing asszisztens 1999 december – 2000 február, az sokkal rosszabbul hangzik, mintha csak az évekre szorítkozva azt írnád, hogy Marketing asszisztens 1999-2000. Az interjún valószínűleg szóba fog kerülni a pontos dátum, azonban akkor már túl vagy az önéletrajzok megszűrésén!

Címek, rangok, pozíciók

Mindegyik betöltött állásod rövid leírása kezdődjön vagy a munkahely nevével, vagy a betöltött pozíciód megnevezésével, attól függően melyik hangzik jobban. Akármelyik formát is választod, ne feledd, hogy végig következetesen azt kell használnod.

Felelősségi körök, eredmények, elismerések

Címed, rangod, pozíciód leírása után, sorold fel a munkáddal kapcsolatos felelősségi köröket, s hogy mivel járultál hozzá akkori céged sikereihez, milyen készségekre tettél szert akkoriban. Persze arra figyelj, hogy ne egyszer volt vagy dicsőséges múlt benyomása legyen az olvasónak, hiszen elsősorban azt kell bebizonyítanod, hogy a te részvételed most is eredményes bármely cégnél. A legfontosabb kérdés, amit a Munkahelyek rész felsorolásának meg kell válaszolnia, az hogy Hogyan járultál hozzá céged sikeréhez?

Előléptetések

Az előléptetés a legnagyobb elismerés, ami egy alkalmazottat érhet. Ez egy olyan kijelentés, ami azt mutatja, hogy a céged elismeri azt a tevékenységet, amit végeztél, azzal hogy megnöveli hatásköröd (és persze a fizetésedet is!). Amikor felsorolod munkahelyeidet, az előléptetésekre feltétlenül térj ki. Írd le a munkahely nevét a kezdőpozíciódnál, és ha van elég helyed, akkor külön sorban írj az előléptetésről. Abban az esetben, ha nincs elegendő hely, a részletezésben tegyél róla említést. Ha egyéb kitüntetésben részesültél, azokat is írd le mindenképpen. Említsd meg, hogy mikor kaptad az elismerést, hogy mi a neve a díjnak, illetve hogy pontosan miért is kaptad azt (akár leírhatod magán a díjon lévő szöveget, de ha az nincs előtted, akkor csak világosan írd körül az adományozás okát).

A munka gyümölcse

Akár egy termék, egy kiadvány, egy esemény vagy egy nagyszabású szerződés, ami a nevedhez kötődik az adott állásodban, írd le. Nagyszerű lehetőég arra, hogy bemutasd, kézzelfoghatóan mi volt az, amit neked köszönhet akkori munkáltatód. Ezzel ügyes megválaszolhatod az a sokszor fel sem tett kérdést, hogy Mit tett le ön az asztalra, ott, abban az állásban?

Személyre szabás

Minél jobban saját magadra szabod az önéletrajzot, annál jobb. Ha munkakörödön belül, kapcsolattartóként szerepeltél bizonyos cégekkel, nyugodtan sorold fel azokat. Akkori ügyfeleid megemlítése lehetőséget ad arra az olvasónak, hogy jobban elképzelje, milyen típusú tevékenységed végeztél, milyen volumenű felelősséged volt (és persze soha nem tudhatod, hogy milyen lehetséges kapcsolódási pontot eredményezhet ez a most elnyerni kívánt pozícióval). Ha nemzetközileg, vagy országon belül egy bizonyos földrajzi régióval, területtel foglalkoztál, ezt is sorold fel, ezzel is egyedivé téve írásod. Sorolj fel eszközöket, amiket használtál, különösen ha azok szorosan kapcsolódnak a mostani álláshoz.. Ahol lehetséges, használj számokat, adatokat, ezek konkrétumokat adnak az olvasó kezébe, hatékonyságodat, termelékenységedet illetően.

Készséglista

Miközben a funkcionális önéletrajz sokkal több szabadságot ad készségeid felsorolását illetően mint kronologikus társa, ez nem jelenti azt, hogy véletlenszerűen kellene azokat feltüntetned. Készséglistád ugyanúgy kategorizálva kell, hogy megjelenjen, kiemelésekkel, kijelölésekkel, mint munkahelyeid felsorolása a kronologikus verziónál. Szakmai tapasztalataidat is úgy kell csoportosítanod, hogy különböző készségeid körül jelenjenek meg.

Ez a módszer remek lehetőséget ad azoknak, akik éppen pályamódosítás előtt állnak, vagy önkéntes/társadalmi munkájukat akarják hamarosan nyereség-orientáltabb tevékenységgel felváltani. A kulcs ott van elrejtve, hogy meg kell találnunk azt a készséget, ami az adott pozíció betöltéséhez feltétlenül szükséges, vagy amit a cég leendő munkavállalójában keres. Szakmai tapasztalataidat jó, ha különböző kategóriákba sorolod, amelyek a legjobban mutatják be a megszerzett, fejlesztett készségeidet, természetesen szorosan ragaszkodva a munkaköri leírásban megkívántakhoz. Annak ellenére, hogy úgy érzed, hogy csak egy fajta tapasztalat van birtokodban, gondolkodj el, oszd eddigi tapasztalataidat kisebb részekre, mígnem úgy tudod magadat bemutatni, mint egy multifunkcionális, készségekkel teli, hasznos munkaerőt.

Ez a rész megengedi neked, hogy megmutatva speciális készségeidet, kiemelkedj a többi pályázó közül. Bármit, amiről úgy gondolod, hogy ide beírható, (a több éves tapasztalat, a készségek, amiket megszereztél, bizonyított vezetői ismeretek, stb.) írj is be.

Ismét elmondjuk, ha lehet, kerüld a klisészerű, lejáratott kifejezéseket. Annak ellenére, hogy te is motivált és célorientált vagy, ezeket ilyen formában ne említsd, hiszen nem a pszichológusod számára bizonyítod ebben az esetben, hogy eredményes volt a kezelés.

A készséglista ne legyen több négy megállapításnál. Mindegyik megállapítást maximum két sorban fejts ki, kiemelve a szövegtörzsből. Ha szükséges ezek tovább bontása, akkor használd a tabulátorokat kiemelésként.

Legyen önéletrajzod egyedi!

Nyugodtan alakíts ki magadnak külön kategóriákat, kiemelve speciális releváns készségeid és tapasztalatod. Így ha az adott pillanatban fontos és kevésbé fontos – nem közvetlenül a pályázott álláshoz köthető – tapasztalatokat sorolod, külön kategóriákat bonthatsz ezeknek E tagolás alapján sokkal jobban előtérbe tudod helyezni a pályázott álláshoz kapcsolódó dolgokat (ezeket inkább hamarabb is említsd mint a kiegészítő jellegűeket).

Álljon itt néhány példa:

 • Diáktanári tapasztalatok
 • Kapcsolódó tapasztalatok
 • Tapasztalat gyerekekkel
 • Kapcsolódó tanfolyamok
 • Önkéntes/társadalmi munka
 • Munkacsoport és konferencia részvétel
 • Technikai készségek
 • Speciális készségek
 • Számítógépes ismeretek
 • Oklevelek
 • Utazás, meglátogatott országok
 • Vezetői ismeretek
 • Elért eredmények
 • Tagságok
 • Nyelvismeret
 • Egyéb információk

állások a cv-online oldalán