Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan kérj fizetésemelést?

fizetesemelesEgyre kevesebb cégnél gyakorlat, hogy évente rendszeresen emeli a dolgozók fizetését. Ezért hát meg kell dolgoznunk azért, hogy a hó végén nagyobb összeg landoljon a bankszámlánkon. De mit tehetünk dolgozóként a sikerért?A Fizetésemelés 2014 felmérés adatai szerint megkérdezett döntéshozók 80 százaléka szándékozott bért emelni, viszont kisebb arányban, mint korábban: 3,3%-ot terveztek - persze arról nem szól a fáma (egyelőre), hogy mindez meg is történt-e.


Érdekes lehet: Fizetésemelés - 3 titkos fortély a sikerhez


De nem kell mindenképpen kivárni azt, hogy a vezetőnk ajánlja fel számunkra a nagyobb fizetést. Mi is kérhetjük azt - maximum azt mondják, hogy: bocs, nem. De hogyan kérjük, és mit tehetünk azért, hogy meg is kapjuk azt.


Ismerjük meg a cég gazdasági helyzetét

Ahogy gyerekkorunkban kisakkoztuk, anyu mikor van jó passzban ahhoz, hogy új ruhára vagy a legújabb játékra kérjünk pénzt, úgy érdemes kivárnunk a "jó passzt" a munkáltatónk esetén is. A régóta tervezgetett és fontolgatott kérést - ha lehet - ne akkor tegyük fel, amikor a főnökség bejelenti a legújabb megszorítási intézkedést, például hogy kevesebb lesz a cafeteria.

Amennyire tudjuk, és amennyire beleláthatunk, próbáljuk meg nyomon követni a cég gazdasági helyzetét. Ha egy lefelé ívelő időszakban kérünk, könnyű szerrel mondhatnak nekünk nemet a cég anyagi helyzetére hivatkozva. Ráadásul azt is sugározhatjuk, hogy nem tudunk azonosulni a céggel, és még ha mindenki, aki emberből van, nagyon is jól tudja, hogy az anyagi juttatások az első helyen állnak a személyes motivációnkban, akkor is ellenérzést válthat ki, és okot adhat lojalitásunk megkérdőjelezésére.

 

Legyünk a legjobbak

Amennyiben olyan munkakörben dolgozunk, amiből nincs sok a cégnél, esetleg olyan végzettségünk, tapasztalatunk van, ami létfontosságú a cégnek, jó helyzetben vagyunk. Sok vállalatnál nehézkes a helyettesítés megoldása, sokszor az információk egy kézben futnak össze, így előfordulhat, hogy a cég pótolhatatlan részévé válunk - különösen akkor, ha netalántán egyszerre két-három pozíció feladatait is végezzük (Valljuk be, ez manapság igen gyakori "költségoptimalizálási megoldás")


Érdekes lehet: Fizetés – Mikor kell róla beszélni az állásinterjún?


Egy jó vezető tudja, hogy ha a szakember elmegy, olyan feladatok hárulnak a dolgozókra, amelyek nem csak, hogy a derült égből jönnek, de lehet, egyből két új dolgozót is fel kell venni a pótlásra.

Ilyenkor jó esélyünk van, hogy megkapjuk az áhított fizetésemelést. Persze soha ne kérkedjünk ezzel, és ne kommunikáljuk azt nyíltan, hogy nélkülünk mennyi minden nem működne, mert az ellenérzést válthat ki. Ennek is megvan a maga protokollja,


Csak reálisan!

Ne csak a cég, de a saját helyzetünket is vizsgáljuk meg. Nézzünk szembe a ténnyel: Valóban elég jó eredményeink voltak az elmúlt időszakban? Elég sokszor és a jó embereknek kommunikáltuk a sikereinket, a cég sikereit? Látszott rajtunk az elszántság? A kollégáink szerint is magas teljesítményt nyújtottunk az elmúlt pár hónapban?

Ha a kérdésekre zömmel igen a válasz, akkor előállhatunk a kéréssel, ha nem, akkor viszont tennünk kell az anyagi elismerésért. Ha úgy érezzük, nem a megfelelő fizetést kapjuk, igenis tegyük oda magunkat. Ne szaladjunk el a feladatok elől, legyünk proaktívak, tartsuk be a határidőket, vállaljunk akár nagyobb felelősséggel is projekteket, amelyek sikeressége után már kérdőjelek nélkül, magabiztosan állhatunk a főnökünk elé, hogy fizetésemelést kérjünk.