Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan kell felkészülni egy állásbörzére?

allasinterju_allasborze_2014Mire számítsunk, hogyan készüljünk egy állásbörzére? Mit vegyünk fel és mit vigyünk magunkkal? Miért éppen minket választanának? Kérdések és válaszok kezdő és haladó "börzézőknek".
Dübörög az állásbörze szezon. Ha állást keresünk, ne engedjük meg magunknak azt a luxust, hogy kihagyjuk a nekünk való eseményeket. Vannak általánosabb, pénzügyi vagy mérnöki képzettségűeknek rendezett, de gazdasági témájú börzék is, sőt, a fővároson kívül élők számára is akad adott megyeszékhelyen vagy a környező megyék egyikében olyan rendezvény, ahol jó eséllyel találhatnak munkát.

Arról, hogy mire jó egy állásbörze, és hogyan találhatunk ott magunkank állást, már írtunk korábban. Most azt vesszük górcső alá, hogyan is készüéjünk rá, mire lesz szükségünk.

Érdekes lehet: Mire jó egyáltalán egy állásbörze?


Önéletrajz, de milyen?

Ha nem tervezted az állásbörze látogatást, akkor se ess be egy ilyen eseményre önéletrajz nélkül. Nem nézelődni jössz, hanem ismerkedni. És ha valakinek szimpatikus voltál, szeretne majd rád emlékezni. Egy telefonszámmal semmire nem fog menni. Ráadásul HR szempontból a szakmai előéleted valamint a tanulmányaid a legfontosabbak (na meg a személyiséged). Ha például a Cvonline.hu oldalon már regisztráltál, a feltöltött adataid alapján ki tudod nyomtatni önéletrajzodat. Ez nagyon jól jöhet, ha nincs kéznél semmi.


Ha van időd felkészülni, legyen több féle önéletrajzod - attól függően, milyen pozícióról beszélgetsz, olyat tudsz adni. Ez nem hazugság! Ha ugyanis keresel az angol és német nyelvvel pozíciót, legyen egy önéletrajzod, amiben kiemeled azt (jó esélyed van Shared service centereknél) de ha közben gazdasági végzettséged van, és később ezzel akarsz majd foglalkozni, legyen egy erre kihegyezett is. A börze méretétől függően határozd meg a kinyomtatott példányok számát. Ha több oldalas a dokumentumod, mindenképpen tűzd össze az összetartozókat, nehogy elhagyja később a HR-es a fontos információkat.

Érdekes lehet: A leggyakoribb hibák az önéletrajzban


Megfelelő öltözék

Ha még nem voltunk állásbörzén, akkor sem szabad felkészületlenül érkeznünk. Érdemes elegáns, már az állásinterjúnak megfelelő öltözéket viselnünk, hiszen ott az adott cégek HR-esei várnak minket. Még ha személyiségünkkkel meg is győznénk magunknak a szakembert, a kopott farmerünk elriaszthatja őt. Gondoljunk csak bele: mi HR-esek vagyunk, és tudjuk, minden egyes munkavállalónk a cégünket is reprezentálja.
Ha elegánsan vagyunk felöltözve, megkímélhetjük magunkat egy előítélettől - öltönyben, kosztümben ugyanis nem nagyon lehet utat hagyni a sztereotípiáknak. Másrészt gondoljunk a börze napjára úgy, mint egy állásinterjúra - csak egyszerűen kihagytuk a jelentkezést és az önéletrajz válogatót.

Lista

Ha előre gondolkozol, egy nagyobb börzén is megtalálhatod a számításaidat. A szervezők mindig feltöltik az esemény oldalára az aktuális kiállítók listáját, sokszor pedig a nyitott pozíciókat is. Nézegesd végig a profilokat, és amelyik ajánlat vagy cég szimpatikus, azt jelöld be. Írd fel a standszámokat, keresd meg a standtérképen, és hozd magaddal. Így biztosan nem felejtesz el egyetlen olyan munkáltatóhoz sem odamenni, ahová akartál.


Érdekes lehet: Állásbörze - Hogyan profitáljunk belőle?


Bátorság

Nem kell félni, a standokon áálldogáló emberek nem harapnak. Sőt, arra várnak, hogy odamenj hozzájuk. Nem csak Te keresel állást, de ők is munkaerőt. Légy bátor, és szólítsd meg a cégek munkatársait. Mutatkozz be, kérdezd meg, milyen ajánlataik vannak, és mondd el, Te mihez értesz, mit tanultál. Igen, már beszélgetsz is. Csak így tovább!

Találkozzunk a Cvonline.hu standjánál!