Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan írjunk visszautasító levelet?

Számos elgondolkodtató feladat van egy új jelölt felvételekor. Átgondoltan kell válogatnunk a beadott pályázók anyagai között, fel kell készülnünk, hogy milyen kérdéseket teszünk majd fel az interjúztatáskor és hogyan ajánljuk fel a pozíciót a fizetési kereteknek megfelelően.

Azonban még ha a fenti folyamat gördülékenyen is halad és megtaláltuk a legmegfelelőbb jelöltet, hátra van még egy dolog, amit nem szabad elfelejtenünk! Értesítenünk kell a többi pályázót és tudatnunk kell velük, hogy másra esett a választásunk.

Mashable alapján összegyűjtöttünk néhány használható példát, mely segítségünkre lehet a visszautasító megírásánál.

1. Egy tapasztaltabb jelöltre esett a választás

A tapasztalat jó mentség. Általános ugyanis, hogy a jelöltek összehasonlítják egymást, elgondolkoznak azon, hogy ’Mivel tudhatott többet nálam az a jelölt, akit felvettek?’. Elég frusztráló számukra, ha például 3 éves tapasztalatot várunk el tőlük, ráadásul ők meg is felelnek ennek a kitételnek. Olyankor azonban, amikor szembesülnek azzal, hogy például egy 6 éves tapasztalattal rendelkezővel szemben maradtak úgymond alul, az már kevésbé érinti őket rosszul.

2. Megváltozott a munkakör természete

Előfordul sokszor, hogy több olyan pályázó is jelentkezik, aki megfelelne a munkára. Ilyenkor biztossá kell tenni számukra, hogy nem hibáztak, viszont finoman utalhatunk rá, hogy segíthet az álláskeresésben, ha néhány készséget továbbfejlesztenek. A tapasztalattal szemben ez egy jó lehetőség arra, hogy kifejtsük, miért volt jobb a másik jelentkező.

Például, ha olyasvalakit kerestünk, aki nagyon jó kommunikációs készséggel rendelkezik (mint ahogyan a visszautasított jelöltünk is), ugyanakkor, akit végül felvettünk, annak mindez két idegen nyelven is megvan. Ettől a plusztól módosítottuk időközben a munkakör szerepét. Így biztosítjuk a visszautasított jelöltet, hogy nem hibázott az interjú során, és egyben finoman utalunk rá, hogy ő is fejleszthetné az idegen nyelvtudását.

3. Ezúttal nem Önre esett a választás

Arra is van példa, hogy sokszor nem tudjuk kivárni az interjú végét, nem vesszük sorra mindegyik kérdést, mivel rövid időn belül kiderül, hogy nem alkalmas a jelölt.

Azonban ilyenkor is tartozunk annyival, hogy értesítjük a jelöltet a döntésünkről. Ráadásul pozitív hangzata van a fenti mondatnak, mivel az ezúttal szóval nem zárjuk ki a jövőbeni lehetőségeket, így emlékeztetjük a jelentkezőt, hogy továbbra is képezze magát, ami segít neki a későbbiekben.

A visszautasítás soha nem egyszerű, azonban a jelentkezők kilátástalansága, várakozása még mindig rosszabb érzés számukra, mintha tudják, hogy az egyik jelentkezésnél nem sikerült a pályázatuk. A visszajelzéssel lerövidíthetjük az álláskeresési idejüket, mivel nem várnak feleslegesen, a sikertelen álláspályázat után egyből fókuszálhatnak a többi lehetőségre.

Szabó Diána
Cvonline.hu