Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hogyan érjük el, hogy behívjanak állásinterjúra?


Tűnjünk ki önéletrajzunkkal a tömegből!

Az önéletrajzunk az első belépő a vállalatnál, így fontos, hogy megfelelően legyen megszerkesztve, erről számtalan alkalommal írtunk már tippeket, a Cvonline oldalán többféle minta közül is választhatunk. Érdemes kicsit felturbózni akár megjelenésében a pályázati anyagunkat (ez különösen kreatív jellegű munkáknál jelenthet előnyt), akár a kísérőlevelünkben feltüntetni korábbi munkahelyeinken elért nagyobb eredményeinket. Aranyszabály: minél inkább találkozik a tudásunk, a személyiségünk, a tapasztalataink a hirdető cég elvárásaival, annál kedvezőbb lehet a helyzetünk, éppen ezért érdemes pályázatunkat az adott pozícióhoz igazítani, ügyelve arra, hogy kerüljük a sablonos kifejezések használatát. Manapság egyre többet hallani az alternatív, gerilla-típusú önéletrajz használatáról, bizonyos cégeknél – főleg kreatív területeken – hasznos lehet, de bánjunk óvatosan ezzel a módszerrel, mert amennyire figyelemfelkeltő tud lenni, annyira a visszájára is elsülhet a dolog, azaz teljes elutasítás lehet a végeredmény.

Használjuk ki a közösségi média előnyeit!

Ma már az internet számos lehetőséget kínál állásvadászatra, az állásportálokra való regisztráción kívül érdemes kihasználni a közösségi oldalak nyújtotta lehetőségeket is. Szinte nincs is olyan ember manapság, aki ne rendelkezne Facebook profillal, de fontos megemlíteni még a LinkedIn portált, ami kifejezetten szakmai közösségi oldal. Itt érdemes profilt létrehozni, kapcsolati tőkét építeni a vállalatok vezetőivel, HR-eseivel. A közösségi oldalak nagy előnye, hogy szakmai ismeretségeket köthetünk, tehát akkor is hasznos lehet egy-egy számunkra szimpatikus vállalatot követni, ha éppen nincs nekünk szóló állásajánlatuk, hiszen a későbbiek folyamán előfordulhat, hogy éppen a mi tudásunkkal keresnek szakembereket. Fontos figyelmet szentelni Facebook profilunknak is álláskeresés idején, hiszen nem titok, hogy gyakran megnézik a jelöltek profilját az interjúztatók. Éppen ezért tanácsos elrejteni a túl privát, esetleg intim fotókat (pl. fürdőruhás-nyaralós képek) és érdemes tartózkodni a szélsőséges véleménynyilvánítástól (pl. a politikai témák).

A kapcsolati tőke még mindig sokat számít

Gyakran hallani, hogy ismerős nélkül már-már lehetetlen bekerülni egy jó munkahelyre. Ez azért nem egészen így van, de tény, hogy számos vállalat alkalmazza a „hozz magaddal egy jó embert” módszert, vannak cégek, ahol ezért ún. „fejpénzt” is adnak. Fontos tehát az ismerősi körben érdeklődni, jelezni a barátoknak, hogy éppen álláskeresőben vagyunk, mert előfordulhat, hogy segítség érkezik tőlük, de kizárólag erre hagyatkozni semmiképpen nem szabad, keressünk aktívan naponta az álláshirdetések között!

 

Sziller Viktória

HR Tanácsadó