Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hatékony motivációs eszközök

Elérkezett az újév, legtöbbünk kipihenten, feltöltődve vág neki az új kihívásoknak. Ilyenkor érdemes meghatározni, illetve véglegesíteni a teljesítendő terveket, célokat, hiszen a munkavállalók is általában lelkesebbek, mint az év többi szakaszában.

Ha növekedést szeretnénk elérni – és a cégek zöme erre törekszik – akkor elengedhetetlen, hogy a munkatársak energikusságának kiaknázásán túl szükség van olyan eszközökre, amikkel még jobb teljesítményre, magasabb színvonalú munkavégzésre ösztönözzük őket. Milyen típusok léteznek és mikor melyiket érdemes alkalmazni? Idei első cikkünkben erre keressük a választ.

 Pénzbeli juttatási elemek

Ide tartoznak azok a motivációs elemek, amelyek kisebb vagy nagyobb anyagi ráfordítást igényelnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy már akár rövidtávon is megtérülnek, hiszen egy-egy minimális plusz juttatás is jelentős mértékben növeli a dolgozók lojalitását a vállalat iránt. Ezek lehetnek a klasszikus cafeteria elemek (pl. étkezési hozzájárulás, kultúra utalvány, sportolási, üdülési támogatás stb.). De számos egyéb olyan lehetőség áll rendelkezésre, ami szintén a munkavállalói elégedettséget növeli – és egyben a munkavégzés hatékonyságát is. Ha ügyesen választunk a kínálatból, akkor akár középtávon még a cég is profitálhat a befektetésből – pl. ha díjmentes nyelvi vagy egyéb szakmai képzést biztosítunk a dolgozóknak. Ebben az esetben célszerű tanulmányi szerződést kötni az alkalmazottal, ami további biztosítékul szolgálhat a tehetségek megtartását illetően. De egyre népszerűbb ösztönző elem az egyéni tanácsadás – coach szolgáltatás – ezt elsősorban a vezető beosztású munkatársak számára szokták igénybe venni a munkáltatók; a coaching kiterjedhet mind a szakmai, mind a magánéletükben felmerülő problémák megoldására. (hiszen köztudott, hogy mennyi előnnyel jár, ha a munkavállaló kiegyensúlyozottá válik a magánéletében is.)

 Anyagi ráfordítást nem igénylő eszközök

Közhelyesnek hangzik, de ebben az esetben is igaz lehet az állítás, miszerint a pénz nem minden. Számos olyan sikertörténetről hallunk partnereinktől, ahol anyagi áldozatok nélkül is jelentős mértékben növelték az eredményességet, csökkentették a fluktuációt. Ilyen lehet pl. az extra szabadnapok kiadása a kiemelkedően jól teljesítő munkatársak számára – vagy a home office-ban történő munkavégzés - ha a munkakörülmények ezt megengedik. További extra kiadást nem igénylő juttatás még például a bérelőleg biztosítása az alkalmazottak számára amennyiben a szükség úgy hozza. De egy céges mobiltelefon előfizetéssel is nyújthatunk extra kedvezményt a dolgozóknak, ha pl. szolgáltatót vagy díjcsomagot vált a vállalat. Ez többnyire semmilyen plusz költséget nem hordoz magában, ráadásul a mobilcégek óriási versenyben vannak az előfizetőkért, így akár egy kedvező váltással díjmentesen is tudunk korszerű készülékeket adni a munkavállalóknak, vagy akár ingyenes privát beszélgetést is biztosíthatunk számukra. Azoknál a cégeknél, hogy van erre apparátus, be lehet vezetni ingyenes rendszeres vagy eseti jogi/pénzügyi tanácsadást, amiért igen hálásak lesznek a munkatársak. Nem utolsó szempont, hogy ha a munkaadó segít eligazodni alkalmazottjainak a jogi vagy pénzügyi útvesztőkben, cserébe nagyobb szakmai odafigyelésre, alaposabb munkavégzésre számíthat tőlük.

A felsoroltakból látható tehát, hogy széles a rendelkezésre álló paletta, rengeteg lehetőség közül lehet választani – ez függ a vállalat anyagi helyzetétől, az egyes munkatársak pozíciójától, eddigi teljesítményétől, illetve attól, hogy az egyes emberek mit tartanak különösen értékesnek, hasznosnak. A lényeg tehát az alapos igényfelmérésen van, azaz szánjunk kellő időt, energiát annak érdekében, hogy a tehetségeket hosszú távra a céghez kössük!

Minden kedves Olvasónak sikerekben, eredményekben gazdag Új Évet kívánok!

 

Sziller Viktória

HR Tanácsadó