Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Hamarosan megszűnik az Alkalmi Munkavállalói könyv

2010. március 31-ével megszűnik az Alkalmi Munkavállaló könyv, azonban ez csak egy formai változást von maga után, mivel az alkalmi munkavállalás egyszerűsített foglalkoztatás néven él majd tovább. Egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozik az idénymunka, a háztartási munka, a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka.

A munkáltatónak az APEH felé elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást és egy egyszerűsített munkaszerződés váltja fel a kiskönyvet. A szóbeli megállapodás, az elektronikus bejelentés és egy jelenléti ív vezetése is elegendő lesz mostantól azoknál az alkalmi munkánknál, ahol a munka időtartama nem éri el az egybefüggő 5 napot, egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 napig, és egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig tart. A szabály a munkaadót korlátozza, a munkavállaló viszont több különböző helyen is végezhet alkalmi munkát.

Megszűnik az alkalmi munkavállalás automatikus kedvezménye, a nettó munkabér 40 százalékát kell befizetni járulékként, bizonyos esetben, például a természetes személy háztartásában végzett munka esetében a kedvezményes közteher 30 százalék.