Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Gyermekvállalás: nem a gyes időtartama, hanem a stabil munka számít

gyermekvállalásÚjabb negatív születésrekord dőlhet meg az idén Magyarországon: az első fél évben 41 ezer gyerek született, nyolc százalékkal kevesebb, mint 2010 azonos időszakában. Becslések szerint az idei születésszám 85 ezer körül alakul, ami a hazai statisztika történetének legalacsonyabb gyerekszáma.

Százhetvenmilliárd forint: ennyi marad a családoknál a gyerekek után járó adókedvezmény bevezetésével. De a kormány nem csak ennyit áldozott a gyerekvállalási kedv növelésére: visszaállították a gyest kettőről három évre, folytatják az előző kormányok által megkezdett bölcsődeépítési programot, járulékkedvezményt adtak a munkáltatóknak az anyák részmunkaidős foglalkoztatásáért. A szakemberek úgy vélték, leginkább a jól kereső, kétgyerekes párokat ösztönözheti a gyerekek után járó adókedvezmény a harmadik utód vállalására. S bár a szegények gyermekvállalása csökkenhet, valamivel több gyerek születhet a következő két évben, mint 2010-ben. Egyelőre úgy tűnik, tévedtek.

Egyre később szülnek a nők

Feltűnő, hogy a visszaesés nem volt egyenletes a különböző korosztályoknál. A 35 évesnél fiatalabbak között csökkent a gyerekvállalás gyakorisága, ezen belül is a legnagyobb mértékben abban a korosztályban, a 20-29 évesek körében, akiket egészségügyi szempontból a legalkalmasabbnak tartanak a szülésre. A 35-44 éves, tehát gyerekszülés szempontjából idősnek számító nők esetében viszont kismértékű emelkedés mutatkozott. 2010-ben a 30-34 éves nők korcsoportjában volt a leggyakoribb a gyerekvállalás, ami korábban soha nem fordult elő. A Népszabadság által megkérdezett szakember szerint ha lesz is valamilyen pozitív hatása a termékenységre a kormány gazdaságpolitikájának, az is csak később jelentkezik.

Tóth Olga szociológus azonban úgy véli, a bizonytalanság mindent felülír. Szerinte a gyes időtartamánál sokkal fontosabb szempont, hogy van-e a fiatal párnak stabil munkahelye, állandó jövedelme. Ha nincs, semmilyen kormányzati intézkedés hatására nem fognak belevágni a családalapításba.

Négy évig nem emelkedik a családi pótlék

A fentieknek némiképp ellentmond a Népszava hétfő reggel megjelent cikke, melyből kiderül, a kormány legalább négy évig nem emelné a családi pótlék összegét. Abban a dokumentumban, amely 2015-ig tartalmazza a tervezett kiadásokat az olvasható, hogy az idén 456 milliárdot, míg 2015-ben is csak 458 milliárd forintot szánnak családtámogatásra - írja a lap.

HR Portál