Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Gratulálunk, Öné az állás! – Elfogadja?

állásajánlatSokan várnak arra, hogy álláshoz jussanak, főleg, ha már egy hosszú, álláskereséssel töltött időt tudhatnak maguk mögött. Nagyon nagy öröm, amikor azzal keresnek meg, hogy minket választottak. Legyünk azonban óvatosak és addig ne mondjunk egyértelműen igent, amíg nem tisztáztunk minden körülményt és nem bizonyosodtunk meg róla, hogy ez az a munka, amit kerestünk.


Különösen igaz ez akkor, ha valaki az első „szembejövő” ajánlatot elfogadja. Vitatott kérdés, hogy elfogadjunk-e egy csupán fél megoldásnak tűnő lehetőséget, ha éppen álláskeresők vagyunk mondván, hogy majd a munkavégzés mellett folytatjuk az álláskeresést. Egy nem megfelelő állásban ugyanis energiát veszítünk és eltéríthet minket az eredeti terveinktől. Ez kényeskedésnek hangozhat, kimondottan napjainkban, amikor nehezebb állást találni, de higgyünk magunkban és koncentráljunk a hosszú távú jövőre is.

Munkánk során van lehetőségünk az előléptetésre

Előny, ha a választott munkában van lehetőség a fejlődésre és az előrébb lépésre. Gondoljunk arra, hogy miket mondott a HR-es, amikor arról beszélt, hogy milyen jelöltet keresnek. Mit mondd nekünk a munkaleírás? Ha ránk illik a leírás és megfelelő számunkra az, amit leendő munkaadónk nyújtani tud nekünk, akkor megtaláltuk azt, amit keresünk.

Figyelem: Figyeljünk jól arra, amit a HR-es mond nekünk az interjú során. Olvassunk a sorok között, mert elképzelhető, hogy azért nem sikerült még megtalálniuk a megfelelő embert a pozícióra, mert eddig mindenki felmondott a próbaidő során. Az új állás mindig egyfajta kihívást jelent, de ne hagyjuk, hogy az új állás olyan nyomást jelentsen, ami már kellemetlen.

Leendő munkáltatók egyértelmű célokat tűzött ki maga elé

Lássunk bele, hogy milyen célokat fogalmazott meg magának leendő munkahelyünk és mi hogyan tudunk abba beleilleszkedni. Kérdezzünk rá az állásinterjún, hogy milyen szerepet tölt be az a vállalatnál, aki a meghirdetett pozíciót betölti. Követi a vállalat a legújabb irányokat vagy a megszokott eszközökben bízik? Munkánkkal hogyan vesszük ki majd a részünket a vállalat életéből?

Figyelem:Ha a HR-es nem adott tiszta képet arról, hogy milyen szerepet töltünk majd be a vállalatnál, akkor elképzelhető, hogy a vállalati stratégia bizonytalan, illetve nem lenne feltétlenül biztos a pozíciónk sem.

Leendő munkahelyünk jó hírnévnek örvend és jól működő vállalati kultúrával rendelkezik

Amikor interjúra mentünk és láttuk a leendő kollégákat, akkor elégedettnek tűntek? Jól szervezett a vállalat? Gondoljunk arra, hogy hogyan bántak velünk a jelentkezési procedúra alatt: megfelelően informáltak minket? Ha tisztelettel bántak velünk az interjúk alatt, akkor hasonló elbánásban részesülhetünk majd munkánk során.

Figyelem: Az interjún sok mindenre fény derülhet számunkra leendő munkahelyünkkel kapcsolatban, ezért tartsuk nyitva a szemünket és bátran kérdezzünk!

A vállalat financiálisan biztos lábakon áll

Próbáljuk meg feltérképezni, hogy mennyire áll stabil lábakon a vállalat, ahova leadtuk a jelentkezésünk. Használjuk az Internetet, illetve kérdezzünk meg szakmabelieket is, amennyiben módunk van rá.

Figyelem: Ne ítélkezzünk elhamarkodottan. Ha éppen nehezebb időszakot él meg a vállalat a jelentkezésünk idején, attól még nem kell attól tartanunk, hogy csődbe megy. Minél több információt gyűjtünk be, annál könnyebben hozhatjuk meg döntésünket.

Céljainkban és vágyainkban ne legyenek kompromisszumok

Karrier tanácsadók nagy általánosságban egyetértenek abban, hogy a céljainkban ne legyen helye a kompromisszumoknak, még akkor sem, ha már nagyon kétségbe vagyunk esve. Azt tanácsolják, hogy inkább vállaljunk el egy olyan munkát, amiben fejlődhetünk, de a kezdetekben kevesebb fizetésért kell dolgoznunk, mint hogy egy olyan munkánk legyen, ami eltérít minket korábbi elképzeléseinktől.

Figyelem: Arról, hogy mi a megfelelő számunkra, csak és kizárólag mi tudunk döntést hozni. Legyünk bátrak és tegyük meg a megfelelő lépéseket céljaink elérése érdekében. Sosem lehet tudni, hogy mikor jön el a megfelelő ajánlat, lehet, hogy már csak egy interjú választ el minket a sikertől.

 

állások a cv-online oldalán