Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Furcsa állásinterjú kérdések – mi a jó válasz?

állásinterjú kérdések

Az állásinterjú kérdések általában a meghirdetett munka köré vannak felépítve, de még így is meglepetés érheti az embert, ha az interjúztatót esetleg vicces kedvében találja, vagy mélyebben bele akar pillantani a jelentkező problémamegoldó képességébe, észjárásába.


Bármennyire felkészült valaki egy állásinterjúra, bármikor feltehetnek egy olyan kérdést, amire nem számított. Az ember általában amúgy is izgul egy interjú szituációban, de ha erre még érkezik egy olyan kérdés, ami meglepetésként ér minket és nem tudjuk, hogy mi az interjúztató célja a kérdés feltevésével, leblokkolunk. „Ki a kedvenc komikusa?” – tették fel a kérdést egyszer egy barátomnak egy állásinterjún, aki természetesen meglepődött a kérdésen, mert az egy komoly üzletember szájából hangzott el. Miután végre eszébe jutott egy név, és elkezdett róla beszélni, leendő főnöke kifejezéstelenül nézett rá. A válasz valószínűleg nem nyerte el a tetszését, az interjú nem volt sikeres. Mit lehet kezdeni egy ilyen helyzettel?



A legőrültebb állásinterjú kérdések

Aki már volt állásinterjún, tudja, hogyan kell felkészülni. Utánajár a megpályázott munkának, igyekszik minél több információt begyűjteni a vállalatról, meggyőző történetekbe igyekszik beleágyazni az eddig elért eredményeket – de mégis hogyan lehet felkészülni az ilyen váratlan kérdésekre?

Az olyan kérdésekkel, miszerint „Milyen állat lenne és miért?” vagy „Melyik szín lenne és miért?” most nem is érdemes foglalkozni. Ezeknél már sokkal cifrábbakkal is találkozhat az ember, ha állásra jelentkezik. A Forbes, amerikai magazin készített egy összeállítást a 10 legfurcsább állásinterjú kérdésről, melyből most csak példaként kiemelnénk párat: „Melyik rész volt a kedvence a MacGyver című tévésorozatból?”, „Ha Ön egy tégla volna egy falban, melyik tégla lenne és miért?”, „Hogyan mozdítaná el a Fuji hegységet?”, „Mennyi fodrászat van Japánban?”.

A megfelelő válaszok

Nem számít, hogy hova jelentkezünk állásra, mindig benne van a pakliban, hogy belefutunk egy meglepő állásinterjú kérdésbe. Szakértők véleménye szerint azonban az emberek 90%-a nem tud ezekkel a kérdésekkel mit kezdeni. Leblokkolnak, és nem tudnak mit válaszolni. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, rá kell jönnünk többek között, hogy az interjúztatónak nem az a célja, hogy hülyén érezzük magunkat.

Ha például a „Mennyi fodrászat van Japánban?” kérdést teszik fel nekünk, akkor vegyük észre, hogy nem egy pontos választ várnak tőlünk, csupán látni szeretnék, hogy hogyan gondolkozunk. Ilyenkor gondolkozzunk hangosan, mintha csak a „Legyen Ön is milliomos” című műsorban ülnénk. Például, hogy „először is tudnunk kéne, hogy mekkora Japán népessége, majd kellene egy adat, hogy ebből mekkora százalék jár fodrászhoz és azt milyen gyakran teszi”. Ezzel ugyanis azt tudjuk demonstrálni, hogy hogyan igyekszünk egy kérdést logikusan, végiggondolva megválaszolni, megoldani.

Rendhagyó állásinterjú kérdések - előnyt kovácsolhatunk belőlük?

Ahogy a példákból is láthatjuk, lényegében három csoportba oszthatjuk az ilyen jellegű kérdéseket.

  1. A „Mennyi fodrászat van Japánban?” és a „Hogyan mozdítaná el a Fuji hegységet?” arra igyekeznek rávilágítani, hogy milyen a jelölt gondolkozása és problémamegoldó képessége.
     
  2. A „Ha Ön egy tégla volna egy falban, melyik tégla lenne és miért?” pedig inkább arra próbál rávilágítani, hogy a jelöltnek milyen a személyisége. A téglás kérdésre például születhet olyan válasz, hogy „megalapozó tégla lennék, mert én olyan alkalmazott vagyok, akire lehet támaszkodni, az én tapasztalataimra lehet építeni”.
     
  3. És végül maradnak az olyan kérdések, mint a „Ki a kedvenc komikusa”, ahol nincs min gondolkozni. Vagy elnyerjük az interjúztató tetszését, vagy nem.


A lényeg továbbra is, hogy ne úgy kezeljük a helyzetet, mintha az interjúztató ezzel minket direkt akarna kellemetlen helyzetbe hozni. Igyekezzünk uralni a helyzetet, amennyire csak tőlünk telik, ne fogjanak ki rajtunk ezek a néhol viccesnek tűnő, akár a jövőnket eldöntő állásinterjú kérdések.

Állások a cv-online oldalán