Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Fizetési igény – Szükség van rá a jelentkezéshez?

fizetési igényTanácsadó vagyok, különféle projekteken dolgozom, nap mint nap több tucat jelentkezés fut be a postafiókomba. Ezek egy része megfelel az álláshirdetésekben támasztott követelményeknek – legalábbis abban a tekintetben, hogy tartalmazza azokat az elemeket, amiket kérünk, de sokan elfelejtenek ezt-azt csatolni.


A közelmúltban már foglalkoztunk a témával, hogy mit NE mellékeljünk, ha egy álláshirdetésre jelentkezünk, most viszont a hiányos pályázati anyagok egy lényeges elemére szeretném felhívni a figyelmet… a fizetési igény megjelölésére.

Ma egy ilyen levelet kaptam az egyik pályázómtól: „Csatoltan küldöm az önéletrajzot a meghirdetett állásra. Fizetési igényem nincs.” Ettől nagyon szomorú lettem...

Nyilván ha kicsit megrágjuk az utóbbi mondatot értjük a valódi jelentését: a jelentkező azt kívánta a tudtomra adni, hogy számára mellékes körülmény a megkereshető bér nagysága, nem befolyásolja, hogy az elvégzendő feladatokért milyen fizetést kaphat, mert valószínűleg az egyetlen és legfontosabb, hogy végre legyen munkája.

Pénz beszél!

No, de ez így ezzel nincs letudva! Pontosabban ez nem jó megoldás, hangosabban mondom: NEM JÓ! Ne menjünk bele abba, hogy ezzel egy trükkös munkáltató miképp élhet vissza – „oké, akkor őt felvesszük minimálbérért, vagy lehetőleg még olcsóbban, úgyis elfogadja az ajánlatot” -, mert ez talán nem annyira életszerű, inkább olyan, mint egy rossz sci-fi.

DE! Megannyi pályázat érkezik nap mint nap, amiből valamiért kimarad a fizetési igény. Régi motoros vagyok már a szakmában, tudom mire megy ki ez az óvatosság. Tudom, hogy nem ez a legfőbb szempont nektek, álláskeresőknek, amikor hosszan tartó keresgélés során végre lehetőség kínálkozhat.

De kénytelen vagyok ünneprontó lenni: a hirdetőnek igenis számít. Szeretné tudni. Nem véletlenül kéri. Nem árulok zsákbamacskát és kitaláljátok talán magatok is: ez is egy szűrési szempont lehet, minden cégnél van egy kialakított bérstruktúra, a jelentkezők közül pedig olyasvalakit fognak kiválasztani, aki nem csak szakmai kompetenciája, személyisége okán illeszkedhet a meglévő rendszerbe, de a bérigénye is passzol. A kereslet-kínálat egyensúlya így teljesül.

Pályázz esélyekkel!

Ha nem írod meg a pályázatodba a fizetési igényedet? Fontos információt nem közölsz magadról. Könnyen lehet, hogy az önéletrajzodat meg sem nyitják, mert ez azt sugallja, hogy 1. figyelmetlen voltál, amikor olvastad a hirdetést, 2. nem mered vállalni az elképzelésedet, 3. fogalmad sincs, mit ér a tudásod-tapasztalatod, 4. túlzottan óvatos vagy. Teljesen mindegy, mi az igazság, nem biztos, hogy erre bárki kíváncsi. A szikár és lehangoló tény az, hogy olyan versenyhelyzetben maradhatsz alul, ahol lehetnél akár győztes is. Teljesen abszurd, igaz? Ne reszkírozd ezt!

NE hagyd ki a motivációs leveledből a fizetési igény megjelölését, ha a hirdető ezt kéri. Igaz, nem tudhatod, hogy a túloldalon mik az elképzelések, így kockáztatsz, de mindent megtettél azért, hogy jó esélyekkel indulj. Egyáltalán: esélyekkel indulj.

Út a pályázattól a bértárgyalásig

Mi a legrosszabb, ami történhet? Magasabb a fizetési igényed, mint amit az adott helyen ki tudnának vagy akarnának fizetni a munkakörre – ilyenkor talán jobb is, ha nem ránk esik a választás, hiszen hosszútávon úgysem lennénk elégedettek az alacsonyabb bérrel. Mi a legjobb, ami történhet? Magasabb ajánlatot kapunk annál, mint amit magunk elképzelésként megjelöltünk (ez nem sci-fi, visszautalnék az adott munkahely már kialakított bérstruktúrájához, amihez a mi javadalmazásunkat is igazítják majd), no, ez milyen nagyszerű lehet, igaz? Ilyenekre is van példa.

Mi a legvalószínűbb? Nagyjából egybeesik a mi fizetési elvárásunk az adott hely elképzeléseihez és örömmel fogadjuk el az ajánlatot, amikor minket választanak. Persze odáig azért hosszabb-rövidebb út vezet, interjúkon, bemutatkozásokon, teszteken át. Azért az egész valahol ott kezdődik, hogy elküldöd a pályázatodat. Ha a hirdetésben erre kérnek, a fizetési igényeddel. Amit nem felejtesz el megjelölni, igaz?

Ha kérdésed van ezzel, vagy általában az álláskereséssel kapcsolatban, merj segítséget kérni. A lenti elérhetőségeimen engem is megtalálsz, örömmel állok a Te rendelkezésedre is!

Sikeres pályázatokat és eredményes béralkut kívánok minden kedves álláskeresőnknek! 

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

gabi.sarkadi@cvonline.hu
http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

 

2013. augusztus 1.


allasok-a-cvonline-oldalan