Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Fizetésemelés – 3 titkos fortély a sikerhez

Fizetésemelést kérni soha nem volt egyszerű. Jelen gazdasági helyzetben pedig a legtöbben örülnek annak, ha egyáltalán van munkájuk. Nem mindegy azonban, hogy mennyiért dolgozunk. Ha lehet, akkor kérjünk fizetésemelést. De hogyan?

Fizetésemelés – 3 titkos fortély a sikerhez

Amennyiben a fizetésemelés megemlítésén gondolkodunk, mérlegelnünk kell, milyen érdemeink vannak, és mik a hiányosságaink. Jó előre fel kell készülnünk, fel kell építenünk a stratégiát, és lépéseket kell tennünk a siker érdekében- már hónapokkal előtte.

Fizetés a tapasztalat szerint?

Sokszor előfordul, hogy több éves munkaviszony után annyit keres a munkavállaló, mint az új kolléga. Nos, igen. Új idők, új igények, és persze az új kolléga tárgyalási képességei is hatással vannak a bérezésére.

Ez nem azt jelenti, hogy a régi kolléga kevesebbet ér, egyszerűen önmenedzselése nem volt megfelelő az évek folyamán.

Amikor a jobb cégek felismerik ezt a bérszakadékot, próbálnak rajta javítani, akár az év eleji kompenzációnál. Sok cégnél azonban inkább bevett megkérik a munkavállalót arra, hogy tartsa titokban fizetését , mert az ő bérlapján még mindig „nagyobb” számok szerepelnek, mint a kollégákén. Ha erre kérnek minket, gyanakodhatunk. Mivel Magyarországon nem szívesen beszélnek a kollégák egymás között a fizetésről, legalábbis a sajátjukéról, ezt a munkáltatók ki is használják.

Ismerkedjünk saját szakmánkon belül más cégek alkalmazottaival, kérdezzünk rá a bizalmi embereinktől, vagy akár egy internetes fórumtopikot is nyithatunk pozíciónk és fizetésünk kapcsolatáról. Amennyiben kiderül a bérszakadék, érdemes ezt kommunikálni a közvetlen vezetője felé.

Mondja el, hogy tisztában van ezzel a ténnyel, és szeretne változtatni rajta. Kérdezze meg, mit tehet annak érdekében, hogy átkerüljön egy magasabb fizetési szintre. Legyen nyitott, gondolkodjon el akár egy képzésen, a nyelvi kompetenciáinak fejlesztésén, olyan szakmai kurzuson, amely elősegítheti fizetésemelését, vagy akár előléptetését is.

Reakció a fizetésemelésre

A jelen helyzet szerint túl szoros a költségvetés, és nem tudunk emelni a fizetésén.

Amennyiben ez a válasz érkezik, akkor érdemes rákérdezni, hogy:

Mit várnak tőlem, mit tehetek azért, hogy megkaphassam a vágyott fizetést?

Ezzel nyitottságot sugároz a munkavállaló, tettrekészséget, és azt, hogy hosszútávon tervez a cégnél, és nem csak kér, de ad is cserébe, ha kérik.

Ha kérdésünkre nem kapunk konkrét választ, a következőkre gondolhatunk:

  1. A főnöke nem gondolja, hogy az ön adott pozíciójára megérné több pénz költeni.
  2. Nincs döntési jogköre a fizetések meghatározásában, és talán nem akarja megkísérelni a saját főnökei előtt, hogy fizetésemelést kérjen Önnek.
  3. Vagy Ön már elérte a fizetési plafont az adott munkakörben.

Mit kellene tennie?

Döntse el, hogy valóban folytatni akarja-e a munkáját ennél a cégnél. Amennyiben ugyanis nem rendelkeznek megfelelő indokkal akár egy nemleges válaszra is, nem biztos, hogy hosszabb távon sikert arat kérése.

Van még ott, ahonnan ez jött

Ha fizetésemelésének igénye meghallgattatott, már csak a bérfejlesztési tárgyalásra kell koncentrálnia.

Mennyivel emeljék a fizetésünket? Abban az esetben, ha tényleg nyitottak vezetői fizetése növelésére, érdemes körülnéznie ismét, vajon mennyit keresnek az ön szakmájában. Ehhez használhatja például a Cvonline.hu Fizetésvarázsló alkalmazását is.

Ha már tudja, mekkora a fizetési igénye, lője kicsit magasabbra a tárgyalás első fázisában az összeget, ebből ugyanis még tud engedni. Erre készülnek a munkaadói is. Egy jó főnök ráadásul felteszi magának a kérdést: Havi pár ezer forint miatt engedjem el a tapasztalt alkalmazottamat?

Ne feledje, a bérmelés elérését nem lehet egyik napról a másikra bejelenteni. Meg kell tervezni egy jól felépített kampányt már hónapokkal a kérés előtt.

Vállaljon plusz munkát, maradjon bent tovább (előbb érkezni nem ajánlott, ha a főnök sem szokott), készítse el határidő előtt a beszámolót, és ezt prezentálja is. Tegye láthatóvá magát főnöke előtt, és eredményeit ne rejtse véka alá - ez az eredményes fizetésemelés egyik legjobb eszköze.