Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Fizetés – Mikor kell róla beszélni az állásinterjún?

Fizetés

A fizetést szóba hozni az állásinterjún, olyan mint az ismerkedés során elkérni a lány számát: figyelni kell az időzítésre. Tehát előfordulhat, hogy a munkaadó úgy érzi, hogy megtalálta a tökéletes jelöltet, a jelölt is úgy érzi, hogy minden a legnagyobb rendben megy, az állás már-már az övé. Ekkor viszont a jelölt túlságosan elbízza magát és felteszi a kérdést: „mekkora lesz a fizetés?” vagy „mekkora fizetésemelésre számíthatok ebben a munkában?”


Bár ezek valóban fontos kérdések és tisztázandóak az állásajánlat elfogadása előtt, de az időzítésen nagyon sok minden múlik.


Wgy kevésbé jól időzített kérdés a fizetéssel kapcsolatban sokat ronthat az esélyeinken és ezt a hibát nehezen tudjuk helyrehozni. A fizetéssel kapcsolatos kérdéseknek megvan a maga helye és ideje. Álláskeresésnél az ilyen jellegű kérdéseket hagyjuk meg az interjúk legvégére. Ezek a kérdések sokkal alkalmasabbak akkor, amikor a vállalat munkatársa már „belénk szeretett”.

Máshonnan megközelítve a kérdést, a fizetést felhozni értelmetlen egészen addig, amíg a munkaadó részéről meg nem született a döntés. Amint a munkaadóban megfogalmazódott az elhatározás, hogy mi kellünk neki, a fizetéssel kapcsolatos kérdések is aktuálissá válnak. Ez alapvetően nem az első és valószínűleg nem is a második találkozás alkalmával fog eldőlni. Várjuk ki tehát a megfelelő pillanatot!

Melyik interjún kerüljön szóba a fizetés?

Az első interjú alatt a munkaadó megismerkedik velünk. Eldönti, hogy megvannak-e a megfelelő tapasztalataink és képességeink a munkára, elnyertük-e a szimpátiáját. Az első találkozás alkalmával igyekszünk meggyőzni az interjúztatót arról, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbbek a munkára. Ez még nem a megfelelő alkalom arra, hogy a pénzről beszéljünk, mindattól függetlenül, hogy esetleg jól vettük az akadályokat.

Természetesen fontos kérdés, hogy milyen fizetésre számíthatunk, de ha a korai szakaszban merülnének fel fizetéssel kapcsolatos kérdések, igyekezzünk ekkor még magára a munkára terelni a szót. Hangsúlyozzuk azt, hogy elsősorban szakmailag szeretnénk megfelelő állást találni. Ha rákérdezne az interjúztató a fizetésigényre, ekkor még ne adjunk konkrét választ. Ha újabb interjúkra kerül sor, akkor még lesz idő ezekre a kérdésekre is. Persze ha nagyon meg akarja tudni, ne játsszuk el ezzel a bizalmát, hogy nem válaszolunk.

Jó módszer, ha elvégzünk némi kutatómunkát az állással kapcsolatban. Ha fejvadász cégen keresztül kaptuk az ajánlatot, akkor érdeklődhetünk a várható fizetésről a fejvadásznál. Ha az ismeretségi körünkben van, aki hasonló területen vagy hasonló cégnél dolgozik, nála is érdeklődhetünk. Ha felkészülten megyünk az interjúra, akkor nem érhet minket nagyobb meglepetés. Érdemes tehát időt szánni az információgyűjtésre.

A fizetés mértékéről beszélni sokkal inkább a munkaadó feladata, mint a miénk. Várjuk ki tehát, amíg előkerül a kérdés. Ha megkérdezik, hogy mekkora a bérigényünk, akkor udvariasan vissza is adhatjuk a kérdést, hogy ők mekkora összegre gondolnak.

Saját magunk menedzselése

Ez egy jó kiindulási pont lehet. Ha a felajánlott összeg elnyeri a tetszésünket, akkor adott a lehetőség, hogy elfogadjuk azt. Ha az összeg túl alacsony, akkor ideje kiállni magunkért.

Ha jól időzítettünk, akkor a leendő munkaadónk ekkor már mellettünk döntött, így alkalmunk nyílhat arra, hogy feljebb tornázzuk a kevésnek tartott összeget. Legyünk rugalmasak ebben a kérdésben, mert kaphatunk olyan más, kedvező ajánlatokat, amik megfelelően kompenzálva van a fizetés: prémium, extra szabadság, egy otthonról végezhető munkanap a héten stb. Tartsuk észben, hogy nagyon vékony vonal választja el a magas igényeket attól, hogy a legjobbat hozzuk ki az adott helyzetből. Mindent egybevetve az interjúztatásnak két nagyon fontos pontja van: az egyik, amikor a képességeinket, és rátermettségünket kell bebizonyítanunk, a másik pedig, amikor a fizetés összegében egyezünk meg.

Állasok-a-cvonline-oldalán