Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Feltöltött önéletrajz - Mire jó?

feltoltott-oneletrajzAmikor állást keresünk, egyértelműnek kell lennie, hogy szem előtt tartjuk az egy pozíció egy önéletrajz elvét, és minden jelentkezésünkhöz olyan CV-t kreálunk, amelyet a leírt elvárásokhoz igazítunk, akkor felmerül bennünk a kérdés, hogy minek feltölteni az önéletrajzot egy állásportálra?

 


Sokan nem tudják, de nem csak az álláskeresők kutatnak a cégek állásajánlatai között, de a cégek szeretik a saját kezükbe venni az irányítást, és megkeresni az adatbázisokból azt az embert, aki legalkalmasabb lehet a betöltendő pozícióra.

"Ugyan, dehát én nem vagyok akkora szakember, hogy fejvadásszal kelljen rám találni" legyintenek egyesek. Ebben van igazság, de nem is csak a fejvadászok miatt érdemes regisztrálni és önéletrajzot feltölteni az állásportálokra.

Hogyan működik?

A cégek gyakran döntenek úgy, hogy a pozíciójukra, amelyekre várhatóan nagyszámú jelentkező érkezne, inkább meg sem hirdetik. Nem azért, mert úgy döntenek, nincs értelme foglalkozni vele, hanem mert - ahogy sok cégnél - kapacitáshiánnyal küzdenek. Sajnos az a régi városi legenda, mely szerint egy perc jut egy-egy önéletrajz "átbogarászására" helytálló, és minél több jelentkező érkezik, annál több idejét viszi el a kiválasztás a HR-es munkatársnak.

Dehát ez a dolga! - mondhatnánk, ami szintén igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy ez IS a dolga. A válság idején a leépítések a HR osztályokat is érintették, ami elbocsátásokkal és pluszfeladatokkal járt. Így sokszor a HR-esnek nincs minőségi ideje arra, hogy kiszűrje a releváns jelentkezőket.

Érdekes lehet: Amiben nem érdemes hibázni – Önéletrajz

Hiszen a válság óta sokan vannak, akik nem csak azokra az állásokra jelentkeznek, amelyekben tapasztalatuk van vagy a végzettségüknek megfelel, de sokan elkeseredésükben szinte minden pozícióra jelentkeznek.

Például egy asszisztens pozícióra valószínűleg túljelentkezéssel kell számolni, az álláskeresők között azonban bőven lehet találni olyat, akinek van ilyen jellegű tapasztalata. Így ha például a Cvonline.hu állásportál regisztráltjai között keresnek, akkor láthatják azoknak az adatait, akik ezt előzetesen engedélyezték a profiljukon. És a munkaadó is elkezd keresni. Ahogy mi keresünk az álláslehetőségek között a tapasztalat szintje, a szükséges nyelvtudás vagy az állás lokációja között, úgy ezt a munkaadók is megtehetik.

Persze amikor speciális pozícióra keresnek a cégek - például közép vagy felsővezetőt, akkor is előszeretettel alkalmazzák a keresést az adatbázisban.

Ha azonban nem töltjük ki az állásportál által kínált formot, nem adjuk meg az esélyt arra, hogy ránk találjon a munkaadó, és igen, ezért érdemes már feltölteni az önéletrajzunkat.

Töltsd fel önéletrajzod most:

önéletrajz feltöltés