Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Félmillió cégnél volt adóvégrehajtás 2013-ban

vegrehajtoA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly 473 977 cégnél összesen 517 216 adóvégrehajtást kezdeményezett, a feketelista.hu gazdasági adatbázis által összeállított százas lista szerint a legtöbb végrehajtást a LE-GYEN Faipari Kft. ellen indították: a cégnek tavaly 10, az elmúlt hat évben összesen 42 alkalommal kellett szembenéznie az adóbehajtókkal.A gazdasági portálon összesen tizenkét hivatalos állami intézmény cégekkel kapcsolatos információit lehet elérni és összevetni.

Az elemzésben ismertetik: a cégek ellen indított adóvégrehatások száma tavaly 6,5 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Összege pedig több mint 1045 milliárd forintra vonatkozott 2013-ban.

Több mint egymillió inkasszó

A végrehajtás leghatékonyabb eszköze az inkasszó. Tavaly összességében több mint egymillió esetben alkalmazta a NAV ezt a behajtási formát, 2012-höz képest 4,8 százalékkal többször. Egy év alatt 26 500 gépkocsit és 23 700 ingatlant foglalt le a NAV behajtási szervezete.


Érdekes lehet: Az egészséges munkaerő a legjobb befektetés


A múlt évben a cégektől és magánszemélyektől végrehajtással összesen 357,041 milliárd forint értékű vagyonelemet hajtott be a NAV. Az adóhivatal munkatársainak tapasztalatai szerint egy év alatt 5,8 százalékkal javult a behajtás hatékonysága. A behajtott összeg azonban mindössze 17 százaléka a teljes adóhátraléknak.

Az adóhatóságnál jelenleg 2100,2 milliárd forintnyi adóhátralékot tartanak nyilván. Ebből 1910,5 milliárd a vállalati szektorra esik. A tartozás 74,8 százalékát - 1571,1 milliárd forintot - a nem működő cégektől kellene behajtani, erre viszont kevés az esély.

Cégek, amelyek rekordot döntöttek

A gazdasági portál mindenkori 100-as listáján a rekordot a kaposvári HÍR-MANÓ Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. tartja, ahol az elmúlt évek során összesen negyvenkilencszer fordultak meg az adóvégrehajtók. A második hely is kaposvári céggé, a BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t 48 alkalommal vonták adó-végrehajtási eljárás alá. A závodi TÉRKŐ-CENTER Kereskedelmi Kft. sorolható a harmadik helyre, amelytől negyvenötször kellett végrehajtással beszedni az adót.


Érdekes lehet: Törvényt sért a jelentkezőket engedély nélkül leinformáló munkaadó


A listán egyetlen fővárosi cég neve sem olvasható, ám minden tizediknek Kaposváron van a székhelye. Az elemzés megjegyzi, hogy a listán a betéti társaságok gazdasági súlyuknál nagyobb arányban, 21 százalékkal szerepelnek.