Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Extra adót fizethet, aki sokat keres?

Nagy csalódást okozott a makroelemzőknek a második negyedéves GDP adat, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez - írta az MTI.

fárasztó mindennapokÁrokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője úgy vélekedett, az idei és a jövő évi növekedési kilátások is érdemben romlottak, a 3 százalék körüli gazdasági bővülést "el lehet felejteni". Szerinte a várttól elmaradó német GDP adat is azt mutatja, hogy a kilábalás nagyon lassú lesz.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint a hazai GDP az idén 2 százaléknál gyorsabban aligha bővülhet. Bár szerinte romlottak a jövő évi kilátások, megjegyezte, hogy jövőre már beindul a Mercedesben a termelés Kecskeméten, ami teljes kapacitásnál akár 0,6 százalékpontot is hozzátehet a bővülési ütemhez.

Nem kizárt egy második adókulcs

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke úgy látja, az idei hiánycélt még tartani tudja a kormány a magán-nyugdíjpénztári vagyonnak köszönhetően, bár az eddig nem volt tisztázott, hogy ezt a pénzt a fogyasztás növelésére, a költségvetési hiány csökkentésére vagy az államadósság csökkentésére akarják-e fordítani. A következő évet azonban problémásnak tartja a szakember. - Mindenképpen célszerű lesz felülvizsgálni az egykulcsos adórendszert, illetve azt, hogy a szuperbruttót kivezeti-e a kormány, vagy megfelezi. Biztos, hogy költségvetési kiesést fog okozni, ha a kormány folytatja a tavaly meghirdetett adópolitikát. Azok a megtakarítások, amelyek az új adórendszerrel a magasabb jövedelműeknél felhalmozódtak, nem a fogyasztásra mentek el, nem élénkítették a gazdaságot. Ha nem nyúlnak hozzá az adórendszerhez, kérdés, hogyan lehet-e úgy csökkenteni a költségvetési kiadásokat, hogy azok ezt a bevételkiesést egyensúlyozni tudják - mondta portálunknak Zara László, hozzátéve, hogy ez szerinte további drasztikus elvonásokat indukálhat, amit az egészségügy és az oktatás már nem bír el.

A szakember szerint bátrabbnak kellene lennie a politikának. - Bár az egykulcsos adórendszer nem rossz találmány, a jelenlegi gazdasági helyzetben elképzelhetőnek tartom a pluszadó kivetését a magasabb jövedelműek számára, akár abban a formában, hogy második adókulcsot vezetnek be - fogalmazott. Zara úgy látja, a szociális kiadások terén nem lehet tisztán látni, a közmunka programot pedig "sötét lónak" nevezte, amivel kapcsolatban nem lehet tudni, milyen megtakarítást lehet vele elérni. Szerinte megoldás lehet még az áfa bevételek növelése, egyebek között az áfa-csalás mértékének csökkentésével, amit segítene, ha az építőiparban alkalmazott fordított adózást más területekre is kiterjesztenék

"Elhamarkodott dolog lenne temetni az egykulcsos adórendszert"

A kormány jelenlegi adópolitikáján nem feltétlenül kell változtatni - vélekedett portálunknak Dr. Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország Kft. cégtársa. Mint mondta, a Széll Kálmán terv és a konvergencia program hatása még nem látszik, de elképzelhető, hogy az adópolitika egyes pontjainál finomhangolásra lesz szükség, annak érdekében, hogy megfelelően lehessen reagálni a gazdasági környezet változásaira. Lőcsei Tamás nem tartja valószínűnek, hogy a kormány az elmúlt időszakban elért vívmányokat feladná, különösen az szja rendszerben eddig bevezetett változásokat. A szakember úgy látja, marad a korábban meghirdetett adópolitika, esetleg ha a Széll Kálmán terv és a konvergencia program nem hozza a várt eredményeket, kitolódhat a szuperbruttó fokozatos kivezetése.

Lőcsei Tamás nem feltétlenül újabb különadók bevezetésében látja a kieső bevételek más forrásokból történő pótlását, az államháztartási kiadások visszafogása szintén egy bevethető eszköz a kormány kezében. - Így az államháztartási kiadások és költségek csökkentésével, az adminisztráció egyszerűsítésével mindenképpen számolni lehet - hangsúlyozta.

Mint mondta, elhamarkodott dolog lenne temetni az egykulcsos adórendszert. - A világgazdaságból érkező rossz hírek és a svájci frank árfolyamának alakulása késleltetik az egykulcsos adórendszer belső keresletre gyakorolt pozitív hatásának megjelenését. Ez a felhajtóerő azonban középtávon már megjelenhet. Ezt érdemes lenne kivárni a rövid távú érdekeket kiszolgáló, tünetkezelő lépések irányába történő elmozdulás helyett - fogalmazott.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes számok alapján azt közölte, hogy Magyarország bruttó hazai terméke stagnált az idei második negyedévben a megelőző negyedévhez, és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A lassulásnak több oka is van: csökkent az ipari export, a negatív hatásokat pedig a mezőgazdaság jó eredményei nem tudták ellensúlyozni, másfelől a belső piaci folyamatok sem indultak be, a lakossági fogyasztás valószínűleg csökkent vagy stagnált, gyenge a banki hitelezés, amit az elmúlt hetekben tetézett a svájci frank szárnyalása is.

Orbán Viktor miniszterelnök a tervek szerint a mai napon sajtótájékoztatót tart a kialakult helyzetről és a lehetséges megoldásokról.

HR Portál