Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Év végi jutalmak és értékelések - Hogy csináljuk jól?

elismeresAz év vége közeledtével közeleg a céges évzáró megbeszélések, vacsorák időszaka is, mely rendszerint egybeesik az idei legjobban teljesítők díjazásával, következő éves tervek definiálásával, célok megjelölésével. A decemberi hónap a számvetés időszaka, amikor pozíciónktól, titulusunktól függetlenül mindannyian elidőzünk egy picit, és átgondoljuk, mit sikerült elérnünk az év során, mi az, amiben erősebbek, jobbak lettünk, mi az, amiben a jövő évben fejlődnünk kell.

Ha van kivel megvitatni, megosztani ezt, szerencsés helyzetben vagyunk, a HR pedig egy kicsit külön felelős is azért, hogy mindenképp legyenek évértékelések, záró értekezletek, és hogy ha a cég költségvetése és szokásrendje ezt lehetővé teszi, külön értékeljük a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák munkáját.

A tárgyiasított elismeréseknél a legtöbben sokkal többre értékelünk pár dicsérő szót, ha a munkánk elismeréséről van szó. Egy címkézett bornál sokkal többet jelent, ha egy évösszegző meetingen a legjobban teljesítők között hangzik el a nevünk. A dolgozók sok helyütt hiányolják az évközi visszajelzést a munkájukkal kapcsolatban. Nem a hivatalos teljesítményértékelésre gondolok – ha egyáltalán van ilyen, sok helyütt ez nem működik a gyakorlatban -, hanem a hétköznapok rutinjára való reflexiókra. Kommentálni, ha valami nem az igazi; javaslatokat tenni korrekcióra, de ezek még talán nem is maradnak el, hiszen a folyamatokat fejleszteni kell azok javítása érdekében. Az elismerő szavak, az egyszerű hétköznapi gesztusok, a „köszönöm”, egy vállveregetés, egy méltató kis körlevél, melyben a vezetők arra utalnak: értékes munkát végzünk, és hogy ez a munka is kell ahhoz, hogy jól működjön a gépezet. Jó lenne, ha ez természetes lenne, de még az évvégén sem késő pár jó szóval jutalmazni a dolgozókat.

Érdekes lehet: Neveld a vezetőt, növeld a dolgozói elégedettséget!

Vannak helyek, ahol a büdzsé lehetővé teszi a jutalmak kiosztását. Jómagam ebben az élmény a legjobb ajándék - elvet képviselem, mert az ajándékozott számára maradandóbb lesz egy kettesben elkölthető vacsora, vagy bobozás, gokartozás, színházi előadás vagy épp egy tandemugrás a Hármashatár-hegyen, mint egy könyvutalvány vagy egy saját névre gravírozott toll.

Javaslom, hogy ne adjunk olyan ajándékot, amit kifejezetten a munkavégzéshez kell használni – édesanyám jut eszembe, aki gyerekkorunkban gyakran élcelődött azzal, hogy ez a sok konyhai kütyü, amit ajándékba veszünk, a saját javunkat szolgálja és hát mosolyogva láttuk be, hogy a neki szánt gofrisütőt inkább vettük mi magunknak, mint neki. Az 500 oldalas jegyzetfüzet, vagy az egéralátét nem ajándék, hanem alapvető szükséglet az irodai munkában, ennél legyünk kicsit elegánsabbak és ötletesebbek!

Ha mégis praktikus tárgyakban gondolkodunk, legyen az minél személyesebb, az adott munkatárs személyiségéhez illő ajándék, nem csak azért fogja értékelni, mert valóban jól használható, hanem mert arra emlékezteti később, hogy akitől kapta, gondot fordított arra, hogy valami rá jellemző, személyre szabott ajándékot vegyen.

Az ajándékokat lehetőleg olyan rendezvényeken adjuk át, kedves vezetők, ahol a többi kolléga is jelen van, az elismerés legyen közös élmény, akit méltatnak, joggal lehet büszke a teljesítményére és ez másokat is arra inspirálhat, hogy érdemes jól végezni a munkánkat.

Ha céges vacsorát rendezünk, legyen egy formális, hivatalos része, ahol a vezető számokkal, tényekkel összegzi az éves teljesítmény, majd hagyjuk kicsit kikapcsolódni a kollégákat egy informálisabb party keretében, ahol olyan beszélgetésekre is sor kerül a munkatársak közt, amire hétköznapokon nincs idő. Ezek pedig sokszor közelebb hozzák egymáshoz a dolgozókat, ami akár a teljesítménynek is kedvezhet a későbbieknek.

Egy jó tanács, életszerű példa a végére. Amitől minden vezetőt óvnék: a raktárban maradt céges repiajándékokat ne osszuk ki, mint év végi jutalom, ha van elismerés, ami visszájára sülhet el, akkor ez az. Ennél százszor hitelesebb gesztus megköszönni az éves munkát, és nem sugallja azt a díjazottnak, hogy rajtunk akar spórolni a cég.

Sikeres évzárást kívánok minden kedves partnerünknek!

 

Sarkadi Gabi

Senior HR Tanácsadó

gabi.sarkadi@cvonline.hu

http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

 

2013. november 25.