Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Esélyegyenlőség, családbarátság – a III. Esélykonferencia után

esélyegyenlőségEsélyegyenlőség a szervezetben. Családbarát munkahelyek. Társadalmi felelősségvállalás. Hogy mi a közös ezekben a témákban? Nem csak divatosak, aktuálisak, de üdvözlendő, hogy mind több vállalat foglalkozik napi szinten olyan kérdésekkel, melyek hosszútávon a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség erősítését szolgálják.


Számos hazai vállalatnál már sikeresen vezettek be olyan intézkedéseket, melyek a dolgozói érdekeknek kedveznek, másutt még gyerekcipőben jár ezek gyakorlatba ültetése, de már az is örömteli, hogy a vállalatvezetők nyitottak, ha napirendre kerülnek ezek a témák, melyeket sok esetben a HR-esek visznek be hozzájuk.

Ahány munkavállaló, annyiféle igény

Hogy mi miatt merülhet fel az igény egy szervezetben, hogy egyáltalán az esélyegyenlőséggel foglalkozzunk? Nagyon leegyszerűsítve: a vállalatok sokszínűsége, a dolgozói sokféleség már önmagában generálja az igényt, hogy más-más szempontokat vegyen figyelembe a vezetés, amikor a dolgozói érdekekkel törődik.

Közhelyes gondolat, de igaz: ahány munkavállaló, annyiféle igény. A legtöbb esetben nem csak a munkahelyi komfortérzet javítására irányuló törekvések merülnek fel, még inkább a munka-magánélet egyensúlyát kedvezően befolyásoló döntések hatnak pozitívan a munkavállalói közérzetre. Szerencsére számos hazai és külföldi példa van az ilyen intézkedésekre, a teljesség igénye nélkül sorolok csupán néhányat, amik a hazai gyakorlatban is szerepelnek már az esélyegyenlőségre és családbarátságra törekvő vállalatok repertoárjában:

  • atipikus foglalkoztatási formák (részmunkaidő, távmunka) bevezetése
  • egészségügyi szűrővizsgálatok biztosítása
  • képzések, oktatások támogatása a szakmai fejlődés elősegítésére
  • kapcsolattartás a GYES-GYED-en lévő kismamákkal
  • gyermekvállalási szabadságon lévő anyukák visszaintegrálása
  • családi programok szervezése
  • akadálymentesítés
  • pihenési lehetőségek támogatása
  • nyári gyerektáboroztatás
  • sportolási lehetőség biztosítása stb.

 

Nagyon fontos, hogy az esélyegyenlőség érvényesítése csak abban az esetben valósulhat meg, ha a vezetés elkötelezett és nem csak nyitott a kommunikációra a munkavállalókkal, de a beérkező véleményekre érdemben hajlandóak válaszolni. Teszik ezt úgy, hogy a vállalati stratégiába úgy építik be ennek programját, hogy a gyakorlati megvalósítás sem marad el. Az éves tervezésnél természetesen a felmerülő költségekkel is érdemes számolni, a ráfordításokat pedig érdemes olyan befektetésként felfogni, ami a dolgozói elégedettség formájában térül meg.

Május 30-án az Mtd Tanácsadó Közösség által szervezett III. Esélykonferencián hasznos tudással gazdagodhattak a résztvevők, remek előadásokon tanulhattunk és szekcióbeszélgetéseken cserélhettünk eszmét a külföldi és hazai gyakorlatról.

A munkavállalóiért elkötelezett vállalatok számára nem lehet kérdés, hogy a szakmai fejlődés, a karriertervezés mellett olyan kérdésekkel is kell nap mint nap foglalkozni, melyek a dolgozók személyes komfortérzetét javítják. Így tudhatnak a vezetők maguk körül elkötelezett, a munka és magánélet egyensúlyával elégedett munkavállalói közösséget.

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó
gabi.sarkadi@cvonline.hu

 

2013. június 5.