Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Előszűrés- hatékonyan!

A kiválasztási folyamat kezdő lépése az előszűrés, amit sokszor “mostohaként” kezelnek, pedig a gondos, körültekintő, megalapozott információk alapján végzett előszűrési folyamattal elkerülhetőek a “mellényúlások”, lerövidül a kiválasztási folyamat, és bejósolhatóbb az eredményesség!

Minden munkaadó hőn áhított célja, hogy a kiválasztott munkatárs hosszú ideig, kiegyensúlyozottan, kiemelkedően (de legalább megfelelően) teljesítsen, mindezt úgy, hogy közben a tettvágytól, és elégedettségtől csillog a szeme.

Ez talán kissé utópisztikusan hangzik, de a szakmailag megalapozott szűrési, kiválasztási folyamattal ez elérhető.

A beválás több tényező függvénye, a megfelelő munkaerő kiválasztásához ismernünk kell a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákat, a szervezeti kultúrát, amibe az új munkatárs kerül.

A tapasztalatlan, illetve elégtelen ismeretekkel rendelkező, vagy a nem megfelelő kérdezéstechnikával, kifejezőerővel dolgozó szakember sokszor a nem megfelelő, vagy sablonos kérdéseket teszi fel, amire a pályázó vagy nagy valószínűséggel felkészült, vagy éppen nem a lényegi, valós viselkedést tudjuk feltérképezni. Illetve sokszor az alkalmazott kérdések csak végeláthatatlan feljegyzéseket eredményeznek, és nem teszik összehasonlíthatóvá a pályázókat. Ilyenkor sajnos előfordulhat, hogy egyéb szubjektív szempontok, sztereotípiák szerint születik meg a döntés, aminek sikere esetleges.

Amennyiben új munkatársra van szükségünk, de nincs megfelelő képzettségű, felkészültségű HR munkatársunk, vagy nincs elegendő időnk, kapacitásunk, érdemes külső szakmai segítséget, közvetítői szolgáltatást igénybe venni.

A Cvonline.hu állásportál előszűrés szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a vállalatok ott, és olyan szinten kapjanak segítséget, amire tényleg szükségük van. A csomagajánlatok testreszabhatóak, így az erőforrásoknak, illetve a célnak legmegfelelőbb szolgáltatást lehet igénybe venni. Választható csak előszűrési szolgáltatás, ilyenkor a kívánt pozícióra kiírt hirdetés alapján beérkezett önéletrajzokból, valamint adatbázisokból kerül leszűrésre a minden szempontból legesélyesebbnek tűnő jelöltek, majd a megállapodás szerint, telefonon, vagy személyesen tovább szűkítik a pályázók körét. A telefonos szűrésnél előre meghatározott, szisztematikus metodika alapján történik az eljárás. A megbízóval részletes egyeztetés alapján, a szükséges kompetenciákkal, elvárásokkal kapcsolatban, majd ezek alapján összeállított kérdésekkel jól strukturált kérdéssor mentén teszik fel a jelentkezőknek. Így a megbízó cég időt, energiát spórol és csak a pozícióhoz legmegfelelőbb szakemberekkel találkozik.

Fazekas Katalin
HR Tanácsadó