Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Életvezetési tanácsadás, mint cafeteria-elem?

életvezetés-coachManapság ha cafeteria-ról esik szó, a legtöbben a különböző étkezési utalványokra, üdülési, iskolakezdési támogatásra gondolunk, pedig számtalan módja van annak, hogy a munkavállalót lojálissá tegyük, növeljük a hatékonyságát, teljesítményét.A legtöbb vállalat szeretné ezt minél egyszerűbben „letudni”, pedig ha némi időt szánnánk arra, hogy felmérjük az alkalmazottak általános lelki állapotát (akár egy munkavállalói elégedettségi kérdőív keretén belül), bizony számos esetben kiderülne, hogy nem feltétlen a nyaralás lenne a legjobb megoldás a dolgozó rekreációjára.

Coaching a hatékonyságért

Közhelyes, de igaz, legtöbbünk tele van stresszel, feszültséggel, félelemmel, esetleg frusztrációval, de van olyan is, hogy egyszerűen csak úgy érezzük, megfeneklett a karrierünk vagy éppen a magánéletünk. Sajnos a munkavállalók többsége hajlamos ezeket a problémákat szőnyeg alá seperni; pedig ha nem foglakozunk kellően a lelki egészségünkkel, bizony könnyen lehet depresszió vagy akár pánikbetegség is a következmény, aminek a gyógyulása jóval hosszadalmasabb, és a hatékonyságunk vagy akár állásunk rovására is mehet. Ilyenkor rendkívül sokat segíthet egy életvezetési tanácsadó - más néven coach - jelenléte. Ezt az összefüggést ismerte fel sok HR-es – jellemzően a nemzetközi cégeknél – és egyre gyakrabban hallani, hogy béren kívüli juttatásként lelki egészségmegőrző programot is lehet választani a szokásos elemek mellett. Vannak olyan cégek, akik kifejezetten a munkahelyi coach programok területén tapasztaltak, érdemes felkutatni az erre specializálódott szakembereket.

Ahogy a munkahelyi problémákat gyakran hazavisszük, úgy a folyamat a másik irányba is igaz lehet, nevezetesen, hogy a magánéleti válság rontja károsan munkahelyi előmenetelünket. Véleményem szerint nem helytálló az az állítás, hogy a két területet teljesen külön lehet választani, egy munkavállaló akkor igazán sikeres és eredményes hosszú távon, ha mindkét fronton megfelelőek a körülmények.

Építsük be a folyamatba

Annak felismerése, hogy egy-egy munkavállaló segítségre szorulhat, bizony odafigyelést igényel. Érdemes tehát a már említett elégedettségi felmérés mellett akár az egyébként is szokásos teljesítmény-értékelés folyamatába beépíteni egy lelki állapotra vonatkozó kérdéssort is. Ha pedig egy adott munkatárson érzékelünk nem előrelátható, hirtelen teljesítményromlást, hosszabb ideje fennálló levertséget, feltűnő mértékű visszahúzódást, érdemes akár a közvetlen felettest vagy a vele szorosan együttműködő kollégákat is bevonni a feltáráshoz, hiszen vélhetően nekik könnyebben megnyílik és így időben érkezhet a segítség.


Sziller Viktória
HR tanácsadó

viktoria.sziller@cvonline.hu