Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Egyre többen élnek a létminimum alatt

elszegényedő középosztályAz elmúlt néhány évben hétszázezer emberrel bővült a relatív nélkülözők aránya. Nagyon fontos tisztázni ugyanis: a létminimum nem jelent minden esetben szegénységet - mutat rá a szociológus a Népszabadság által idézett cikkében

A számok első hallásra sokkolónak tűnhetnek, de a szakembereket nem érhette meglepetésként: utolsó létminimum-számítását 2010-ben tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal, s a számított értékek alapján a lakosság 37 százaléka, azaz 3,7 millió ember él létminimum alatt. (Ez egy főre vetítve 2010-ben átlagosan 64 ezer forint volt.)

"Kivezették a gáz- és közműtámogatások jelentős részét. Legalább egymillió ember a 16 százalékos egységes adókulcs, az adójóváírás megszüntetése és a reálbérek csökkenése miatt ténylegesen kevesebbet visz haza, mint egy éve. Ezek között az alacsony jövedelmű emberek között vannak pedagógusok, portások, ápolónők, vagyis olyan emberek, akik korábban még valahogy meg tudtak kapaszkodni" - írja Ferge Zsuzsa, aki cikkében azt is leírja, a havi húszezer forint alatt élők száma 600 ezer körüli. Megállapítja, hogy "a mélyszegénység és a nyomor nagyobb, mint amit az ország forrásai indokolnának".

A Magyar Szegénységellenes Hálózat vezetője a lapnak kiemelte: a hivatalos létminimumhoz ( 78 ezer forint) képest az egy-két tízezer forintos segélyösszegek "brutálisan messze vannak" és a 47 ezer forintos közmunkabér még a létminimum szintjére sem emel, mindössze a dolgozó szegények számát növeli. Hozzátette: a mutatók romlását az is fokozza, hogy sem a családi pótlék, sem a segélyek összegei nem emelkedtek 2008 óta. Sőt az aktív korban lévő, de a munka világából tartósan kiszorult emberek segélye 28 500-ról 22 800 forintra csökkent.

Havas Gábor szociológus is azt mondja: a létminimum alatt élők száma a középosztály csúszása miatt növekszik. Ez főleg amiatt van így, mert kivezették az adójóváírást, és sok helyen zárolták az oktatásra fordítható pénzek egy részét is. A rokkantnyugdíjazást felülvizsgáló kormányintézkedés következtében is sokan véglegesen elszegényednek. Amellett hogy egyre többen csúsznak létminimum alá, az elmúlt egy-három évben a jövedelmi egyenlőtlenségek is tovább nőttek - olvasható a lapban.

Népszabadság