Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Egyre több nő dolgozhat

munka gyerekkelA nők elhelyezkedési esélyei annál rosszabbak, minél kisebb illetve minél több gyermekük van. Megoldás lehet a részmunkaidő vagy a rugalmas munkaidős foglalkoztatás. Bár ezek hazánkban nem túl népszerű fogalmak a munkaadók körében, húszéves csúcson van a nők foglalkoztatása.

Az elmúlt évben a 15-64 éves nők foglalkoztatási rátája elérte az 52 százalékot, ami 20 éves csúcs - jelentette ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos.

Tavaly 42 ezerrel több nő dolgozott az előző évhez képest

Ez azt jelenti, hogy tavaly 42 ezerrel több nő dolgozott, mint az azt megelőző évben - közölte Szalai Piroska, az Európai Regionális Szervezet (ERGO) Nők a nemzetgazdaságban című konferenciáján.

Ugyanakkor a nők munkaerő-piaci helyzete a rugalmas foglalkoztatással, a részmunkaidővel, illetve a távmunkával bővíthető érdemben, amelynek elterjesztésében nagy szerepe lehet a civil szervezeteknek - tette hozzá. Mint elmondta, a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően bővült valamennyi korosztály foglalkoztatási rátája, így a legveszélyeztetettebb, vagyis a 20-25 évesek és az 55-59 évesek esetében is. A 40-45 évesek foglalkoztatásának mértéke pedig meghaladja az Európai Unió átlagát.

női munkanélküliség

Ugyanakkor a gyermekvállalás tekintetében legaktívabb korosztály foglalkoztatásának bővülését elsősorban a rugalmas munkavégzés, vagyis a részmunkaidő, illetve a távmunka elterjedésének hiánya akadályozza. Felmérések szerint minél kisebb, illetve minél több gyereke van egy nőnek annál rosszabb a munkaerő-piaci pozíciója.

Részmunkaidő - Magyarországon nem népszerű

Miközben az Európai Unió egészében a nők több mint 18 százaléka dolgozik részmunkaidőben, vagy távmunka keretében, Magyarországon ez az arány, mindössze 4,8 százalék. Ezen a helyzeten kíván változtatni a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósítása során, amely a kisgyermekesekre is fókuszál - mondta Szalai Piroska.

A program szerint kisgyermekes anyákat két évig járulékmentesen, egy plusz évig pedig 50 százalékos járulék befizetése mellett foglalkoztathatják a munkáltatók.

A miniszteri biztos szerint a rugalmas munkavégzés elterjedését akadályozza az is, hogy Magyarországon a nők 75 százalékát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, amelyek nem alkalmaznak képzett humánerőforrás-szakembereket.
Ebben a helyzetben nagy szerepe lehet az olyan civil szervezeteknek, mint a Európai Regionális Szervezet, amely tanácsokkal láthatja el a kis- és középvállalkozásokat - mondta a nemzetgazdasági tárca miniszteri biztosa.


állások a cv-online oldalán