Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Diákmunkatársak – Megéri?

diakmunkatarsKezdődik a nyár, az iskolai szünet ideje, ezzel párhuzamosan a cégeknél a szabadságolások időszaka. Korábbi cikkünkben már írtunk a helyettesítésekről, például hogy betegség esetén miként lehet megoldani a legoptimálisabban a szezonálisan fellépő munkaerő-hiányt. Azonban vannak olyan munkakörök és helyzetek, ahol egész egyszerűen nem kivitelezhető a dolgozók egymással való helyettesítése. Ilyenkor jó alternatíva lehet a diákmunka mint megoldás. Nézzük meg, milyen esetekben, milyen pozícióknál érdemes ezzel a lehetőséggel élni?

Nemcsak a fesztiválok érdeklik a diákokat!

A köztudatban - ha felmerül a nyári diákmunka kifejezés,- a legtöbben a különböző zenei fesztiválokra asszociálnak. Tény, hogy a fiatalok körében az egyik legnépszerűbb szezonális munka ezekhez a rendezvényekhez köthető, de szerencsére az is elmondható, hogy azért nem minden diák vágyik arra, hogy a vendéglátásban dolgozzon a szünidejében. Igen népszerűek a különböző irodai munkák is, pl. a recepciós-irodavezetői, asszisztensi pozíciók, illetve az ügyfélkapcsolati jellegű munkák. Főként olyan feladatkörökre érdemes diákmunkásokat felvenni, ahol viszonylag rövid idő alatt betanulhat a jelölt, és ahol lehetőség szerint nincs teljesen magára hagyva a teendőkkel, tehát a munkavégzése ideje alatt van kitől kérdeznie, esetleg egy kijelölt mentor is tud foglalkozni vele, ellenőrizni az elvégzett feladatokat.

Legalább minimálbér és munkaszerződés kötelező!

Gyakran hallani, hogy egyes cégek diákmunkások alkalmazásával a költségeiket próbálják csökkenteni. Ez sok esetben működik is, azonban fontos tudni, hogy a törvény szerint a diákmunka egyenértékű a „hagyományos” alkalmazotti foglalkoztatási formával, ami azt jelenti, hogy biztosítani kell legalább a minimálbért a szezonális munkavállalóknak is, ami idén bruttó 584 Ft / óra. Emellett kötelező munkaszerződést kötni a diákkal, a törvényben előírt módon. Ha erre nincs kapacitásunk, érdemes a diákmunka-közvetítő cégek szolgáltatásait igénybe venni – sok terhet levesznek a HR-ről több szempontból is.

Szakmai gyakorlat

Átmeneti helyettesítésekre további megoldást jelenthet, ha gyakornokokat alkalmazunk. Ebben az esetben célszerű a munkakörhöz szorosan kapcsolódó oktatási intézményeken keresztül toborozni hallgatókat és olyan feladatokra alkalmazni őket, ahol valóban lehetőségük nyílik szakmájuk alaposabb megismerésére. Bérezésük csak akkor kötelező, ha az elvégzendő munka időtartama meghaladja a 6 hetet, azonban minden esetben kötelező igazolást adni a munkaadónak a gyakorlati időről.

diakmunka

Érdemes tudni, hogy idén január elsejétől változás történt a szakmai gyakorlatot illetően. A hallgatói munkaszerződések szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése érdekében mentesülnek a biztosítási- és járulékfizetési kötelezettség alól azok a hallgatók, akiket hallgatói munkaszerződés alapján képzési program keretében vagy a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés keretében foglalkoztatnak. A munkáltatónak sem kell szociális hozzájárulási adót fizetni ezen jogviszonyok esetén.

Összességében elmondható tehát, hogy érdemes elgondolkozni a diákok alkalmazásában, hiszen több szempontból is hatékony megoldást nyújt ez a foglalkoztatási forma – különösen a nyári időszakra. Bármelyik megoldást is választjuk a fent felsoroltak közül, célszerű már most elkezdeni a diákok toborzását, hiszen a kiválasztási folyamatnak ők is részesei kell, hogy legyenek. Fontos, hogy egyrészről alapos, pontos képet kapjon a diákmunkás az elvégzendő feladatokról, de ugyanilyen jelentőséggel bír, hogy a lehető legjobb kvalitású jelölteket találjuk meg az egyes pozíciókra.

Szakmai gyakorlatra és diákmunkákra vonatkozó kedvezményes ajánlatainkról érdeklődjön munkatársainknál!

 

Sziller Viktória
HR tanácsadó