Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Diákmunka - irány Amerika

bébiszitteri munka külföldönAu pairként Amerikában - csak egy jó ügynökség kell

Az amerikai kontinens, a filmekből, újságokból ismert amerikai kultúra megtapasztalása különösen vonzó a fiatalok számára. Aki hosszabb időre vágyik Amerikába, annak érdemes au pairként kiutazni. L. Zsófia (24) az USA-ban, Virginia államban dolgozik gyermekfelügyelőként lassan egy éve. Szerencsésnek mondja magát, mert jó családhoz került, akik családtagként tekintenek rá. Hozzáteszi, több kolléganőjéről ez nem mondható el, ezért is fontos, hogy a család kiválasztásánál ismerjük meg alaposan egymást és az elvárásokat. "Két iskoláskorú gyermekre vigyázok, a szüneteket kivéve reggel kettő, délután négy órát kell dolgoznom. A fizetés inkább költőpénz, ki lehet jönni belőle, de félretenni nem tudok. A plusz dolgok családfüggőek, de általában mindenki kap telefont és kocsit benzinnel együtt. A környékbeli au paierekkel szorosan tartjuk a kapcsolatot, így sok barátot szereztem a világ minden tájáról" - tudtuk meg Zsófitól.

A lány rossz tapasztalatról a munkája során nem tud beszámolni, azt mondja csak otthon, az ügynökég kiválasztásakor járt pórul. Három céget is talált, akik foglalkoznak au pairek közvetítésével Amerikába. "Az első cég, amelynél jelentkeztem, kötelezően elvégeztetett velem egy drága gyermekgondozási tanfolyamot, és gyakorlat címén a saját magánbölcsődéjében dolgoztatott, amerikai családot viszont nem találtak két hónap után sem" - említi. Zsófi ezután talált rá az Au Pair in America programra, itt derült ki, hogy nem szükséges a tanfolyam, és rövid időn belül korrekt ügyintézéssel már Amerika felé repülhetett.

A Crew Agency 1998 óta foglalkozik az idén 25 éves Au Pair in America programmal. Zimre Eszter, a program koordinátora növekvő népszerűségről tud beszámolni, és úgy látja, mostanában a jelentkezők bátrabbak, bevállalósabbak, és jobb a nyelvtudásuk is, mint 8-10 évvel ezelőtt. A program csak lányoknak szól, bárki jelentkezhet, aki 18-26 év közötti, beszél angolul, van gyermekfelügyeleti tapasztalata, szeret gyerekekkel foglalkozni, tud vezetni, mindemellett pedig megbízható és talpraesett személyiség. "A diák jogviszony nem feltétel, ugyanakkor főként egyetemista, főiskolás, friss diplomás lányok vesznek részt a programban, és sokan élnek a "gap year" (kihagyott év/évkihagyás) lehetőségével. A program kereken egy évre szól, illetve ezt később meg is lehet hosszabbítani, maximum 2 éves időtartamra. A programdíj 450 euro, ami az alapbiztosítást is tartalmazza. Budapesti indulás esetén 160 euro repülési hozzájárulást kell fizetni, valamint a J-1 cserediákvízum költségét kell még a jelentkezőnek állnia. A szállást és ez ellátást a család biztosítja, egyheti munkáért 195,75 dollár zsebpénz jár, e mellé a résztvevők plusz 500 dollár támogatást kapnak nyelviskolára, vagy általuk választott egyéb kurzusokra. Aki teljesíti a programot, 200 dollár bónuszpénzt kap a végén. Kint minden au pair segítségére van egy helyi képviselő, egy úgynevezett "community counsellor", aki maximum egy órányira lakik a családtól, probléma esetén hozzá lehet fordulni, de él egy állandóan hívható vonal is vészhelyzet esetére - teszi hozzá a koordinátor.

Igazi nyári kaland: diákmunka amerikai gyermektáborokban

Nyári idénymunkát kínál magyar diákok számára az egyik legrégebbi közvetítő szervezet, a CCUSA legsikeresebb programja, melynek keretében amerikai gyermektáborokban dolgozhatnak a jelentkezők. A táborokban gyermekfelügyelőként, oktatóként, vagy valamilyen fizikai munkakörben - takarítóként, konyhai személyzetként - foglalkoztatják a diákokat. Rasovszky Miklós, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a munkák többségére nappali tagozatos egyetemistákat és főiskolásokat várnak, ugyanakkor oktatónak jelentkezhetnek már végzett, aktívan dolgozó tanárok, edzők is.

Az ügyvezető szerint az utóbbi években erősödő érdeklődést tapasztaltak, már-már több diák jelentkezik, mint ahány embert el tudnak helyezni. Idén összesen 270 diákot utaztattak ki, és körülbelül tizenötnek nem sikerült munkát találniuk. Életkort tekintve 20-23 évesek jelentkeznek leginkább, és különös, de évek óta jellemző, hogy a jelentkezőknek körülbelül 60-65 százaléka lány. Így a fiúk esélyei sokkal jobbak, őket könnyebb elhelyezni. Az egyetemek megoszlása változó, de a budapesti egyetemek mellett (ELTE, Corvinus, BGF, BME) debreceni, veszprémi, szegedi és pécsi egyetemisták között akad sok jelentkező. Az ügyvezető szerint sikerességüknek nincs jobb bizonyítéka, mint hogy a résztvevők 30-40 százaléka a következő évben ismétli a programot.

A jelentkezés feltételei a jó angol nyelvtudás, amely legalább középfokú beszédkészséget jelent, a jelentkezési díjak befizetése, a friss erkölcsi bizonyítvány, valamint a fizikai munkákhoz nappali tagozatos hallgatói jogviszony kell, ez a vízum miatt szükséges. Fontos még, hogy a jelentkező legalább két hónapon keresztül ráérjen. A kinti tartózkodás időtartama minimum kilenc hét, maximum négy hónap - emeli ki Rasovszky Miklós, és hozzáteszi, a kötelező feltételek mellett vannak bizonyos kompetenciák is, melyeknek meg kell tudni felelni.

A jelentkezők 495 euro jelentkezési díjat fizet, de a korán jelentkezők kedvezményre is számíthatnak. Ehhez jön még a 140 dolláros vízumdíj, illetve 3200 forint az erkölcsi bizonyítványra. Ezért cserébe a jelentkező oda-vissza repülőjegyet kap New York és Budapest, valamint New York és a tábor között, három hónap biztosítást, a táborban pedig szállást és ellátást a munka teljes idejére. Fizetségként 1290 dolláros "zsebpénz" jár kilenc hétre összesen. Az ügyvezető elmondta, ha a nyár folyamán valami váratlan probléma, baj történik, a diák elsősorban a tábortól kap segítséget, de mint szponzor szervezetnek, a CCUSA-nak is kötelessége egy állandóan ingyenesen hívható számon segíteni a diákokat. A táborokat a lehetőségekhez képest látogatják is a szervezet munkatársai.

Dselits Dávid (27) is a CCUSA programján keresztül jutott ki az USÁ-ba. Könnyűnek érezte az ügyintézést, egy Budapesten szervezett tavaszi állásbörzén személyesen is megismerkedett későbbi főnökével, a New Hampshire-i Camp Marist tábor séfjével, aki konyhai kisegítőt keresett maga mellé. Dávid a reggeli és az ebéd elkészítésében segédkezett, elmondása szerint igazi nemzetközi csapat verődött össze a konyhán, az itt kialakult szoros baráti kapcsolatokat említi legfontosabb pozitívumként. Kemény, és fárasztó volt ugyanakkor a munka, amit a főnök szeszélyessége néha igencsak megnehezített - meséli.

A tábor gyönyörű természeti környezetben egy fenyves erdőkkel szegélyezett tóvidék mentén feküdt, ahol a személyzetnek is lehetősége volt kipróbálni a különféle vízi és szárazföldi sportokat, az elszigeteltség ugyanakkor azt is jelentette, hogy ritkán akadt lehetősége kimozdulni, bejárni a legközelebbi településeket. Dávid a zsebpénzként kapott fizetést nem keveselte, egy részét a tábor utáni utazgatásokra költötte, a nyár folyamán megismert barátaival bejárta a keleti part nagyvárosait. Úgy érzi személyiségformáló hatása volt ennek az utazásnak, önállóbbá, erősebbé tették az itt szerzett élmények, és igaznak érzi a CCUSA szlogenjeként elhíresült mondatot: "The best summer in your life", azaz életed legszebb nyara.

HR Portál