Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Csapatépítő módszerek irodai környezetben

csapatépítőMegoldható-e a csapatkohézió erősítése jelentős idő és pénz ráfordítása nélkül? A válasz egyértelműen igen. Íme, néhány ötlet, melyek nem vagy csak kevés anyagi ráfordítást igényelnek, de nagyszerű csapatépítő jelleggel bírnak.Az irodai munka terjedése és a multinacionális szervezetek megjelenése magával hozta az igényt, hogy az egy osztályon, egy csapatban dolgozók közel kerüljenek egymáshoz, és hatékonyan tudjanak együtt dolgozni.

Ezt általában a klasszikus csapatépítő rendezvényekkel szokták megoldani, pl.: 2, vagy akár több napos rendezvény a munkahelyi környezettől távol; olyan feladatokkal, amelyek közös munkára, együttműködésre ösztönzik a cég dolgozóit.


Érdekes lehet: Mennyibe kerül egy irodai dolgozó a munkaadónak?


Mit tehetünk abban az esetben, ha ilyen rendezvényekre nincs lehetőség? Megoldható-e a csapatkohézió erősítése jelentős idő és pénz ráfordítása nélkül? A válasz egyértelműen igen, a következő gondolatok pár hasznos ötletet vonultatnak fel, amelyeket bármelyik cég fel tud használni.


Érdekes lehet: Családbarát munkahelyek a gyakorlatban


Workshop

1-2 órás feladatok megoldása, ami valamilyen aktuális problémát vet fel céges szinten. A cél az, hogy a munkatársak együttműködjenek, meg tudják osztani egymással az ötleteiket. Célszerű, ha a vezetőség is kiveszi a részét, így a kollegák látják, hogy ez a tevékenység nekik is fontos, és nem akarnak kimaradni a csapatmunkából.


„Céges háziállat”

Az open-office jellegű irodák egyre elterjedtebbek. Erősítheti az összetartást, ha van egy kisállat, amiről közösen lehet gondoskodni. Ez természetesen csak megfelelő nyitottságú vezetés esetén működik; nem mindenki tolerál mondjuk egy hörcsögöt az irodában. Ennek ellenére az állatok pozitív hatással vannak az emberek lelki állapotára, így meggondolandó egy egészen kicsi állat tartása.


Érdekes lehet: Az egészséges munkaerő a legjobb befektetés


Konferenciák, rendezvények

Minden cég ügyel arra, hogy jelen legyen a megfelelő szakmai rendezvényeken, konferenciákon. Könnyítheti az összecsiszolódást, ha nem mindig ugyanazok az emberek vesznek részt az ilyen eseményeken. Így jut idő ismerkedésre, szakmai kérdések megvitatására.


Közös főzés

Ha van főzési lehetőség az irodában; kellemes csapatépítő esemény lehet egy közös főzés, vagy az adott napra főző felelős kijelölése. Így van egy közös feladat, aminek az eredményéből mindenki részesül.

A fenti ötleteken kívül számtalan lehetőség van. Javaslom, hogy ezek bevezetése előtt konzultáljunk a vezetőséggel, és persze a kollegákkal is. Ebből is származhatnak új ötletek, lehetőségek.


Kovács Tamás

HR tanácsadó