Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Családbarát munkahelyek a gyakorlatban

családbarát munkahelyA munkavállalói elégedettség növeléséhez nagyban hozzájárul, ha a munkahely a szokásostól eltérő megoldásokat kínál, ha a foglalkoztatás mikéntjéről van szó. Különösen érintettek ebben a kérdésben azok a nők, akik a napi munkavégzés mellett családanyai teendőket is ellátnak.
Közismert tény, hogy a GYED-ről, GYES-ről visszatérő nők speciális helyzetben vannak, hiszen úgy kell eredményesen teljesíteniük a munkahelyükön, hogy mellette meg kell oldaniuk a gyermekgondozási feladatokat is: a gyerekeket reggel bölcsödébe, óvodába vinni, délután időben értük menni, szülői értekezletre, vagy más, az oktatási intézmény által szervezett programra is el kell jutni, amiben sokaknak nincsen segítségük.

A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtését kell segítenünk

Minden kisgyermekes szülő álma egy olyan munkahely, ami lehetővé teszi a munka és a magánélet egyensúlyát. A családbarát munkahely címet nyert vállalatok olyan foglalkoztatási formákat és megoldásokat kínálnak a munkavállalói számára, amivel ez fenntartható, ilyenek a munkaidő-kedvezmény, részmunkaidős foglalkoztatás, vagy a távmunka lehetősége. Ezek a munkavállalók felé tett „engedmények” nem járnak a vállalatok számára többletköltséggel, ellenben növeli a munkavállalói elkötelezettséget, az elégedettséget és a munkavállalók komfortérzetét. A családbarát szellemiség kedvez a gyermeknevelési szabadságról visszatérő anyukák gyors és gördülékeny visszatérésének, ami egy hosszas távollét után nagy segítség, hiszen minden visszatérőben ott a drukk, a teljesíteni akarás vágya és persze a sok-sok kérdőjel: vajon mi vár rám, ha visszatérek és persze, hogyan oldom meg a munka-gyermek kérdést a napi gyakorlatban?

A CV-Online állásportál (és anyavállalata, az Inform Média) munkavállalói abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ebben a családokat támogató szellemiségben dolgozhatnak. A kisgyermekes anyák rugalmas munkaidővel, a távmunka lehetőségével élve teljesíthetik napi feladataikat. A vállalat családbarát rendezvényekkel és alkalomhoz illő apróságokkal lepi meg a családos dolgozókat és azok gyermekeit, így a munkavállalók egyszerre maradhatnak dolgozók és szülők is, anélkül, hogy indokolatlanul eltolódna az egyensúly valamelyik szerepkör irányába.

Hogyan tegyük családbaráttá a munkahelyünket?

Tegyük lehetővé az atipikus foglalkoztatási formákat a munkavállalók részére! Azokban a munkakörökben, ahonnan a feladatait a dolgozó otthonról is el tudja látni, szükség szerint biztosítsuk a távmunkát! Ne legyen kérdés, hogy ha beteg a munkavállaló gyermeke, ki ápolja őt: a családbarát munkahelyek támogatják, hogy az édesanya ilyen esetben otthon maradhasson. A részmunkaidős foglalkoztatás mellett a családanyák úgy teljesíthetik napi munkájukat, hogy mellette szülői feladataiknak is eleget tudnak tenni. Könnyítsük meg a gyermekvállalási szabadságról visszatérő anyukák visszailleszkedését: támogassuk őket tréningekkel, képzésekkel, biztosítsunk minden személyi és tárgyi feltételt ahhoz, hogy újra sikeres tagjai legyenek a csapatnak, amelybe visszakerülnek. Gondoljunk a munkavállalók gyermekeire is! Lepjük meg őket apróságokkal a kiemelt ünnepeken: a gyermeknap és a mikulás idején minden cég költségvetésébe bele kell, hogy férjen egy bábszínház- vagy cirkuszbelépő és persze egy vidám kis télapócsomag.


Sarkadi Gabi
HR tanácsadó
gabriella.sarkadi@cvonline.hu