Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Csak a csend – meddig várjunk állás ügyben válaszra?

Általános jelenség a hazai munkaerőpiacon, hogy a jelentkezések jó részére semmiféle visszajelzés nem érkezik, nemcsak az önéletrajz elküldése után, hanem esetleg a sokadik kört követően is hirtelen megnémulhat a potenciális munkáltató. Meddig érdemes várakozni, be kell-e telefonálni a személyzeti osztályra?

Sokakat bosszant, hogy hiába küldik el számos helyre önéletrajzukat, sok esetben semmiféle válasz nem érkezik a jelentkezés sorsáról, de az is előfordulhat, hogy az első, második, sőt akár az utolsó interjú után válik köddé a megcélzott vállalat. Egyes tanácsadók a folyamatos kommunikációt és érdeklődést javasolják, ezzel azonban könnyel lehet ellentétes hatást elérni, a HR osztály, vagy a leendő vezér titkársága morcos lesz, és csak azért sem a jelentkezőt fogják választani. Sokszor a cégek a beérkező önéletrajzok hatalmas számával indokolják a válaszmentességet, azonban számos esetre van példa, amikor menet közben módosul a felállás: nem engedélyezik a pozíciót, kerül valaki belülről az állás betöltésére, vagy rosszabb esetben feltűnik az egyik felsővezető unokaöccse.

Ha süket fülekre talál az önéletrajz

Különösen a mostani gazdasági helyzetben számíthatunk arra, hogy a nagyon speciális tudást nem igénylő álláshirdetésekre többszörös lesz a túljelentkezés. Sokan úgy gondolják, hogy mindenre lőnek, ami nagyjából esélyes lehet, ezért érdemes a CV-t úgy elkészíteni, hogy az teljesen az adott pozícióra szabott legyen – a sorozatban küldött önéletrajzok ideje lejárt.

Jobb esetben érkezik legalább egy e-mail, hogy a jelentkezés beérkezett a céghez, ahol a gyakorlottabb HR-esek rögtön hozzáteszik, ha adott időn belül nincs válasz, akkor nem is érdemes a továbbiakban reménykedni. Jellemzően a komolynak tűnő jelölteket néhány nappal a jelentkezés beérkezését követően felhívják, ha azonban a határidő után egy héttel sem történt még semmi, azt az állást nagy valószínűséggel már érdemes elfelejteni. Érdemes időről időre figyelni a hirdetést is, ha eltűnik, és utána még napokig nem hívják a jelentkezőt, szintén ki lehet húzni a pozíciót a listából. Az általános esetekből kiindulva, a jelentkezés elküldése utáni 2 hét alatt a legtöbbször már kiderül, hogy egyáltalán behívják-e a pályázót interjúra, vagy sem.

Odatelefonálgatni különösebben nem érdemes, maximum akkor, ha valamilyen hibaüzenet jön vissza jelentkezésünk után.

Majd értesítjük...