Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Céges adatok illetéktelen kezekben

céges adatok-biztonsagbanA céges adatok védelme nem nevezhető hatékonynak Magyarországon, hiszen a munkavállalók tömegével viszik haza az információkat USB eszközökön, papíron, és rengetek belső anyagot küldenek el maguknak e-mailben is, hogy otthon is tudjanak foglalkozni a munkahelyi feladatokkal - derül ki a G Data felméréséből.


Önmagában az otthoni munka nem lenne probléma a cégek számára, hiszen ezzel a munkaórák száma csak nő, a kiadás viszont nem. Ellenben az ezer fős kutatás alapján a vírusirtó cég arra következtetésre jutott, hogy Magyarországon több mint 1,2 millió munkavállaló szokta hazavinni a munkahelyi dokumentumokat, ezzel pedig igen nagy veszélynek teszik ki a cégeket, hiszen a bizalmas adatok védelméért onnantól már nem tehetnek semmit.

Nem csak viszik a céges adatokat

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak visznek, hanem hoznak is adatokat, közel felük ugyanis több-kevesebb rendszerességgel privát dokumentumokat is nyomtat munkahelyén.

A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, USB adathordozókon és e-mailben a vállalatok épületeit. Míg a papíron való szállítás jellemzőbb a középkorú vidéki munkavállalókra, az elektronikus formákat főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező fővárosiak kedvelik.

A G Data szerint az általánosan elterjedt gyakorlat jelentős veszélyeket rejt. A vállalatból kikerülő adatok az ellenőrizhetetlen otthoni körülmények között a legtöbbször nincsenek biztonságban, és így könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Érdemes tehát szabályozni, hogy az egyes munkavállalók vagy részlegek hogyan használhatják a külső adathordozókat. Ha ezek nem szükségesek a munkavégzéshez, akkor érdemes letiltani őket, illetve a vírusírtó rendszerek fejlesztésére is szükség lehet a céges adatok védelmében.

állások a cv-online oldalán