Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Cége HR kiadásainak melyik része kidobott pénz?

hr-koltesAmikor egy cég nem tudja kihasználni teljes kapacitását, vagy éppen ellenkezőleg egy vagy több munkavállaló kiesik a munkából, az több ponton "fáj" az üzleti működésben. Ilyenkor mielőbb meg kell találni a megoldást, amiben a munkavállalók száma a kapacitásigényhez alakítható, a költségek órára pontosan alátámasztottak, nincs betegség, szabadság, fizetett ünnep miatti kiadás sem.

 Ez a gazdaságos és rugalmas megoldás a diákmunka

Ha a szezonális feladatokat a cég egy diákszövetkezetekre bízza, a szakmai irányítást megtartva a munkaidő visszaigazolásán kívül semmi dolga. A diákszövetkezetek a toborzás-kiválasztást, a hatósági bejelentéseket, a munkaügyi adminisztrációt, a bérszámfejtést, a bérek utalását is elvégzik a cégek helyett. Ha pedig a feladatok ellátása során további létszámra van szükség több tízezres adatbázisból, vagy hatékony toborzási rendszerek révén néhány napon belül tudnak új diákot munkába állítani pár napra vagy akár hónapokra is. Iskolaszövetkezetek szervezésében végzett diákmunkának egyik előnye, hogy a diákfoglalkoztatás ilyen formában 100% szociális hozzájárulási adómentességet élvez Így ha Ön tudja, kivel kíván együtt dolgozni, vagy kollégái diák családtagjainak kínál munkalehetőséget, akkor is érdemes ezt diákszövetkezeten keresztül tenni. A minimálbért - bruttó 584 Ft / óra - ez esetben is meg kell fizetni, de a nyári szezonális munkaerő-bőség a magasabban kvalifikált feladatkörökben is gazdaságos megoldást kínál. Diákmunka Trendekre feliratkozott olvasók, megtudhatják azt is, hol csúszhatnak be hibák a diákmunka alkalmazásakor.


Ha csak szezonban van szüksége dolgozóra: egyszerűsített foglalkoztatás

 

Amikor diákok által kevésbé kedvelt mezőgazdasági, feldolgozóipari, építőipari munkát kínál egy rövid szezonra, válassza az egyszerűsített foglalkoztatást. Ez esetben a cégnél jó, ha rendelkezésre áll a kapacitás és szaktudás, ami az alkalmi munkások toborzását, munkaügyi adminisztrációját és hatósági bejelentését is elvégzi. Az így felvett dolgozó rugalmasan foglalkoztatható, de alkalmi munka esetén maximum havi 15 napon, összesen évi 90 napon keresztül állhat ugyanazon munkaadó rendelkezésére. Idénymunkásokat évi maximum 120 napig foglalkoztathat a cég. A hatóságok igyekeznek a kapcsolódó adminisztratív terheket csökkenteni. Már mobiltelefonon is lehetséges az alkalmi munkások bejelentése az „EFO 2014” alkalmazással, melyet a Budapesti Műszaki Egyetem fejlesztett hallgatók bevonásával.

 

Házon belüli megoldás: túlóra

 

Amikor csak egy-egy munkatárs feladatait kell ellátni néhány napra, a legtöbb cég ezt az egyszerű, kézenfekvő módszert választja. Ez esetben figyelembe kell venni, hogy a teljesíthető túlórák számát a törvény átlagosan 250 órában határozza meg, amit az év közben felvett dolgozók esetén csak időarányosan lehet igénybe venni, másrészt viszont be kell tartani a munka- és a pihenőidő arányát is. Egy héten rendkívüli munka esetén a 40 órás általános munkaidő keret 48 órára, készenlét esetén 72 órára nőhet. Mivel a nyári időszakban rendszeresen előfordul, hogy több kolléga azonos napokon vagy héten szeretne szabadságra menni, érdemes fontolóra venni a fenti lehetőségeket is.