Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Budapesti állások: 4,3%-al nőtt az álláskeresők száma a fővárosban

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adatai szerint az utóbbi időben lényegesen nőtt az álláskeresők száma Budapesten. Az ÁFSZ tájékoztatása szerint 8,8%-ról 13,1%-ra nőtt a Budapesten állást keresők száma az utóbbi 1 évben. Az ország területi megoszlását tekintve Közép-Magyarország, és ezen belül Budapest az egyetlen régió, ahol tovább nőtt az álláskeresők száma az elmúlt időszakhoz viszonyítva.

Hivatalos statisztikák szerint októberben összesen 545,5 ezer volt az álláskeresők száma, amely bár fél százalékos emelkedést jelent a szeptemberi hónaphoz képest, de 2009 hasonló időszakához viszonyítva 4,2 százalékos csökkenést mutat. Érdekes adat, hogy az utóbbi 12 hónapban összességében csökkent a férfi munkanélküliek száma a nőkhöz képest, de még így is majd 5000-el több férfi álláskereső van, mint nő.

Az ÁFSZ által nyilvántartott álláskeresők, több mint, 30 százaléka tartósan regisztrált álláskeresőnek számít. Számuk tavalyhoz képest jelentősen, 15.3%-al nőtt és jelenleg 163 600 főt tesz ki. Ugyanakkor pozitívumként értékelhető, hogy a pályakezdő álláskeresők számában 1,1%-os csökkenés figyelhető meg, számuk eléri az 55 ezret.

A korábbi tendenciáknak megfelelően a legtöbb álláskereső továbbra is az észak-alföldi és az észak-magyarországi régióban van. Az álláskeresők számát tekintve is ezen régiókban volt tapasztalható a legnagyobb volumenű növekedés az utóbb időben.

A budapesti állások, illetve a budapesti munkavállalás továbbra is népszerű az álláskeresők körében. Ezt mutatja az a statisztika miszerint, több mint 4 százalékkal nőtt a fővárosban a munkavállalási kedv az elmúlt 12 hónapban. Az álláskeresők száma továbbra is a Nyugat-Dunántúlon (15,3 százalék) és a Közép-Dunántúlon (9,2 százalék) a legalacsonyabb.