Alkalmi munka 2018 – Adózás, feltételek, bérezés

by | aug 14, 2018 | Karriertanácsok

Megjelent frissebb cikkünk a témában: Alkalmi munka 2019

Mit hívunk alkalmi munkának? Hogyan tudok alkalmi munkát vállalni, mik a feltételei? Kell utána adózni, és van minimálbér?
Cikkünkben választ kapsz minden kérdésre, amit az alkalmi munkáról tudni szeretnél!

Típusát tekintve az alkalmi munka az egyszerűsített foglalkoztatási viszony keretein belül jön létre. Ez a forma magába foglalja

  • az alkalmi munkát,
  • a mezőgazdasági idénymunkát,
  • turisztikai idénymunkát,
  • filmipari statiszta munkát.

Alkalmi munkavállalás feltételei

Avagy, mikor vállalhatsz alkalmi munkát, egyáltalán mi számít annak? És mikor alakul ki közted és a munkaadó közt alkalmi munkára irányuló viszony? A válasz az előbbi két kérdésre, akkor, ha az adott munkáltató foglalkoztatásában végzel munkát

  • legfeljebb 5 egymást követő naptári napon
  • legfeljebb 15 munkanapon egy naptári hónapon belül 
  • legfeljebb 90 munkanapon egy naptári éven belül

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy bizonyos mentesített keretösszegig adómentes.

Ez a keretösszeg 2018-ban, azok számára, akik minimálbér alapján dolgoznak (tehát: az alapján, de nem feltétlen annyit keresnek), napi 8255 forint, garantált bérminimum szerint dolgozóknál – azaz, akik legalább középfokú szakképzettséget igénylő munkakört látnak el – pedig 10.790 forint. Akinek az egy napra jutó jövedelme meghaladja az említett összegeket, annak személyi jövedelemadót kell fizetnie, és fel kell tüntetnie az alkalmi munkából származó jövedelmét adóbevallásban.

A keretösszeg meghaladása után is csupán az SZJA fizetése terheli az alkalmi munkavállalót:  nyugdíjjárulék, munkaerőpiaci-járulék, és egészségbiztosítási-járulék valamint egészségügyi hozzájárulás fizetésére nem lesz köteles. Ez egyben azt is magában hordozza, hogy nem lesz biztosított, azaz, nem élhet társadalombiztosításokkal – csupán balesetbiztosítása lesz a munkahelyi balesetek ellen.

Az alkalmi munkát végzők számát tekintve viszont a munkaadó számára van néhány feltétel. Az, hogy egy munkáltatónál hány alkalmi munkavállaló lehet, függ a munkaviszonyban ott dolgozók számától:

  • 20 vagy kevesebb alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma nem lehet több, mint 4
  • 20-nál több alkalmazott esetén az alkalmi munkavállalók száma legfeljebb az alkalmazottak számának 20%-a lehet.

A munkaadó részéről közteher fizetése szükséges minden egyszerűsített foglalkozásban alkalmazott dolgozó után: ez alkalmi munka esetén 1000 forint (idénymunka esetén 500 forint), a munkaviszony minden naptári napjára vonatkozóan.

Sokan másodállásban vállalnak alkalmi munkát. Te is ezen gondolkozol, vagy érdekel, miért jó így csinálni? Kattints ide, hogy mindent megtudj a másodállásokról!

Alkalmi munka bejelentése 

Az alkalmi munkát a munkáltatónak kötelessége bejelenteni a munkaviszony megkezdése előtt. Erre két lehetőség van:

Korábbiakkal ellentétben, ma már postai úton történő vagy személyes bejelentésre nincs lehetőség, csak a fenti kettő lehetőség él (2018-ban, a cikk írásakor).

Ellentétben a munkaviszonnyal (ami alatt a rendszeres, például heti 40 órás és napi 8 órás munkát értjük), az alkalmi munkára vonatkozó egyezséget nem kötelező írásos szerződésben rögzíteni, a munkaviszony automatikusan létrejön, amint a fentebb említett módokon a munkáltató bejelenti a dolgozót. Ezért is fontos különösen, hogy a bejelentés már maga a munkába állás előtt megtörténjen. 

Mindennek ellenére viszont erősen ajánlott írásban is egyezséget kötnie a munkavállalónak és a munkaadónak,

hiszen esetleges konfliktusok, félreértések esetén ez egy bizonyítási alapként tud szolgálni, és a dolgozó is biztosra mehet, hogy a felettesei valóban bejelentették őt, és jogszerűen vállal munkát.

Minimálbér és fizetés alkalmi munkánál

Az egyszerűsített foglalkoztatási formák során – így az alkalmi munka esetében is – a fizetés legtöbbször órabéres rendszerben működik. Mivel az alkalmi munka egyik fő különbsége a munkaviszonyhoz képest az, hogy a munkaidő nem fix, hanem rendszertelen, változó, vagy megbeszélés szerint alakul, emiatt lesz átláthatóbb és nyomon követhetőbb, ha a ledolgozott órák után történik a bér felszámolása (napi, esetleg havi rendszer félreértésekre, pontatlanságokra adhat okot).

A minimálbér alkalmi munka esetén a havi minimálbér órára átszámolt értékének 85%-a. Ez 2018-ban bruttó 675 Ft/óra. 

A garantált bérminimum hasonlóan számolva – szakképzettséget igénylő munkáknál – bruttó 903 Ft/óra.

Az órabéren felül az egyszerűsített foglalkozásban dolgozó alkalmi munkást megilleti még:

  • 15%-os éjjeli műszak pótlék, amennyiben a munkavégzés legalább egy órája éjjel 22 óra és reggel 6 óra között van.
  • 50% túlóra pótlék, ha napi 8 óra felett alakul a ledolgozott órák száma – kivéve, ha a többnapos munkavégzés esetén egyenlőtlen a munkaidő,
    • például: első nap 12 órát dolgozik a munkavállaló, közvetlen utána lévő napon pedig 4 órát.
  • 50% vasárnapi pótlék azoknak a munkavállalóknak, akik több műszakban, készenléti jellegű munkakörben, vagy turizmussal, vendéglátással, kereskedelemmel foglalkoznak vasárnapi napon.
  • Az előző pontban említettekhez hasonló esetekben 100%-os pótlék jár ünnepnapokon ledolgozott órák után.

Tudtad, hogy az alkalmi munkák nyáron a legnépszerűbbek? Nem csak diákoknak van a nyári munka! Kattints ide, hogy megtudd, milyen nyári munkák a legkeresettebbek!

Milyen alkalmi munkák vannak?

Attól függően, hogy egy munkáltató milyen megoldást talál, számtalan munkakör végezhető alkalmi munkavégzésben. Íme, néhány példa:

  • Építkezési segédmunkás
  • Betanított fizikai munkák
  • Adminisztrátor
  • Asszisztens 
  • Raktáros
  • Felszolgáló
  • Beugrós recepciós
  • Host/Hostess
  • Animátor
  • Sofőr
  • Takarító

Alkalmi állást keresel? Vagy hagyományos munkaviszonyban találnál új munkahelyet? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új lehetőségeket! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.