Feljebb lépni a ranglétrán álláskereséssel

  • Megjelent:

Feljebb.lepni.a.rangletran_150x150Tipikus munkavállalói probléma, hogy ugyan boldog a napi munkájában, évek múltán sem lát feljebb lépési lehetőséget, nagyobb felelősségi körrel járó munkakört, esélyt saját beosztottakra, mert a munkahelye ilyen lehetőségeket nem kínál.

Túl lapos a cég szervezete, kevés vezetői pozíció van, a piac, a gazdasági lehetőségek a cég bővülését nem több vezető, hanem több operatív munkavállaló felé tolják. De sok munkavállalónak vezetői ambíciói vannak, és emiatt is álláskeresésbe kezdhet.

Az első probléma, amivel szembesül, hogy a középvezetői, csoportvezetői állások, amik szakmailag elérhetők lennének számára, mégsem azok, mert vezetői tapasztalatot kérnek. Ezt a problémát egy erős önvizsgálat után jól megírt önéletrajzzal át lehet hidalni.

Tényleg jó vezető lennél?

Sok állásinterjún felteszik a kérdést – talán már te is találkoztál vele – hogy milyen a számodra ideális vezető? Itt mindenki korrekt, őszinte, támogató emberként jellemzi az ideális főnököt, de gondold végig: te ilyen lennél? És ez tényleg elég egy vezetői pozícióhoz? Nem valószínű.

ÉRDEKES: 6 tipp frissen kinevezett vezetőknek

Ami biztosan megvan benned a vezetővé váláshoz, sok évnyi munkatapasztalat egy adott témában, az azzal járó magabiztos tárgyi tudással együtt. A tárgyi tudást szakmai anyagok olvasásával érdemes bővíteni, hogy azokról a területekről is legyenek friss ismereteid, amik a munkádat nem érintették, és utoljára a főiskolán hallottál róla…

A tárgyi tudás mellett a vezetői pozíciók legfontosabb feltétele a megfelelő vezetői készségek, soft skillek megléte. Ezek nem tanulhatók igazán, de fejleszthetők. A hozzáállás a munkához, a kudarchoz, a sikerekhez, a jól dolgozó vagy hibázó alkalmazottakhoz nagyban meghatározza a vezető sikereit, de még a cégét is, ahol alkalmazzák. A jó kommunikációs készség, a türelem elengedhetetlen. De egy vezető tudja meghallgatni a beosztottjait, tudja utasítani, ha kell. És tudnia kell, mikor melyikre van szükség. Te tudod-e ezt? Van-e róla valamilyen elvárásod magaddal szemben? Ezeket nagyon fontos átgondolnod ahhoz, hogy egy vezetői pozícióra jelentkezve az állásinterjún jól szerepelj. Mert lehet, hogy nagy tapasztalatod nincs a vezetésben, de ha jó főnököd volt, tanultál, ellestél tőle dolgokat akaratlanul is, ha pedig rossz főnökkel is találkoztál már, tudod, mitől volt rossz a szemedben, milyen nem akarsz lenni. És tudd azt is, miért nem akarsz olyan lenni!

Vezetőként tudnod kell együttműködni, változásokra reagálni, elfogadni vagy épp elutasítani a változásokat. Mindezt kommunikálni a cég felsőbb vezetői felé és a beosztottjaid felé is. Készen állsz-e erre? Tudod-e hatékonyan beosztani az idődet? Pozitív ember vagy-e, bizakodó és önbizalmad van-e a vezetéshez? Ha ezeket átgondoltad, jöhet az önéletrajzírás.

Álláspályázat a vezetői ambícióról

Egy vezető eredményorientált, a cégek ezt várják tőle. Ezért az önéletrajzban, az eddigi munkatapasztalataidat egészítsd ki számadatokkal: hány emberrel, hány ügyféllel dolgoztál? Milyen eredményeket értél el? Számokban, tényekben kifejezve: milyen nagyságrendi forgalom, milyen új cégen belüli folyamat, szabályozás stb. köthető a nevedhez? (A céggel szemben fennálló titoktartási kötelezettségedet mindig tartsd be!) Mi volt a főnököd pozíciója? (Ebből láthatják, milyen vezetői munkát láttál közelről). Mindenképpen kell egy vezetői készségekről szóló fejezet: a vezetői pozícióhoz nélkülözhetetlen soft skillek felsorolása mellett, azokat valamivel érdemes megerősíteni: pl. „türelmes és empatikus vagyok, a legnehezebben kezelhető ügyfeleket ezért én kezeltem a cégnél”

A motivációs levélben a szokásos fejezeteken túl érdemes egy bekezdést szentelni annak, hogy milyen készségek tesznek téged alkalmas vezetővé: az adott álláshoz kapcsolódóan vázolj fel néhány ötletet, hogyan kezelnéd az álláshirdetésben kiírt feladatokat vezetői pozícióból.

Megosztás: