A céges karácsonyi partik hatása a karrieredre

by | dec 11, 2019 | Karriertanácsok

A.ceges.karacsonyi.partik.hatasa2_150x150A karriergyilkos

A legtöbb cégnél van valamilyen évzáró összejövetel, ahol az egész éves stressz alól fel lehet kicsit oldódni. Sajnos, ez a feloldódás időnként alkoholban történik, ami komoly problémákat okozhat a későbbi munkában.

Minél kisebb egy csapat, annál inkább megjegyezzük, ki mit tett vagy nem tett egy ilyen eseményen. Akár még hónapokig erről beszélhetnek, fényképek, videók maradhatnak fenn a kínos részletekről. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy érezd jól magad, de mértékkel fogyassz alkoholt, illetve a laza környezet ne tévesszen meg. A cégvezető akkor is cégvezető, ha épp vidám sztorikat meséltek egymásnak vacsora közben. Tehát ilyenkor sincs helye tiszteletlenségnek és nem is ez a jó alkalom a munkahelyi panaszkodásnak, vagy esetleg viták rendezésének.

Nagyobb cégeknél svédasztalos étkezés szokásos, szervezés kérdése, mennyire sikerül ez jól. Voltam olyan céges partin, amit munkanap végén tartottak egy előkelő helyen, mégsem sikerült. Amíg a cégvezető a köszöntőt mondta, addig az egész napos hajtásban megfáradt kollégák nem tudtak ellenállni a kínálatnak, szegény vállalatvezető így gyakorlatilag magának beszélt, míg a többség már vacsorázott…

Az alkoholfogyasztásod hiába lesz mértékletes, ha a hazajutásod mégis a céges autóval gondoltad megoldani. Autót alkoholos állapotban vezetni nemcsak közlekedési szabálysértés, céges autó esetében munkafegyelmi problémákat is jelent.

A karriered segítője

Az oldott hangulat sok esetben lehetővé teszi, hogy afféle belső networking keretében a cég terveiről kérdezz, és esetleg átbeszéljétek az ehhez kapcsolódó jövőbeli feladatokat. Jobban megismerheted azokat a kollégákat is, akikkel ritkábban dolgozol együtt, így a jövőbeli összhang biztosabbá válhat.

Ilyenkor beszélgethetsz oldottabban akár a cég legfelsőbb vezetőivel is. Számíts arra, hogy minél nagyobb a cég, annál kevésbé fogja tudni mit is csinálsz, ezért érdemes a munkádról is beszélni vele egy kicsit, illetve felkészülni egy konkrét kérdéssel. Ha ő mondta a rendezvény megnyitó beszédét a legegyszerűbb egy ott elhangzott információ részleteire rákérdezni.

Most egy zárkózottabb kollégával is lehet beszélgetni munkahelyen kívüli témákról. Vigyázz, hogy tartsd az illemszabályokat: Pl. ha nem mesél a családjáról a munkahelyén, akkor annak oka van, most sem érdemes arról a témáról kérdezni, amit egyébként kerül. Kérdezd olyasmiről, amivel a magánszféráját nem sérted: sport, hobbi, munkahelyi tervei stb. Ezzel erősíted a bizalmat köztetek, és az együttműködésetek gördülékenyebb lehet. Ha pedig eddig egyáltalán nem dolgoztatok együtt, lehet, hogy éppen most találtok közös pontokat.

A társasági élet legsikeresebb tagjai attól sikeresek igazán, hogy olyan embereket is be tudnak vonni a társalgásba, akik egyébként csendesebbek, visszahúzódóak. Ha két ismerősöd nem ismeri egymást, mutasd be őket egymásnak, ezzel is segítve a jobb kapcsolatokat.

ÉRDEKES: Mire figyelj a céges buliban?

Ha te magad vagy zárkózott, próbálj olyan kollégához csatlakozni, aki a társalgásban kapcsolatteremtésben magabiztosabb. Kérd meg, hogy mutasson be pár embernek.

Tedd el a kütyüket!

A társasági élet előli elbújás legjobb módja, ha ezekre a rendezvényekre is elviszed az okostelefonod, tableted, és az ő „társaságukban” töltöd az estét. Sajnos egyre több ilyen résztvevőt lehet látni bármilyen rendezvényen, így ezt a viselkedést tudatosan kerüld. Egy rendezvény olyan ritka alkalom, ahol másokkal kapcsolatba kerülhetsz, információkat cserélhetsz, neked fontos dolgokról beszélgethetsz. Kár lenne kihagyni a remek lehetőséget…

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.