Elavultnak számít a 8 órás munkarend, új foglalkoztatási módra van szükség

dolgozók és az időKülföldön egyre elterjedtebbnek számít, hogy a cégek rugalmas munkaidőben foglalkoztatják a munkavállalóikat, hiszen több kutatás is kimutatta, hogy egyre fontosabbá válik az emberek számára a szabadidő. Ráadásul a 4 vagy 6 órában foglalkoztatottak esetében előfordul, hogy hatékonyabban dolgoznak, valamint a Y generáció megváltozott igényeihez is jobban illik az atipikus munkarend.

Azért dolgozunk, hogy éljünk

A munkaórák redukálása a cégek számára költségcsökkentést, míg a munkavállalóknak nagyobb rugalmasságot jelent. A szabadidő fontossága felértékelődött az utóbbi években, olyannyira, hogy érte a nagyobb fizetésről is hajlandóak lemondani az emberek. A fiatalok szívesebben vállalnak munkát olyan cégnél, ahol lehetőség van a csúsztatott munkakezdésre, illetve a túlórák beváltására plusz szabadnap érdekében. Azonban az ilyen vállalatok száma még elenyészőnek számít jelenleg Magyarországon, leginkább a startupok és a nagy multinacionális vállaltok alkalmazzák. Nálunk eddig csak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása területén történtek előrelépések.

ÉRDEKES: A munka-magánélet egyensúlyvesztés következményei

Nemcsak a megváltozott munkaerői igények, hanem a technika rohamos fejlődése is a részmunkaidőben, távmunkában való foglalkoztatást és a munkaerő kölcsönzés egyre nagyobb népszerűségét segíti elő.  A munkáltatók is felismerték az igényeket, ezért Amerikában 2020-ig tervezik a rugalmas foglalkoztatás bővítését a piacon. Magyarországon a KSH 2015-ös adatai szerint 5,7 százalékos volt a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, amivel jócskán le vagyunk maradva az uniós átlagtól.

Új munkarendre van szükség

A hatékonyság fokozása legfontosabba minden vállalat számára, míg a dolgozók a rugalmasságukkal tudják növelni értéküket a piacon. A magyar munkaerőpiacon is egyre inkább megfigyelhető, hogy a szabadidő fontosabbá válik az emberek számára, noha nagyobb számban még csak a kisgyermekes szülők és a szellemi foglalkozásúak szeretnének otthonról végezhető munkát vállalni. Várhatóan ez a jövőben növekvő tendenciát fog mutatni és egyre több munkavállaló választja majd szívesebben a csökkentett idejű foglalkoztatást – derült ki a Dr. Csoba Judit, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológia Intézetének igazgatójának és a Work Force Kft.-nek közös szakmai áttekintéséből.

Jelenleg a munkaerőpiac legnagyobb problémája a munkaerőhiány és nem a rugalmas foglalkoztatás hiánya, de a két problémát nem lehet teljesen elválasztani egymástól. Ugyanis a megfelelő munkaerő megtalálásában és a fluktuáció csökkentésében szükség van arra, hogy igazodjanak a cégek a megváltozott munkaerő-piaci igényekhez.

Megosztás:

3 hozzászólás

 1. mérnök · 2016/08/26

  Szerintem a mostani munkaerőhiány szempontjából nem lenne rossz ha lehetőség lenne 2 darab 30 órás állást elvállalni. H-Szo 7-17ig. Gyakorlatilag ellátnám majdnem 2 ember munkáját, és még jól is keresnék.
  Emellett nagyobb biztonságban is lennék, hiszen ha az egyik cégnél nem megy jól van stabil bevételem és tudok lépni.
  Sajnos tapasztalatból mondom, olyan nincs, hogy egy mérnök ne egy helyen dolgozzon heti fix 40 órában. Vállalkozásod lehet mellette, de egyik munkáltató sem vesz föl másodállásban, és a főállásodban sem tűrik hogy legyen másodállásod. Ha ilyet próbálok kicsikarni szimplán hülyének néznek, elintézik annyival, hogy úgysem tudom mindkettőt ellátni.

 2. védőnő · 2016/08/30

  Nagy szükség lenne a hölgyek körében is a kötetlen/ megosztott (pl. 2 személy között) vagy részmunkaidős állásokra. A szülés után munkába visszatérő nők helyzete nagyon nem egyszerű – velük együtt a piciké sem. És ez az idő egyre közelebb esik a szüléshez – hála többek közt a GYED extrának. A kicsi meg a böliben teszi az első önálló lépéseket, mondja az első szavakat! 🙁
  A 8 óra munka pedig utazással és esetleges túlórával mennyi is? + a bevásárlás, ügyintézés, tesó rohanva felszedése az oviból/suliból – szigorúan 4 után. Azután este 5-8-ig lehet családnak lenni, nevelni, szeretni, meg persze kaját is csinálni… Hajrá csajok! Vagy meg kellene törni valahogy a politikusok cinizmusát ezzel kapcsolatban (is)…

 3. Mérnök2 · 2016/08/31

  Nem egészen értek egyet az előttem szólóval. Ugyan nagyobb biztonságot ad a két munkahely, de nem számol az utazással. A napi ingázást még megnöveli eggyel a két munkahely között. Így teljesen elmegy az ember napja, és semmi másra (család) sem marad idő. Én is mérnök vagyok, és nem kell többet dolgozzak a heti 40 óránál. És ráadásul otthonról, ami egy kicsit különccé teszi a helyzetemet. Mindezt kötetlen munkaidővel. Persze a gyakorlat inkább a rugalmashoz közelít. Viszont apróságok sokat könnyítenek, amit a külföldi főnökök miatt átvettem, de Magyarországon még nem mindenhol elfogadott. Ilyen például a fél nap szabadság. Néha csak valamilyen hivatalba/bankba kell kiugrani egy rövid időre, ami csak munkaidőben végezhető el. Kár elpocsékolni egy teljes nap szabit rá.

  A munkaerőhiányt nem a rugalmasabb időbeosztás fogja megoldani. Hanem a hatékonyabb munkavégzés (csak az effektív munkát végezzük el, ne a sok adminisztratív sallangot). Illetve a vonzóbb bér, hogy ne külföldre kelljen menni dolgozni.

  Egy alsó kategóriás autó (focus, golf, octavia, stb.) 6 MFt-tól indul manapság. Ezt a cégek 4 évente cserélik, nem véletlenül. Még ha csak 6 évente is cserélnénk le, akkor is azt jelentené, hogy évi 1MFt-ot kellene tudni erre félrerakni egy mérnök fizetésből. És ez csak egy, amit ebben a kategóriában elvárna az ember. De mondhattam volna lakás/ház példát is, és nyaralást is vagy nyugdíj előtakarékot. Akkor mennyit is kellene ezért keresni?