15 ezer szakember hiányzik az IT szektorból

15-szakember-hianyzik-az-IT-szektorbol_150x150Ma rengeteg betöltetlen IT-s pozíció van Magyarországon, pedig 400 milliárd forinttal tudná növelni a hazai GDP-t a hiányzó szakemberek pótlása.

Ennek érdekében a cégek megpróbálják vonzóbbá tenni a szakmát, így például a Telekom már az iskolákban mutatja be milyen életet élnek az informatikusok – olvasható a Metropol cikkében.

Az informatikusok 90%-a férfi

A hazai IT szakemberek átlagéletkora 34 év, többségük pedig férfi annak ellenére, hogy nem nehéz fizikai munkáról van szó. A Nők a Tudományban Egyesület célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásiban uralkodó trendet és felkeltsék az érdeklődést a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához kapcsolódó pályákat.

Noha sokan vannak, akik lemorzsolódnak a képzések során, mégis 6000 azoknak a száma évente, akik informatikai tanulmányokat kezdenek. A magyar IT-sok 70%-a diplomás, minden negyediknek pedig OKJ-s végzettsége van. Reményi Zoltán, a HTTP Alapítvány elnökhelyettese szerint jelenleg akkora munkaerőhiány van ezen a területen itthon, hogy mind egyetemi végzettségű mind pedig OKJ-s képesítéssel rendelkező szakemberekre szükség van.

Jó kereseti lehetőség

Ebben a szektorban a kezdő fizetések jóval magasabbak a bruttó átlagbérnél. A 160 000 forint helyett az IT-szektorban dolgozók 300 000 forintról indulhatnak, ami az évek alatt kár az 500 000 forintot is elérheti – és ez még nem a vezetői fizetés. A dolgozók harmada multinacionális vállalatnál dolgozik, 17 százalékuk pedig saját vállalkozásban vagy startup cégnél.

ÉRDEKES: Új állás, új szakterület

Nem csak matek

„Létezik egy sztereotípia, mely szerint informatikus csak abból lehet, aki matekzseni, pedig rengeteg olyan terület van, ahol másféle gondolkodásra van szükség – fogalmazott Reményi Zoltán.”
Jelenleg 300 ezren dolgoznak az IT szektorban, akik közül 85 ezer informatikus, a többiek pedig grafikusok, projektmenedzserek valamint ügyfélkapcsolati és értékesítési munkatársak.

Megosztás:

1 hozzászólás

  1. Mészáros Gyula · 2016/04/07

    Felnőtt fejjel pont ezért mert ekkora hiány van az informatikában, végeztem egy főiskolán informatikusként. Pályát szeretnék váltani. A mai napig nem kellek senkinek életkor/gyakorlat hiánya miatt. A nappalisokkal is összehaverkodtunk mivel együtt vizsgáztunk, ezért közösen dolgoztuk ki anno a tételekt, anyagokat csereberéltünk stb. Jó kapcsolat alakult ki közöttünk. A nappalisok azért nem kellettek mert életkor/gyakorlat hiánya miatt mit akarnak ők. Azóta egyik Angliában él és dolgozik, köszöni szépen jól van. Másik Finnországban van, köszöni szépen jól van. És még további emberekről tudok, akik fiatalként elhagyják az országot emiatt. Jómagam vállalkozásba kezdek, mert elegem van, hogy bénának néznek 48 évesen. Gratula Magyarország, gratula IT cégek 🙂

Hozzászólás


*