Mesélne magáról? – Így válaszolj erre a kérdésre!

Meselne-magarol_150x150Az állásinterjúk kezdetén gyakran teszik fel ezt az egyszerű és ártalmatlan kérdést. Ily módon az interjúztató megtöri a jeget, betekintést kaphat a személyiségedbe és eldöntheti, hogy mennyire vagy alkalmas a cég számára.

Vigyáznod kell, hogy mennyi és hogy milyen információt adsz ki magadról, és azt is tudnod kell, hogy miről ne beszélj. Lássuk, hogyan felelj.

Kezd azzal, hogy felsorolsz néhány olyan hobbit, ami nem kötődik közvetlenül az adott álláshoz. A hobbi bármi lehet a sakktól a karate-ig, de az a lényeg, hogy legyél szenvedélyes, amikor beszélsz róla és hangsúlyozz egy értéket, ami fontos neked.

ÉRDEKES: Ön hazaviszi a munkáját? – Így felelj!

Például a rendszeres futás és a yoga azt mutatja, hogy energikus vagy és fontos neked az egészséged megőrzése. Ha szeretsz keresztrejtvényeket megfejteni, az bizonyítja, hogy érdekelnek a szellemi kihívások. Ha rendszeresen jársz elegáns éttermekbe és teniszezel, akkor esetleg rád lehet bízni a külföldi ügyfelek szórakoztatását.

Átvezetés a szakmai vonalra

Miután bemutattál néhány személyes aspektust, ideje áttérned a szakmai vonalra. Kezdj el a szakmai készségeidről beszélni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az adott álláshoz. Például használd a következő mondatokat: „A hobbijaim mellet nagyon fontosak számomra a szakmai életem. Engedje meg, hogy beszéljek néhány olyan készségemről, amelyekkel hozzájárulhatok a sikerükhöz.”

blog_reklam

Vigyázz arra, hogy ne említs meg túl sok készséget, „ne bombázd” le az interjúztatót túl sok információval. Válassz ki 3-4 kulcsfontosságút, és ezekről beszélj röviden. Elmondhatod, hogy nagyon szeretsz prezentációkat tartani, és ez nagyban hozzájárult az előző munkahelyeden az új ügyfelek megszerzéséhez.

Aztán később részletekbe menően és számokkal igazolva elmondod, hogy pontosan mit értél el a prezentációiddal.

Amiről soha ne beszélj

Kerüld az olyan témákat, mint a vallás és a politika! Szintén nagyon sokan belesétálnak abba a csapdába, hogy elkezdenek a családjukról mesélni. („Imádok a fiammal focizni, képzelje elsőre felvették a főiskolára.”) Ne feledd, az interjúztatót ez nem érdekli. Azért vagytok itt, hogy kiderüljön, alkalmas vagy-e a munkára vagy sem.

Minta válaszok

Olyan ember vagyok, aki tudja, hogyan kell egy nehéz feladatot precízen kivitelezni. Nagy figyelmet fordítok a részletekre és a határidők betartására.

Kreatív típus vagyok, aki szeret alternatív megoldási javaslatokat kidolgozni egy problémára. Munkám során eddig számtalanszor dolgoztam ki és ültettem át a gyakorlatba innovatív módszereket.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

Megosztás:

5 hozzászólás

 1. Mészáros András · 2015/08/26

  Saját álláskeresési tapasztalatom: ez a kérdés egyáltalán nem ártalmatlan, hanem csapda, amire NINCS jó válasz! Mert ha szakmait mondok, azt már olvasták az önéletrajzban, ha meg nem szakmait mondok, az nem tartozik az interjúztatóra. Ezért ez a kérdés már eleve azt jelzi, hogy nem engem vesznek fel, azért kérdeznek olyat, amire nem lehet jól válaszolni. És ezt is tapasztaltam eddig.

  Ahol ilyet kérdeztek, ott soha nem vettek fel. Az eddigi munkahelyeimen, ahová felvettek, ott egyszer sem kérdeztek ilyet. Akit tényleg érdekel, hogy milyen vagyok, annak vannak konkrét kérdései.

  Még egyvalamit nem próbáltam interjún, mert ennyire nem vagyok bátor: erre a kérdésre kifejteni ezt a véleményemet. Kíváncsi lennék a hatásra!

 2. Kacija · 2015/08/25

  Az elmúlt 4 évben elküldött pályázataim eredménye az volt, hogy kaptam sorban az “olvasatlanul törölve” igazolásokat 😛 Még esélyt sem kaptam, hogy elmondjak bármit is bárkinek magamról! 40 felett tökre mindegy, mert a munkáltatók még arra sem méltatnak, hogy szóba álljanak velem! A többi sablonszöveget, hogy milyen önéletrajz, milyen kísérőlevél, referencia stb. kell, inkábbAz ehanyagoljuk! Ez előtti rendszerben nem volt soha gondom a munka találással, néhány hét alatt sikerült, rengeteg interjúra hívtak! Ez az őrület pont 5 éve tart, és semmi köze máshoz, mint a gazdaság mélyzuhanásához! Mi lenne, ha nem dübörögne? 😀

 3. Szilvi · 2015/08/19

  Szia Zoli! Értékeltem a hozzászólásod. Érdekel, hogy milyen cégnél vagy, ahol “rendszeresen” vesznek fel embereket…:) Örülnék, ha én lennék az egyik szerencsés kiválasztott. Stílusomban különbözök másoktól és optimizmust, szeretetet sugárzok. 🙂 Ide várom a bizalmas válaszod: szilvia.baloghdr@gmail.com Köszi. 🙂

 4. Zoli · 2015/08/17

  Aktív interjúztatóként azzal azért vitatkoznék, hogy az interjúztatót nem érdekli a magánéleted (bizonyos mélységig). Ha gyereked van, arról a kötelességtudatra következtetek, ha nemrég költöztél ide, akkor tudni szeretném az okát. Ha rendszeresen, vagy versenyszerűen sportolsz, abból a kitartásra és nagy teherbírásra következtetek. Ha a hobbid különleges, az rögtön érdekessé tesz. Pl. mai napig emlékszem a sakkozó csajra, a kínaiul tanuló srácra, meg a Karate EB győztes kollégára.
  Ha viszont azzal jössz, hogy szeretsz prezentációt készíteni, felmerül bennem hogy normális vagy-e. Persze ha ezt elfogadható módon megmagyarázod, akkor ez komoly erősséggé válhat a szememben.
  A lényeg: Légy más mint a többiek. Valamiben különbözz tőlük, és legyen pozitív a kisugárzásod!

Hozzászólás


*