Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

meddig fajulhat a munkanelkuliseg_150x150„Lassan hivatalosan is munkaerőhiány van Magyarországon, egyre több állás marad betöltetlenül a takarítótól a szoftverfejlesztőig” – írja cikkében az index.hu. De miért van akkor mégis annyi munkanélküli? Miért vállalnak munkát a magyarok külföldön és miért nem Debrecen vagy Hatvan az úticél? Mit kellene tenni, hogy betöltsük az üres pozíciókat?

A nyár folyamán rengeteget olvashattunk róla, hogy szakács, felszolgáló, takarító hiány van a magyar turizmusban. De informatikust, gépjármű-sofőrt, esztergályost és eladót is nehézkes találni a piacon.

Melyik szektorban a legnehezebb munkaerőt találni?

A már említett nyári szezon miatt megnövekedett munkaerőigény miatt, a vendéglátásban tűnt fel először a hiány. Egy debreceni étterem tulajdonos azt panaszolta az Indexnek, hogy még a frissen végzett munkaerőt is képtelenség megtartani. Azonban a vendéglátás csak az ötödik munkaerőhiánnyal küzdő iparág, a gyárakban, az építkezéseken, az utakon vagy a kórházakban sokkal rosszabb a helyzet.

ngm_joMindeközben ugyan a munkanélküliek száma folyamatosan csökken hazánkban, de még mindig számtalan embernek nincs munkája. Miért nem találja meg egymást a kereslet és a kínálat? Főként azért, mert a munkanélküliek többségének nincs megfelelő végzettsége, sokan közülük nem fejezték be a nyolc általános iskolát sem. Aki pedig alkalmas lenne a betöltendő pozícióra nem rávehető a költözésre. Akik mégis hajlandók költözni, azok már Ausztriában, Németországban vagy Angliában dolgoznak lényegesen magasabb fizetésért.

Jelentős a külföldi munkavállalás

A legfrissebb adatok alapján nagyjából 80 ezren mentek el az országból 2002-ban és várhatóan ez a trend nem állt meg. Ha a magyar és a német főnök versenyezne a dolgozókért, hamar rájövünk kik lennének a vesztesei ennek a „háborúnak”. A németországi átlagbérnek 60%-a a magyar átlag, így aki tud vagy akar, inkább német bérért dolgozik.

ÉRDEKES: Autóipar: az Audi nem tervez leépítést

Mivel nem tudjuk itt tartani a jól képzett szakembereket és a Magyarországon maradt munkanélküliek nem tudják betölteni a megüresedett munkahelyeket, sürgősen megoldást kell találni. Lehetséges opció lenne az olyan felnőttképzési politika, ahol felnőtt, munkanélküli embereknek tanítanának olyan új szakmákat, amire van kereslet. Az ilyen átképzések sokkal hatékonyabbak lennének, mint az emberek munkaerőpiacra visszasegítéséhez használt közfoglalkoztatás. A kormány azonban másfélszer annyit költ közmunkára, mint az aktív foglalkoztatáspolitikára.

blog_reklam

Megosztás:

4 hozzászólás

 1. Dávid · 2016/10/11

  Nyilván nem véletlen, h egyes csoportok annyira erőltetik az olcsó, képzetlen, önérdekérvényesítésben hátrányban lévő bevándorlók “befogadását”…

 2. Dávid · 2016/10/11

  Mintha a gondolkodás teljesen kezdene kimenni a divatból… Attól, h embereket, új szakmákra képeznek ki, attól még azok nem fognak jobban megélni abból az éhbérből, amit a munkaerőhiányos ágazatok munkaadói fizetnek… Esetleg egy kis ideig – tapasztalatot gyűjtenek, majd mennek külföldre, ahol legalább esélyük van a napi megélhetésre, neadjisten valamiféle fejlődésre is.

 3. Dénes József · 2016/01/22

  400 000 bruttó minimálbėr szakkėpesıtės nėlkūli pålyakezdő,pl mosogató .8 ora munkára+balesetbiztosìtás+bank kártyára fizetės utalása.
  Szakmunķás :
  25000/nap bruttó-+biztosìtás+ fizetės bank kårtyára
  Komoly hivatásukat ėrtő vezetők kellenek kik cėljaik elėrėsėhez használják ės nem kihasznålják,kizsákmányolják alkalmazottaikat.
  Öntudatos szakmályukra būszke munkavállalók kellenėnek ,kik kėpesek közös ėrdekek mentėn összefogni,csapatban dolgozni.
  Mivel egyik fėl sem rendelkezik a megfelelõ kondìciókkal,es ez eddig a mindenkori állami vezetės sem tett a helyzet javulásáėrt.
  Nem látok esėlyt a pozitìv változásra!

 4. András · 2015/11/09

  Érdekes a cikk. Szeretném megosztani az olvasó közösséggel a saját tapasztalataimat, véleményemet. CNC programozóként és technológusként dolgozok. Egy műhelyben kezdtem amolyan műhelyinasként, és több éves kemény munkával jutottam el oda ahol most tartok. Én is dolgoztam nettó 80 ezerért, aztán ahogy fejlődtem és képes lettem egyre komplexebb munkákat is elvégezni, többet kértem és ha nem adták meg tovább álltam oda ahol megadták. Elnézést de ne Magyarország legyen a mérce. Rengeteg kiváló magyar szakember van akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket a tudásukkal (például nagyon sok cég nemzetközi piacra viszi a termékeit nekünk is sok osztrák és német megrendelésünk van) Ha a a magyar szakemberek megkapnák a nekik kijáró elismerést anyagilag és minden más szempontból, eszükbe sem jutna hátrahagyni a családot, barátokat, az országot amit ismernek és külföldre menni. Azt kéne felfogni a cégvezetőknek hogy egy szakember is befektetés, és ha ezeket az embereket megbecsülnék, nem kihasználnák akkor a dolgozónak is érdeke lenne hogy minél jobban menjen a cégnek.

Hozzászólás


*