Cvonline.hu nyereményjáték 2019

Csökken a munkanélküliség

csökkenő ábrát mutató diagramElőző héten került nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal 2014. negyedik negyedévére vonatkozó munkanélküliségi ráta adatai. Ebből kiderül, hogy hogyan is alakult a munkanélküliség a tavalyi évben.

A KSH adatai alapján a 2014-es év októberi és decemberi adatait figyelembe véve 2 százalékponttal csökkent a munkanélküliség. Számadatokban ez 80 ezer főt jelent, így már csak 319 ezerre tehető az álláskeresők száma.

Nem szerinti megoszlás

Nem szerinti megoszlásban a (15-74 éves) munkanélküli férfiak száma 171 ezer fő volt, ami 39.000 fővel kevesebb, mint a 2013-as év azonos időszakában. A nők száma 148 ezer fő volt, ami 41.000 fővel alacsonyabb.

ÉRDEKES: A nagy váltás: közszférából versenyszférába

Korcsoport

Az életkor szerinti megoszlást nézve a munkanélküliek 19,2%-a a 15-24 éves korosztályból kerül ki. Ezen korosztálynak 18,3 százalékos a munkanélküliségi rátája, ami 5,8 százalékponttal kevesebb a 2013-as adatokhoz viszonyítva.
A leginkább munkakereső korosztály, a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 6,4 százalékos, ami 1,7 százalékpontos csökkenést jelent a korábbi évhez. Az idősebb, 55-64 éve korosztály munkanélküliségi rátája 5,8 százalék, ami pedig hasonlóképp 1,5 százalékpontos visszaesést jelent.

Munkakeresési idő

Érdekes kérdés, hogy milyen hosszú a munkakeresési idő. A felmérés szerint a munkanélküliek 47,3 százaléka egy évnél vagy annál régebb óta keresett állást. Az átlagos munkakeresési idő pedig 17,9 hónap.

Régió

Az adatok szerint mind a hét statisztikai régióra jellemző volt a munkanélküliség csökkenése, háromban így Közép-Magyarországon, Közép-és Nyugat-Dunántúlon pedig 6 százalék alá csökkent a ráta.

Megosztás:

3 hozzászólás

 1. Leslie · 2015/02/06

  Egyetértek a két előttem hozzászólóval.
  Itt, a környékünkön, nagyon sok munkanélküli van, volt, papíron, akik az utóbbi időben kikerültek a nyilvántartásból, vagyis már nem is számítanak.
  Én hivatalosan még munkanélküli vagyok már több mint fél éve, pedig már a munkanélküli sem jár. De sokan elvesztik a hitüket, ezért nem is járnak már be a különböző hivatalokba.

 2. Németh Lászlóné · 2015/02/05

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Mindíg bosszant, hogy a statisztikákat lehet kozmetikázni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a KSH is így végzi a munkáját, de mielött közzé teszik az információjukat nem néznek utána, hogy ez – például a munkanélküliség csökkenése – miből adódik. Foglalkoztatási törvény szerint, ha a regisztrált álláskereső sem elektronikusan sem személyesen nem jelentkezik, felszólítás nélkül törölni kell a nyilvántartásból, de az még nem jelenti azt, hogy nem dolgozik, csak nyilvántartásból kikerül, így a statisztika is jobb lesz. Az már senkit nem érdekel, hogy mi történt az emberünkkel. Üdvözlettel. Némethné

 3. Cinke Panna · 2015/02/05

  3 hónap a jelenlegi regisztrált munkanélküli idő. Ha talált állást, ha nem, akkor is kikerül a nyilvántartásból az, aki túlhaladta a 3 hónapot.
  Hogy mondhatja azt bárki hogy csökken a munkanélküliség, miközben igazi valós adatok nem állnak rendelkezésre ennek mérésére? Az egy bürökratikus hazug vicc, ami Magyarországon munkanélküli nyilvántartás néven fut. Hazug statisztikai adatokkal, amik nem mutatják az ország valós állapotát.
  Nincs nyilvántartva, hogy mennyi a 3 hónapon túl is munka nélkül lévő állomány.

Hozzászólás


*