179 ezer a frissdiplomás átlagbér

179-ezer-a-frissdiplomas_150x150Az Educatio Nonprofit Kft. által készített Diplomás Pályakövető Rendszer 2014-es felméréséből kiderült, hogy átlagosan havi nettó 179 000 forintot keresnek a Magyarországon elhelyezkedő frissen végzett diplomások.

Picit magasabb, átlagosan 197 000 a külföldön munkát vállaló frissdiplomások átlagos keresete.

Számít a tanulmányi eredmény?

Több mint 21 000 végzett hallgató vett részt a felmérésben, aki 2009-ben, 2011-ben vagy 2013-ban diplomázott. A kutatásból kiderült, hogy nem feltétlenül van összefüggésben a tanulmányi eredmény a fizetéssel. Noha a legmagasabb, 188 000 forintos átlagbért azok viszik haza, akiknek saját bevallásuk alapján jóval kiemelkedőbb tanulmányi eredményük volt a többiekénél, nem sokkal kevesebb, 185 000 forintot visznek haza azok, akiknek a teljesítménye kicsivel elmaradt az átlagtól. Tőlük csupán 1200 forinttal visznek haza kevesebbet azok, akik viszont sokkal rosszabban tanultak. Köztük a legrosszabbul keresők az átlagos tanulók, akik 175 000 forintos fizetésről számoltak be.

A frissdiplomások havi nettó átlagjövedelme képzési területek szerint (forint)

table1111

ÉRDEKES: Meddig fajulhat a munkaerőhiány Magyarországon?

Mikor kezdték a munkakeresést?

A diákok jó része nem várta meg a tanulmányok befejezését, már előtte elkezdett munkát keresni. A megkérdezettek 45 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor is főállásban dolgozott, a nappali tagozatosoknál ez az arány 20 százalék.

Mennyi időbe telt?

Azok a diákok, akik a végzés után kezdtek el állást keresni átlagosan 4,2 hónap alatt jutottak munkalehetőséghez, egyharmaduk egy hónapon belül állást kapott. Átlagosan 30-szor pályáztak, amelyből átlagosan 5-ször kaptak visszajelzést. A felmérés alapján a diplomások 4,6 százaléka volt munkanélküli. A  25-54 évesek körében már magasabb, 7 százalékos a ráta.

Szívesen váltanál, de nem tudod milyen lehetőségek vannak? Nézz szét naponta frissülő állásajánlataink között! >>

Megosztás:

2 hozzászólás

 1. admin · 2015/11/11

  Kedves Nagy Nóra!

  Köszönjük a hozzászólását és a jogos észrevételét! A cikket kiegészítettük a képzési területek szerinti átlagjövedelemmel.

  Sikeres álláskeresést kíván,
  a Cvonline.hu csapata

 2. barbee19 · 2015/11/09

  Igen,ez sajnos elég szomorú és szégyen Magyarországra nézve.Az én munkahelyemen a legtöbb fiatal (diplomás,felsőfokú végzettséggel,nyelvtudással és vizsgával van hogy többel is rendelkező) mégis 12 órázik,éjszakázik,hogy valamit keressen.Bár átlagban jobbnak mondható a fizetésünk,de hogy valaki,valakik ezért tanuljanak éveken keresztül,hogy lakbérre fussa az albérletében,azt mondom átlagosnak mondható dolgokat megengedhessen magának,amellett hogy alapvető szükségleteit kielégíthesse pl.élelmezés,ruházkodás,a többi szinte már luxusnak ítélt dologról,mint pl.nyaralás,aktív pihenés ne is beszéljünk,ez szomorú nagyon szomorú.És még nem beszéltem a gyerekvállalásról,bruttó minimálbéren bejelentve,ebből kézhez kapva 30 ezer GYEST,a gyerek apja gürizzen,úgy hogy mellette nincs otthon soha,nem látja felnőni gyerekét.A lakásvásárlást már meg sem merem említeni,talán nem albérletben kellene felnevelni,hogy egyik-napról a másikra kitegyenek mert a tulaj eladja a lakást…..stb….stb….Édesanyám műtötték,nagyszüleim fiatalosak ugyan,fiatalnak mondhatóak még,de már öregszenek…..Nekik kellene a fiatal nemzetségnek segíteni az időseknek,szüleiknek,nagyszüleiknek,nem pedig fordítva,hogy:”nem baj unokám,küldök pénzt neked…..”…….Ezeken a dolgokon egy-két ember ott fent elgondolkodhatna……..

Hozzászólás


*