Állásinterjú hőség idején – avagy mit NE vegyünk fel?

gyengeseg-150Örökzöld témához nyúlnék ismét, ami egész évben aktuális, azonban a nyári szezon idején jóval több fejtörést okoz és több hibalehetőséget hordoz magában, mint az év többi időszaka – ez pedig az öltözködés az állásinterjúra.

Számtalan helyen olvashatunk arról, hogy mik az elvárások, amiket érdemes betartanunk, ha pozitív benyomást szeretnénk kelteni magunk iránt. Több év tapasztalata alapján látható, hogy még mindig vannak tisztázatlan kérdések, sokan követnek el kisebb-nagyobb stílushibákat – különösen nyáron, nagy meleg idején. Kicsit fordítsuk most meg a dolgot és lássuk, mik azok a darabok, amit mindenképpen kerüljünk, ha interjúra hívnak bennünket!

A rövidnadrág és a miniszoknya

Ahogy általában a divat, úgy a munkahelyi etikett is rendszeresen változik, számos olyan (főleg multinacionális) cég jelent meg Magyarországon, akik lazább vállalati kultúrát képviselnek, nem várják el a dolgozóiktól a mindennapos, klasszikus üzleti viseletet. Így fordulhat elő, hogy egyre több munkahelyen látni rövidnadrágos férfiakat és miniruhás hölgyeket. Ne tévesszen ez meg bennünket, ettől még állásinterjún továbbra is tilos a rövidnadrág és rövid szoknya/ruha viselete! Legyen bármilyen nagy a hőség, inkább ruházatunk anyagán, színén próbáljunk variálni, viseljünk vékony, természetes anyagú, lezserebb fazont, de még véletlenül se essünk abba a hibába, hogy akár shortban/bermudában akár combközép felett végződő szoknyában jelenünk meg az interjún!

ÉRDEKES: Cikkek “Állásinterjú” témában

Papucsok – flip-flop és társai

Ma már rengeteg féle nyári lábbeli közül válogathatunk ízlésünknek és kényelmi szempontjainknak megfelelően, vannak egészen elegáns darabok is, amik bőrből készültek. Egy dolgot mégis mindig tartsunk szem előtt: papucsot semmiképpen ne válasszunk, ha interjúra készülünk – különösképpen kerüljük a lábujjas, ún. flip-flop fazont – legyen bármilyen kényelmes is! Hölgyek a szandállal is óvatosan bánjanak, elegánsabb, ha inkább hátul és nem elöl nyitott a fazonja. Férfiak egyáltalán ne vegyenek fel szandált/papucsot, helyette válasszanak kifejezetten nyári viseletre szánt félcipőt, aminek vékonyabb a talpa és a felsőrésze is szellősebb anyagú.

Ujjatlan trikók, köldökig kivágott felsők

Mindenki megértő abban, hogy a kánikulát főleg nagyvárosban nehéz elviselni, még egy rövid ujjú pólót is sokszor elviselhetetlennek érzünk magunkon. De ne feledjük el, az állásinterjú gyakorlatilag egy üzleti tárgyalás, aminek „tárgya” mi magunk vagyunk, azaz önmagunkat próbáljuk „eladni”. Ezért fontos, hogy minél jobb legyen az első benyomása rólunk a tárgyalópartnernek. Ha például ujjatlan trikóban pompázunk, nem egy komoly szakemberre fognak asszociálni végignézve rajtunk, hanem inkább egy turistára. Hölgyeknek felhívnám a figyelmét arra, hogy ha azt szeretnék, hogy szellemi kvalitásaikat vegyék figyelembe a kiválasztáskor, akkor – legyen akármilyen nagy a forróság – inkább mellőzzék a túlzottan dekoltált, vagy áttetsző felsőket, ruhákat.

Természetesen nem kizárólag az öltözködésen múlik a sikerünk, normális esetben a szakmai kritériumok és a személyes kompetenciák a döntőek egy-egy kiválasztás során, azonban fontos, hogy megtiszteljük azzal is leendő munkahelyünket, hogy ápolt külsővel, az alkalomnak megfelelő ruházatban jelenünk meg. Örökérvényű mondás, inkább legyünk túl-, mint alulöltözöttek!

Megosztás:

7 hozzászólás

 1. Sziller Viktória · 2014/07/31

  Kedves Mária! Ezek az öltözködési szabályok nemcsak irodai munkákra vonatkoznak. Azt gondolom, bármilyen állásra jelentkezik az ember, mindenképpen előny, ha megtiszteli leendő munkaadóját azzal, hogy például nem strandpapucsban jelenik meg a felvételi beszélgetésen, hanem az alkalomhoz illően.

 2. Sziller Viktória · 2014/07/31

  Jobangel: köszönjük! 🙂

 3. Sziller Viktória · 2014/07/31

  Kedves László!

  Köszönöm kérdését, észrevételét. Mindig arra érdemes törekedni, hogy az ember önmaga maradjon, azonban az állásinterjúra tényleg üzletiesen illik menni – ezen belül is azt gondolom mindenki megtalálja a saját stílusához illeszkedő darabokat.

 4. Molnár Mária · 2014/07/23

  Arra lennék kíváncsi, hogy a fenti öltözködési kisokos kire vonatkozik? Miből gondolják, hogy mindenki irodában szeretne, és tudna dolgozni, vagy bármilyen más, jól fizető, “puccos” munkakörben? Ha takarítónőnek jelentkezek 500 forintos órabérért, szerintem éppen nem számít, hogy vagyok felöltözve. A lényeg, hogy ápolt legyek, meg a ruha is legyen tiszta rajtam.

 5. Jobangel · 2014/07/22

  Én egy kicsit másképp közelítettem meg a témát, de jól kiegészítik egymást ezzel a cikkel:

  http://jobangel.blog.hu/2012/08/06/kanikulaoltozek_allasinterjura

 6. László · 2014/07/22

  De ne feledjük el, az állásinterjú gyakorlatilag egy üzleti tárgyalás, aminek „tárgya” mi magunk vagyunk, azaz önmagunkat próbáljuk „eladni”. Ezért fontos, hogy minél jobb legyen az első benyomása rólunk a tárgyalópartnernek.

  Most akkor mi a fontos, hogy az legyek aki vagyok, vagy az legyek, amit a cég akar látni???

Hozzászólás


*