Mit titkolnak az álláshirdetések?

TETRRF-00013265-001Amikor jelentkezünk egy állásra, érdemes alaposan megnézni a hirdetéseket. Rejtett információkkal vannak tele, de egy kis odafigyeléssel kiszűrhetjük, melyik lesz az, amelyik nekünk való.

 

Ahhoz, hogy a legtöbb információt megszerezhesd egy-egy álláslehetőségről, érdemes elemezned a hirdetéseket.

Az álláshirdetések olvasásánál, a következőkre figyelj oda:

 • Eleve szűrd ki a komolytalannak tűnő (pl. napi sok ezer forintos jövedelmet ígérő, a munkatevékenységre utalást sem tevő) hirdetéseket. Ezzel felesleges köröktől kímélheted meg magad.
 • A munkaadók legtöbbször a legoptimálisabb munkavállalót próbálják megtalálni a hirdetés útján, azaz a legmagasabb követelményekből indulnak ki. Nem érdemes csak azokra az állásokra jelentkezni, ahol minden egyes követelménynek pontról pontra megfelelsz. Az előnyök és elvárások kombinációjával (nagyrészt az elvárások tartalmából építkezve) jó esélyeid lehetnek.
 • Az újsághirdetés formájából, tartalmából következtetni lehet a munkaadóra:
  Mérete utal a cég anyagi lehetőségeire, hírnevére. Az internetes állásajánlatok esetében a munkáltató honlapjából következtethetünk hasonló módon.
 • Amennyiben telefonszám, e-mail cím és konkrét személy szerepel a hirdetésben, akkor a megadott személyhez fordulhatsz kérdéseiddel, illetve részére küldheted meg pályázatodat. A Cvonline.hu oldalon például a hirdetések alatt megadott emailcímre küldött pályázatok is egyenesen a  cég HR-eséhez futnak be. (Email címét adatvédelmi okoból nem mutatjuk.)
 • Munkatársat vagy munkatársakat keresnek? Ha több embert keresnek, az nem csak kettő, hanem több is lehet. Ezeknél a pozícióknál a kiválasztási folyamat végén tehát nem csak egy győztes van. Így lényegesen több eséllyel is indulhatsz.
 • A hirdetésekben általában megjelölik a munkaadó céget, néha egyenesen a karrier oldalra linkel a logó. Nem árt elindulnod ezen a vonalon, hogy minél többett megtudj a cégről. Ez alapján utánajárhatsz cégkultúrának, cégtörténetnek, de akár fórumokat is olvashatsz.
 • A jelentkezés és a pályázat megírása előtt mindenképp szerezz be további információkat a cégről, nézd végig ismerőseid közösségi profilját, keress LinkedInen első körös ismerősöket, akik dolgozt(n)ak az adott cégnél.
 • Vezess listát a jelentkezéseidről! Így ha hívnak, mindig tudni fogod, hogy mire pályáztál, mikor, és az állásinterjúra melyik cégből kell készülnöd – a telefonban ugyanis gyakran csak elhadarják a cég nevét. Ha nem ismert, érdemes mielőbb lejegyzetelned a nevét, nehogy elfelejtsd.
 • Az elemzés elkészítéséhez kezdetekben használhatsz táblázatot, készíthetsz álláskereső füzetet. A technikát érdemes gyakorolni, hiszen a rutin megszerzése után, már “rá áll a szemed”, és könnyedén kiszűrheted a releváns információkat, mögé látsz az elvárásoknak, követelményeknek, eszedbe jutnak azok a kérdések, amik érdekesek lehetnek a jelentkezés előtt, illetve az interjú során.

Megosztás:

5 hozzászólás

 1. F · 2014/10/07

  Sziasztok !
  Szerintem torvenyileg meg kellene tiltani , hogy olyan hirdetest raknak ki ahol nincs meghatarozva , hogy mennyit gondolnak ahhoz a poziciohoz . Legalabb egy tol ig hatart ! S ne a palyazonak kelljen mellekelni fizetesi igenyet ! Ez egyertelmuen a berek letoresere megy ki !
  Vagy lehet hogy van is ilyen szabalyozas?
  De hogy senki nem tartja be az tuti !
  Udv F

 2. Barna · 2014/09/08

  Az érvek egy része elfogadható, mások nem.
  Van mikor még a munka jellege sincs megadva, esetleg hol.
  A fizetést egyesek jónak érzik ha minimálbért kicsit meghaladja.
  Én szívesen alkalmaznék akár szűrőt is, érezzék mikor őket szűrik.

 3. margó · 2014/05/29

  Attila! Te valamit rosszul tudsz. A BT minimálisan egy kül- és egy beltagból kell hogy álljon, de lehet két belteg egy kültag stb. Ezenkívül annyi alkalmazotta foglalkoztatamennyit csak ki bír fizetni. Ergo, miért ne kereshetne több akár építőipari alaklmazottat, ha sikeresen meg kap egy nagyobb projektet. A kifizetés, bejelentés meg nem a cégformán múlik.

 4. atttila · 2014/05/27

  Nekem az is gyanus ha betéti társaság keres több épitőipari alkalmazottat…Ugye egy BT hivatalosan csak két főből áll vagyis a többi alkalmazott feketemunkás lesz ergo bármit megtehet vagy kifizeti az alklamazottait vagy nem…kiszolgáltatott helyzet.

Hozzászólás


*