Hogyan keress munkát, ha van állásod?

 létrán távcsővel a távolba néző öltönyös férfiAmikor valaki nem munkanélküli létből keres állást, leginkább kétféle oka lehet erre: 1. a meglévő állásával nem elégedett, és valami jobbat, mást keres 2. pontosan tudja, hogy az állása hamarosan véget ér (rossz helyzetben van a cége, lejár a szerződése, elviselhetetlen számára a munkahelyi hangulat stb. A két helyzet két különböző hozzáállást kíván.

Ha valaki nem elégedett a jelenlegi állásával, át kell gondolnia, tud-e ezen változtatni álláskeresés nélkül. Pl. fizetésemelést kérni, jobb munkakörnyezetet kérni és teremteni, ha kiégett, új feladatot kérni a vezetőitől, esetleg cégen belül másik pozíciót keresni. Ezek – ha a vezetői nyitottak rá – elégedettséget hozhatnak, és ezzel az álláskeresés kockázatát el is kerülte.

ÉRDEKES: 10 tanács, hogy sikeres legyen a karriered

Amikor az állásváltás a megoldás, a körültekintő, átgondolt cselekvés a legfontosabb. A kapkodás, a pánik még rosszabb helyzetbe sodorhatja az álláskeresőt, pl. elfogad egy olyan állást, amit más körülmények közt elutasítana, így csöbörből vödörbe ér, vagy kiderül az álláskeresése, és erre a cége rossz szemmel tekint, akár meg is válnak tőle azonnal. Ezt elkerülendő, strukturáltan és diszkréten kell állást keresni, minden részletre odafigyelve.

Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló azzal „bukik le”, hogy munkaidőben, és/vagy céges számítógépen böngész állásportálokat, küld el jelentkezéseket. Ezeket csakis munkaidőn kívül szabad! Az önéletrajzát céges gépen írja, a cégnél nyomtatja ki, rossz esetben benne is felejti a közös nyomtatóban. A jelenlegi cége számára ezek intő jelek lehetnek, és a cég hozzáállásától függően sok problémát okozhat álláskeresőnknek. A probléma más oldalról is jelentkezhet: elfelejti a fájl adatlapját átírni, így az önéletrajz címzettje sejtheti, hogy a jelölt nem elég körültekintő, így a választás nem rá esik végül. Esetleg az elérhetőségi adatok között céges telefonszámot ad meg, ami szintén kockázatos: ha az állása véget ér, és a céges mobiltelefonszámot nem tarthatja meg, akkor többé nem érik el a kiválasztók. Céges e-mailcím megadása tilos! Kizárólag privát e-mailcím, lehetőleg olyan, amit másra nem használ, csak álláskeresésre.

Fontos jól kiválasztani az álláskeresési csatornákat: nyilvánossá nem teheti az álláskeresést, így Linkedin egyáltalán nem, kapcsolati háló csak nagyon korlátozottan jöhet szóba. Nem érdemes olyan ismerősnek említeni, hogy állást keres, aki a többi kollégával, esetleg jelenlegi cégvezetőkkel is kapcsolatban áll, így az üzleti kapcsolati háló gyakorlatilag nem használható erre. A legjobb csatorna ilyenkor az állásközvetítők, állásportálok, illetve a cégekhez közvetlenül jelentkezés. Ez esetben a megcélzott cégek honlapjának karrieroldalát sem szabad munkaidőben böngészni.

Amikor az álláskeresés első fázisa, a jelentkezések küldése meghozza az első sikert, és állásinterjúra hívják az álláskereső munkavállalót, az interjúegyeztetéseket úgy bonyolítja le, hogy azt mások is hallják, sejthetik, hová, mire készül. Hiába adott meg mobilszámot, hiába szalad ki a folyosóra egy ismeretlen számú hívó láttán, ha később visszaszalad az íróasztalához a naptárát ellenőrizni. Nincs mit tenni, ilyenkor a lehetséges interjúidőpontokat érdemes fejben tartani. Ha egy ilyen hívás a legrosszabb pillanatban jön, a hívót meg lehet kérni, hogy hívja később. Meg fogja érteni, hiszen a diszkréció számára is fontos. Az állásinterjú időpontjait érdemes munkaidőn kívülre szervezni, ha lehetséges. Időpont egyeztetéskor őszintén el lehet mondani, hogy titokban keres állást, nem szeretné, ha kiderülne a jelenlegi munkáltatója számára. Ezt minden toborzó megérti, ők naponta többször találkoznak ilyen esetekkel, tudják, hogyan kezeljék kellő diszkrécióval.

Megosztás:

8 hozzászólás

 1. Bánki Tamás, Linkedin Szakértő · 2014/11/10

  Nagyon FONTOS tudni azt, hogy a Linkedin semmilyen állás megtekintésünket nem oszt meg mással. Azaz csak az állás kereső és a Linkedin tud erről.

  Ugyanakkor a Linkedinen fel is vehetjük a kapcsolatot azzal a személlyel, aki az állást hirdeti. Ez szerintem nagy könnyebbség. S (ha jó a Linkedin profilunk), akkor ő azonnal meg is nézheti a profilunkat.
  Ezért mindenek előtt építsük fel a profilunkat és legyen minimum 50 kapcsolatunk, hogy elérhessük az “All star” Profil erősséget.

 2. István Kovacs · 2014/10/31

  Kedves Mechanicalengineer!

  Örülök, hogy ilyen főnöke volt akit tudott tisztelni. Sajnos néha sem emberileg, sem szakmailag nem szolgál rá az illető és ilyenkor igyekszem úgy alakítani a beszélgetést, hogy még szóba se kerüljön a dolog. A nyelvet nem mertem mondani, mivel nagyon magas szintet vártak el és rosszul jött volna ki ha ezzel arra célzok, hogy fejlesztenem kell még.. A munkaszervezés hatékonyságát és a hangulatot mondtam helyette, de ebbe viszont belekérdeztek (egy multinál felvételiztem pedig és mégis érdekelte őket, hogy egy hazai kisvállalatnál mi a helyzet…érdekes).

  Kedves Jobangel!
  Köszönöm a tippeket. Kíváncsian várom a következő cikket a témában.

  üdv,
  István

 3. mechanicalengineer · 2014/10/30

  Kedves István!

  Az első mondata szíven ütött annyira pontosan fogalmazott. Siralmas a titkolózás.

  Kedves Ágnes!
  Nekem tetszik az ötlete, hogy hogy a CV Word adatlapját írjuk át. Még sosem gondoltam erre, a jövőben biztosan fogok.

  Én voltam már hasonló helyzetben, amikor munka alatt kerestem új helyet. Nem okozott problémát őszintének lenni.
  Azt is elmondhattam, hogy fejlődni szeretnék, és modernebb technológiát szeretnék megismerni és használni.
  Azt is elmondhattam, hogy nyelvet szeretnék tanulni.
  Azt is minden gond nélkül elfogadták, tőlem, hogy a munkaszervezés a hatékonyság, és a minőség kérdésében nem értettünk egyet a nagyfőnökkel, nekem az volt az álláspontom, hogy meg kell tartani a tapasztalt munkaerőt akkor is, ha leesik a megrendelés állomány, mert romlik a minőség , ha minden szezonban új emberekkel kell dolgozni. KI is számoltam neki, hogy a selejt és a vevői reklamációk javítása többe került, mint amit megspórolt a létszámcserén.
  Azt azonban mindig el mondtam, hogy tisztelem a korábbi Boss-t, hogy tanultam tőle.
  A távozás okát úgy is meg lehet fogalmazni, hogy nem szidjuk a korábbi cégünket.

 4. Jobangel · 2014/10/29

  Kedves István,

  Sajnos a titkolózás ilyenkor – az álláskereső érdekében – szükséges, de szerencsére az állásközvetítők, és a leendő munkáltatók partnerek ebben, támogatják az álláskeresőt.

  Ajánlólevelet – ha kérnek – ebben a helyzetben nem szükséges a jelenlegi munkáltatótól kérni, lehet eggyel azelőttitől, esetleg olyan kollégától, aki már elment a jelenlegi cégétől, de ott együtt dolgoztak a múltban. És az ajánlólevelek esetére is igaz, hogy ha az álláskereső elmondja őszintén, hogy titokban keres állást, akkor nem is ragaszkodnak hozzá – vagy már a munkaszerződés megkötése után kérik be, hogy benne legyen az aktában.

  “hogy az interjún mit mondjunk arra a kérdésre, hogy miért szeretnénk váltani?” — terjedelmi korlát miatt ebbe a cikkbe ez a téma már nem fért bele, a jövő heti cikkem viszont erről fog szólni. Köszönöm a témajavaslatot!

 5. István Kovacs · 2014/10/28

  Elég siralmas ez a titkolózás de bizonyos mértékig mindig szükséges.
  Kissé talán ellentmond a dolognak az a gyakorlat, miszerint nagyobb cégek ajánlólevelet is kérnek a jelenlegi munkáltatótól vagy jobb esetben egy ott dolgozó kollegától. Ilyen esetben ugye igencsak nehézkes eltitkolni a helyzet. 🙂
  Ami nagyon kellett volna még a cikkből, hogy az interjún mit mondjunk arra a kérdésre, hogy miért szeretnénk váltani? Hisz rossz dolgot nem illik mondani a jelenlegi munkáltatóról, mert azzal egyrészt magunkat is rossz színben tüntetjük fel, másrészt nem szép ha ilyesmit kibeszél az ember, stb, stb, stb..

Hozzászólás


*