Munkavégzés Hollandiában! Mire számítsunk?

Az Európai Únió tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beutazhatnak Hollandia területére.

Viszont minden esetben rendelkezni olyan egészségbiztosítással, amely minden kockázatot fedez Hollandiában, amennyiben az ott tartózkodás 6 hónapnál hosszabb, valamint elegendő anyagi fedezettel.

Ha valaki kevesebb, mint 3 hónapot tölt kint, nem kötelező tartózkodásra jogosító dokumentumért folyamodni. Ugyanis 2006.-tól az EU/ EGT tagországok, valamint Svájc állampolgárainak a 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat a holland Bevándorlási Hivatalnál (IND). A regisztráció során a tartózkodás célját igazolni kell (pl. munkáltatói nyilatkozat). A regisztrációról további infók: www.ind.nl

Munkavállalás, Álláskeresés

2007-óta munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak a magyarok is Hollandiában. A holland munkavállalással kapcsolatos információk a holland munkaügyi szervezet honlapján találhatók: CWI, Centre for Work and Incoma, www.werk.nl

Célravezető, ha magán munkaözvetítő ügynökségekkel is felveszi a kapcsolatot, aki kint szeretne dolgozni. Velük azonban csak holland nyelven lehet kommunikálni. Ilyen ügynökségek:

 • www.addeco.nl
 • www.kellyservices.nl
 • www.manpower.nl

A következő újságok is folyamatosan friss álláshirdetéseket közölnek:

A munkába állást megelőzően a munkavállaló- a lakóhelye szerinti önkormányzatnál történő regisztrációja során- automatikusan megkapja a kombinált adó,-és társadalombiztosítási, úgynevezett BSN (Burger Service Number) személyazonosítót. A BSN szám az álláskereséshez is szükséges Hollandiában!

Amennyiben a holland munkavégzés a három hónapot meghaladja, illetve a munkavállaló nem rendelkezik állandó holland lakcímmel, (pl. ha ingázó munkát végez) a BSN szám helyett az úgynevezett SOFI személyazonosító számot kell igényelni a munkavégzés helye szerinti illetékes adóhatóságnál. A SOFI szám igénylésével kapcsolatban a www.belastingdienst.nl honlapon találhatók az információk.

Minimálbér

Hollandiában a minimálbér törvényileg szabályzott. Jelenlegi mértéke havi bruttó 1407,60 euró. A 23-65 év közötti munkavállalók, akik a normál munkaidő legalább egyharmadában dolgoznak, jogosultak a minimálbérre. A 23 éven aluli munkavállalók a mindenkori minimálbér meghatározott összegét kapják. További információ: http://www.inspectieszw.nl

Munkaidő

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/ hét lehet. A napi munkaidő nem lehet több 8.5 óránál. A munkahét 5 napból áll, melyből 1 kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb helyen munkaszerződésben a heti munkaidőt 36-40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg.

Munkanélküli ellátás

Az EU /EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerőpiaci szolgáltatások igénybevételére. Tehát a munkaviszony megszűnmése után ki kell kérni a munkaviszony igazolását, az U1/E301-es nyomtatványon, ami a munanélküli ellátás igényléséhez szükséges. Aki munkanélkülivé válik, azonnal regisztráltatnia kell magát annál a szakmai társaságnál, amellyel a munkáltatója kapcsolatban állt, és a Munkaügyi Hivatalban. (Arbeidsbureau)
Azok jogosultak a munkanélküli ellátásra, akik, a munkanélkülivé válást megelőző 12 hónapon belül legalább 26 hét munkaviszonyt tudnak igazolni, vagy a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 5 évben évente legalább 52 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie. Munkanélküli ellátásokkal kapcsolatos információk: www.nieuwwinkelvastgoed.com

Társadalombiztosítás

A munkaadó köteles bejelenteni a dolgozóit a társadalombiztosítási intézményekhez. A munkavállaló kap egy regisztrációs számot, majd egy kártyát küld a munkaadónak. Ha a munkaviszony megszűnik, ezt a kártyát a munkáltató kiadja a munkavállalónak.

Anyugdíjkorhatár férfiak és nők számára is 65 év. Amennyiben valaki hollandiában él, ott dolgozik és ott fizet adót, akkor ha nem állampolgár, akkor is biztosítottnak számít.

Szociális támogatásokról szóló infók itt találhatók: www.svb.nl

Adózás

Hollandia nyittott gazdasággal rendelkezik, ezért nagyon kedvező helyszíne az üzleti befektetéseknek. ÁFA: általános 19%
Élelmiszerek, egrártermékek, szállodai-és vendéglátóipari, gyógyszerek stb után 6%. A minimálbérhez adókedvezmény kapcsolódik.

Oktatás

Az oktatás nyelve a holland, kivéve Friesland tartományt, ahol a fríz nyelv a hivatalos. Az általános iskolai oktatás 12 éves korig ingyenes.

A holland oktatási rendszer 16 éves koruk után választott pályára irányítja a tanulókat.

Végzettség elismerése

A végzettségek elismerésével kapcsolatban az európai úniós ENIC/ NARIC hálózat nemzeti központjai adnak naprakész tájékoztatást. www.enic-naric.net

Életkörülmények

Hollandiában természetes dolog a lakásbérlés, ezért könnyű albérletet találni. Kaució 1 havi összeg. Amennyiben valaki Hollandiában szeretne ingatlant vásárolni, 6% adót kell fizetnie.

Eladó és kiadó házak hirdetései: www.marktplaats.nl

Gépjárművezetői engedély

10 évig használható a hazai engedély Hollandiában.

Munkaerőtoborzó ügynökségek hollandul nem beszélők számára:

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, www.munka.hu, https://ec.europa.eu

Megosztás:

12 hozzászólás

 1. klepcsa · 2012/04/02

  Ne higgyetek ! Most jött haza az egyik ismerősöm,kint annyit dolgoztatták a főnöke minden pénzüket elvette,olyan címen,hogy lakbér és ellátásért.Holott éheztek.Vigyázzon bárki is megy ki bárhova kérjen ismertetőt olyantól aki már volt kinn valahol dolgozott.Becsapják az embert,nagyon tisztelet a kivételnek,de ritka.

 2. Polovitzer István · 2012/04/02

  60-éves vagyok jelenleg munkanélküli mostmár lassan 2éve.
  Akorom miatt sajnos márt nem tudok elhelyezkedni, mert mindig azt kapom, hogy menjek márt nyugdijba ,de sajnos eznem olyan egyszerü,mert erröl a tisztelt magyar kormány intézkedet.Megválasztásukon azt igértéj,hogy lesz munkahely,de kérdem én,hogykinek.Ugylátszik,hogy 60-év felet márt csak a temetöbe mehetünk. Nem pedig ilyen idöskorba munkahelyet keresni.498-helyre küldtem önéletrajzot,de sajnos hiába,mert alegtöbb munka adó még válaszra,sem meltatja az embert.Sajnos25600.-ft.bol megélniabszolut lehetetlen,de a magyar kormányt ez nemérdekli,söt még jobban a nyomor szélére sodorja az olyan ebereket ,mit aamilyenbe van az ország több hozzám hasonlo sorba lévö ember.De az az egésznek a lényege ,hogy ök jol élnek, nem a szerencsétlen köztársasági elnökkel kellene foglalkozniuk,hanem ,hogy a 60 -év feletieket felvegyék,dolgozni.

 3. iTink · 2012/04/02

  egy apró megjegyzésem lenne az egyébként hasznos bejegyzéshez: az Unió rövid U.

 4. iTink · 2012/04/02

  Viszont minden esetben rendelkezni olyan egészségbiztosítással, <– innen pedig hiányzik egy ige.

 5. HORVÁTH JÁNOS · 2012/04/02

  ÉN MÁR DOLGOZTAM HOLLANDIÁBAN ÉS SZOFI SZÁMMAL IS RENDELKEZEM.MUNKÁBA IS ÁLLNÉK HA LENNE RÁ LEHETŐSÉG,HEGESZTŐ VAGYOK ÉS EBBEN A SZAKMÁBAN DOLGOZTAM
  ALMELO-BAN.2009-BEN VOLTAM KINT UTOLJÁRA ÉS SZERETNÉK VISSZA JUTNI.N

 6. Sztankovics Ibolya · 2012/04/02

  Szeretném meg tudni hogy semmilyen nyelvet nem beszélek sem a fiam.Számunkra volna-e munka vagy a fiam számára.Neki csak 8 állt. iskolája van.Sajnos sehova nem veszik fel így tapasztalata sincs.
  Kérném Önöket hogy legyenek szívesek értesíteni a lehetőségekről.

  Üdv:Ibolya

 7. illés oszkár · 2012/04/02

  üdv.azt szeretném tudni,hogy nekem van egy szerkezeti lakatos mesterlevelem és egy kézmüves lakatos aranykoszorús mesterlevelem. gépjármü vezetői engedélyem :A1.A.B.C1.C.D1.D.BE.C1E.CE.D1E.DE.T.M,K kategirák vannak meg.viz-gáz-fütésszerelésből autogén hegesztésből van néhány év gyakorlatom beszélek németül. 11évet éltem Ausztriába . 59 éves vagyok. A kérdésem az lenne ezzel a korral és képesitéssel kaphatok Hollandiában állást ? köszönöm

 8. Szücs Pál · 2012/04/03

  55 éves múltam. Masszőr a képesitésem/ fürdős /. Dolgoztam a szakmában éveket, szeretem és ismerem a svéd-masszázst. A kezeléshez kötődő német nyelvű instrukciókat ismerem, ám társalgási szinten nem beszélek idegen nyelvet. Szeretnék masszőrként Hollandiában dolgozni, de nincs segitő ismeretségem. Miként és hogyan tudnék munkát vállalni Hollandiában?

 9. Hámori Péter · 2012/04/03

  Nagyon jó volt a Hollandiáról adott tájékoztató.
  Szeretnék Ausztriáról is egy ilyet kapni.
  Munkavállalás, Lakás, Társadalom biztosítás, Munkanélküli segély,
  Teljes idős foglalkoztatás, Rész idős foglalkoztatás (4óra), stb.
  Ezekről szeretnék kapni tájékoztatást hasonlóan a Hollandhoz.
  Én 80-órában dolgozom. Mikor, mi és mennyi jár.

  Köszönettel: Hámori Péter

 10. sylvie · 2012/04/13

  Szerintem is jó volt ez a kis tájékoztató. Az én kérdésem is az lenne, hogy lehetne e esetleg más országokról is ilyet kérni, ezek nagyon hasznos dolgok.
  Elkerülhető lenne a sok átverés!
  Engem angol nyelvterületek érdekelnének.

  köszönet:

  Sylvie

 11. Kiss Jozsef · 2012/05/10

  Tehát Magyarországon soha nem csapnak be senkit,de az építőiparban is kifizetik az összes alvállalkozót ugye ?
  Amikor beállt az ismerősöd, előtte tisztáznia kellett volna mindent.Vagyis ha drágállja a lakást ,aludjon a kocsijában ( nemrég hajléktalanná váltam 2 hetet aludtam a kocsimban ) pedig 5 éve élek Hollandiában.Mi az hogy kaját adnak.Már nem haragszol de ezt egy kisebbségi csoport szokta csinálni a csicskáztatást. Épeszű magyar meg ahhoz sosem megy dolgozni.Legközelebb az ismerősöd keressen EISENDBUROE -t és ott jelentkezzen.Interneten is elérhető és sok angol nyelven is megnyílik.Ha nem beszél valaki semmilyen nyelvet el se induljon ! Szerződés nélkül viszont el se kezdjen dolgozni ( Sofi szám nélkül kezdhet, de azonnal el kell kezdeni a csináltatást )amiben benne van a munkabér ,a betegbiztosítás ! a kilépési záradék ,szabadságpénz , nyugdíjbiztosítás stb. Komoly cég bankszámlára utal ! Amúgy engem egy magyar kft. húzott le Skóciában ,érvényes munkaszerződésem is volt. 2 MILLIÓ FT munkabérrel tartozott,mire vége lett a pernek felszívódtak és 1 milliót tudott az ügyvédem megszerezni !
  Semmi ne vegye el a kedved, én 7 országban éltem az utóbbi 24 év alatt összesen 17 évet X ĐĐĐĐĐ

 12. Kiss Jozsef · 2012/05/10

  Kedves Silvie.
  Ajánlom a facebookon keress Angliában élő magyarokat és ott segítenek sok mindenben , pénzt és munkát ne kérj azért , azt magadnak kell megteremteni.Én tegnap döbbentem le, a Hollandia összetartó magyarok ,mennyi olyan tippet adtak Darmai Melinda külön köszönet és másoknak ,hogy a fülem kettéált.Sok országban megpróbálnak fafejű hivatalnokok megetetni és ki lehet őket kerülni.Még a Solvit központ se tudott ennyi infót adni amit ezek a lányok és fiuk adtak !