Munkalehetőségek külföldön- Irány Ausztrália!

Ausztrália. Más néven terra australis incognita, azaz „ismeretlen déli föld”. A bolygónk legkisebb kontinense. Nemcsak páratlan élővilága, egyedülálló vörös sziklás területei, – az európaiak számára – különleges éghajlata is magával ragadja, marasztalja , sőt hívja a kalandvágyókat.

Az új lehetőségek hazája, ahol  mindenkinek érdemes a „Mate” szócskát a fejébe vésni, aki kiutazik (mate = pajtás, haver). Az ausztrálok ezt a szót gyakorlatilag a nevek helyett használják, és mindenkit mate-nek szólítanak. Ha már mindenki haver, akkor sem árt a kellően vájt fül az odautazóknak, mert a legtöbb területen speciális angol szlenggel beszélő  aboriginálok igencsak próbára teszik a beszédértést.

Az ausztrál emberek (ozzik – ahogy magukat hívják) életstílusában érdekesen keveredik az északi, angolszász megbízhatóság, megfontoltság valamint a déli, barátságos, ellazultabb hozzáállás. Híresek ‘laid-back’ (‘laza, nyugodt ‘) mentalitásukról. A napsütés és az egészséges, stressz-mentes élet megnyugtatóan hat a ránk, sietős európaiakra is! Könnyű megszokni. Ezért aztán – állítólag – minden harmadik percben új bevándorló érkezik Ausztráliába. De hogyan?

Mit kell tenni, hogy kint dolgzohasson valaki?

És ha már ott van, mennyit kereshet?

Az ausztráliai munkavállalás feltételei magyar állampolgárok esetében, a különböző vízumtípusoknál eltérőek.

Vízumtípusokkal vállalható munka

 • Turista vízum esetében – nem engedélyezett a munkavállalás, bár könnyen megszerezhető a vízum
 • Diákvízum esetében – 20 óra / hét munkavállalás lehetséges, illetve iskolaszünet alatt teljes idős munkavállalás engedélyezett (részleteket lásd alább)
 • Szponzorált munkavállalási vízum esetében – teljes idejű munkavállalás lehetséges, de a szponzoráló munkaadóhoz kötődik

Diákvízum

Legálisan heti 20 óra munka vállalható a kurzus megkezdésétől (figyelem, nem átlagolható hónapos viszonyban, azaz nem megengedett ’A’ héten 10 óra, utána ’B’ héten 30 óra!)
hivatalos iskolaszünetek alatt a munkavállalás korlátlan

 • szükséges hozzá az úgynevezett Tax File Number kiváltása, mely egyfajta adószám
 • könnyedén és korlátlanul hosszabbítható
 • partnernek is megengedett a munkavállalás, ugyanúgy heti maximalizált 20 órában dolgozhat, iskolába legfeljebb 3 hónapot járhat

Vállalható munkák

Az, hogy milyen munkát tud valaki vállalni, nagyban függ a nyelvtudásától!

Alap szintű nyelvtudással általában a következő munkák találhatók:

 • Mosogatás
 • Konyhai segítő
 • Takarítás
 • Autómosás
 • Építőipari munkás
 • Költöztetés
 • Árufeltöltés
 • Szezonális munka. Ez nagyon divatos a külföldiek körében. Gyümölcsszedés. A növények nem egyszerre érnek be, így ez egész éves munka.Pl.:  Északon mangó, Brisbane mellett banán, délen szőlő,. Napi 10 órás munka, kb.  heti 1000-1400au$, a szállást és az ellátást a munkaadó állja. Ideális turistáknak, akik önellátóan akarják beutazni a kontinenst.

Közép szintű nyelvtudással a következő munkák találhatók:

 • Pincér
 • Pultos
 • Bolti eladó
 • Recepciós
 • Pénztáros
 • Bolti eladó
 • Babysitter

Felsőfokú nyelvtudással számtalan lehetőség közül lehet válogatni, és leginkább a szakmádban éri meg elhelyezkedni.

Tanácsaink, tapasztalatok, egy kis bátorítás…

 • Aki tényleg akar dolgozni, és nem sajnálja az energiát, és időt, hogy felkutassa az állásokat, az talál munkát! ( hirdetések, internet, munkaközvetítő irodák)
 • Nem lebecsülendőek a kiutazás legelején talált első munkalehetőségek (mosogatás, takarítás), hisz ezeknek a munkáknak igen nagy szerepe van. Egyszóval, ha már van állás, akkor el tudja magát tartani az ember, és nem kell az otthonról hozott tartalékait felélnie. Közben úgy is nyílik mindenkinek lehetőség, hogy megfelelőbb munkát keressen.
 • Mindenki számára ajánlott, hogy az elején vállaljon el olyan típusú munkát is, ami esetleg nem a szíve csücske, hiszen ezzel is előnyt szerez addig, amíg megtalálja a neki megfelelő állást.
 • Bevált módszer, ha az ember megérkezése után a nyakába veszi a várost, és egy összeszedett önéletrajzzal bekopogtat a különböző vendéglátó egységekbe.
 • Használjuk az internetet! Számos weboldal lesz segítségedre az álláskeresésben. Ime néhány:

Vegyünk napi újságot, álláshirdetések böngészésére, keressünk fel munkaközvetítő irodákat és adjuk le az önéletrajzunkat.

 • Fontos, hogy kiutazás előtt meglátogassuk a korábbi munkaadóinkat, és kérjünk tőlük angol nyelvű referenciát!

A munkavállalás mértéke

 • Amíg az iskolapadot koptatod, a fentebb említett heti 20 óra munkavállalásra nyílik lehetőséged.
 • Az iskolai szünetekben lehetőség van teljes munkavállalásra. Ez azért hasznos, mert az iskolakezdésre rendelkezhetsz egy kis összespórolt pénzzel.
 • Az egyes tanfolyamok befejezése után is lehetőséged van, a következő tanfolyam elkezdése előtt hosszabb ideig dolgozni.

Társvízum

 • Fontos tudni, hogy ha többen utaznakk egy vízumon, akkor a társnak is lehetősége van munka vállalására heti 20 órában.
 • Sok pár csinálja, hogy egyikük tanul, a másik pedig dolgozik.

Keresetek

 • A kereset nagyban fog függ a nyelvtudástól, illetve attól, hogy milyen munkát sikerül találni.
 • Általánosságban elmondható, hogy 10-20 dolláros órabérekre lehet számítani.Néhány példa erre vonatkozóan:

Takarítás, felszolgálás, bolti eladó, építőipari segédmunkás / 10 – 25 dolláros órabér
Szakács, cukrász, informatikus, fodrász / 15 – 30 dolláros órabér
Az esti műszakokban, hétvégéken, illetve munkaszüneti napokon magasabb bér várható. Vendéglátásban elhelyezkedők szintén számíthatnak a borravalóra is.

A vendéglátóiparban dolgozók évi átlag bére 42 ezer 900 dollár (7 millió 78 ezer forint).
Az egészségügyben dolgozóké 55 ezer 832 dollár (9 millió 212 ezer forint).
Az oktatási szférában dolgozóké 62 ezer 431 dollár (10 millió 301 ezer forint).
A jövedelem körülbelül 30 százaléka megy el adóra és egyéb terhekre.

Kint élő magyarok szerint három szakmával lehet meggazdagodni Ausztráliában. Ha valaki orvos, vízvezeték szerelő, vagy mérnök (bányász, vegyész, gépész ).
Mivel ezek a leginkább hiányszakmák, így folyamatos álláshirdetések vannak.

Az ausztrálok mindent (jövedelem, utazási bérlet, albérlet fizetés stb.) hetekben számolnak.

Ha a munkavállalás a fő cél, akkor adózás szempontjából kedvezőbb több mint 6 hónapot kint tölteni, mert ekkor a jövedelem első 6000 AUD-ja adómentes.

Kevesebb, mint 6 hónap kint tartózkodás esetén a kereset 29%-át vonja le az állam.

Bizonyos munkák esetében ausztrál képesítésre van szükség. Ezek a tanfolyamok általában 1-2 naposak.

Forrás:

 • http://logout.hu/tag/pubwart.html
 • justaustralia.hu
 • http://www.immi.gov.au/skilled/sol/#a

Megosztás:

34 hozzászólás

 1. Carlos · 2012/03/13

  Azért hozzátenném, hogy a kinntartózkodáshoz feltétele ~3.000.000 Ft-nak megfelelő AUD + a repjegy + koszt/kvártély. De ha egyszer kinn vagy valamelyik ausztrál nagyvárosban, akkor biztos nem halsz éhen – vagy ha mégis, akkor tök mindegy, hova mész, úgyis éhenhalsz. 😉

 2. kuzsel sándor · 2012/03/14

  szeretnék érdeklödni erösáramu szerelö /felsövezeték szerelö\pl.villamos trolibusz hálozat kiépités szerelésbenvagyok szakmabeli 26év szakmai tapasztalat .van lehetöség?

 3. Gary · 2012/03/19

  Érdeklődnék, én Orvos Diagnosztikai Laboratóriumi Analitikus (vérkép stb.)
  4 éves Főiskolai diplomámat idén júniusban szerzem meg. Szakmai tapasztalat nélkül is van kint lehetőség vagy mindenképpen kell szakmai tapasztalat Magyarországról?Üdv és Köszönöm

 4. Gyula Borsos · 2012/03/19

  60 éves vagyok, lakatos-vízvezetékszerelő.Érdemes e a kiutazás gondolatával foglalkozni?

 5. Kraszkó Jenő · 2012/03/19

  Ha kb. egy félévre szeretnék kimenni másodmagammal nyelviskolába tanulni és közben dolgozni is, akkor mi a teendő vagy egyáltalán lehetséges e?

 6. Bazsu · 2012/03/19

  Sziasztok!Ez mind szép és jó, de tudja valaki, hogy mennyibe kerül a megélhetés (szállás, kaja, városi közlekedés, stb)?

 7. estherann · 2012/03/19

  kuzsel sándor kérdésére: én igaz, 2000-2002ben voltam kint, és van egy dízelmozdony szerelő magyar srác, aki ma már asztalosként dolgozik ott, amúgy minden városban van vonat, amolyan HÉV, szóval még akár felsővezeték szerelő is kellhet. A legkelendőbb mégis a mezgaz munka, de azt bírni kell, ja és a magyaroknak tényleg sok pénz kell, hogy kintlehess, nem bíznak még az EU szegényebb országaiban sem (az az észjárás, hogy aki szegény kintragad, nem tud hazamenni, így mi working visaval ki sem mehetünk, csak a Németek, Franciák, Olaszok) 2000ben Mo még nem volt EU tag, de Portugália, Sponyolország már rég, és ők sem lehettek kint working azaz munkavízummal. Amúgy tényleg nyugodtabb ott kint (tök gáz volt hazajönni Budapestre, a tömegbe, rámcsapták itthon a buszajtót, mert nem voltam fürge, ott még szaladni sem kell a buszért vonatért, megvárják az embert…

 8. Tibcsi · 2012/03/20

  Érdeklődnék hogy ács ként volna-e valami lehetőség?
  Köszönöm válaszát.

 9. Tomi · 2012/03/20

  Kijavítanám a Carlos nevű hozzá szólót!
  Nem kell 3 millió ft a kiutazáshoz, ugyanis elég ha a kiutazó bank számláján van 1 millió ft.( amit ha kiért már fel is veheti valamelyik kinti bankból) a meghívó levél az jó ha van.. és a repjegy hiába retúr,mert azon lehet módosítani a vissza út időpontját…

 10. Breki · 2012/03/20

  Sziasztok!
  Azért nem minden kalács, és jólét. Történetem egyszerű, de tovább gondolható. 2006-ban nemrégen másfél hónapot csavarogtam feleségemmel AU-ban Szerintem és szerinte is tök jó volt, átlátható. Haza jöttünk és újra készültünk. Lakás üzlet eladva. Pénz rendelkezésre állt. Projekt (munka) lelevelezve. Csakhogy ügynöki segítséggel egy hat oldalas vízum elutasítást kaptunk, leszámítva két nagy lányomat, akik csont nélkül megkapták egy pár óra alatt Bécsben. Nekem a házasságom ment rá, igaz nekem ekkor már más céljaim is voltak. Ezzel egyetemben ha valaki ki készül nyugodtan keressen fel egy ügynökséget, vagy engem, mert jó néhány hónap és nem kevés pénzt takaríthat meg.

 11. Julia · 2012/03/20

  Szia Breki!
  A szavadon foglak… 😉 megkeresnélek, ha adnál egy e-mail cimet.
  Az enyém: jakobik1@hotmail..com
  üdv.
  Juli

 12. Ildi · 2012/03/20

  Van olyan vizum, ami a fiataloknak nagyon vonzo lehet, amit a cikkben is emlitenek: szezonalis munka.. sajnos erre magyar allampolgar NEM jogosult…

 13. Zsóka · 2012/03/20

  Szeretném megkérdezni,hogy tényleg nem lehet ki utazni és legálisan munkát vállalni 45 éves kor felett?Csak esetleg ha az ember a felnőtt gyerekével megy?

 14. Molnár Péter · 2012/03/20

  Ozzi… vicces. Ehelyett “Aussie” lesz az!

 15. Aussie guy · 2012/03/20

  Sziasztok!
  Azért nem ilyen egyszerű kijutni. És sajna kint sincs kolbászból a kerítés. Friss tapasztalatokra hivatkozva “Carlos” hozzászólónak nagyon is igazat adok. Az alábbiakat Perth WA viszonylatban a tanulóvízummal kapcsolatban írom.
  Ahhoz hogy a csodálatos Aussielandba betegye valaki a lábát e kis hazánkból nem árt a bankszámlán egy pár milliónak lenni. Még pedig pontosan ,hogy mire?: minimum 1500 AUD/ hó felmutatni a bankszámlán.( ez a kinti megélhetéshez szükséges havonta. Szoba bérlése+ rezsi. min:120 AUD/hét + kaja (semmi luxus!! )+ diák smartcard az utazáshoz+ mobiltelefon +internet.)
  A következő tétel a suli tandíja: Ez iskolától függ, 180-250 AUD/hét . min 24 hét. Ennyi időre már adnak a sulik kedvezményeket.
  Sallangok: Repjegy+ vízum+orvosi+posta kts+ intézési kts = min 400.000 Ft
  Összesítve a mostani 240ft-os ausztrál dollárt nézve 4.000.000 Ft jó ha van indulásnak. Na persze ha kölcsönbe is.
  Ha megkapja az ember a vízumot az már fél siker. Kint ami igazán számít az ember talpraesettsége+szerencséje +angol nyelvtudása !!!!!!! Egy tanács,minimum erős alapfokú nyelvhasználattal indulj neki. hogy a mindennapos dolgaidat el tud intézni, ha nem akarsz vért izzadni és dzsungel nyelven kommunikálni.( banki ügyek, orvos, munka keresés..stb.)

 16. Béla · 2012/03/20

  Szia Breki!Szívesen meghalgatnám a tapasztalataidat,mivel nagy infó gyüjtésben vok Au-t illetőleg.Köszi!

 17. F.Török Magdolna · 2012/03/20

  17 éve kozmetikus vagyok azóta pedikür, manikür, műköröm szakmám is lett.
  Tetoválok, sminkesként is dolgozom.Ennek ellenére nem tudok előre lépni.Nem tudom milyen esélyekkel indulhatok illetve mennyire szabad ismerettség nélkül elindulni.

 18. Ildiko Farkas · 2012/03/21

  Kedves Breki, tudnál nekem ajánlani ügynökséget, nagyon megköszönném

 19. HTamas · 2012/03/21

  Kedves Breki,

  Az alábbi mail címmel venném fel veled a kapcsolatot. Már szerződéskötés előtt vagyok egy bev.ügynökkel. thomonnai@gmail.com

  Kérlek, ohgy szolgáltass infót, ha van rá lehetőség.

  Köszönöm!
  T

 20. Brownsun · 2012/03/22

  Kedves Breki,

  Én is szeretnék infót kérni.

 21. Brownsun · 2012/03/22

  Az emailcímem lemaradt: ges0305@yahoo.com
  A “köszönömről” nem is beszélve!

 22. krisztina kiss · 2012/03/24

  sziasztok,én 6éve végeztem gyógyszerészként,érdeklődnék,hogy kell-e az itthon megszerzett diplomámat honosítani?Ha igen,lehet-e turista vízumot ehhez igényelni?

 23. bea · 2012/03/31

  Srácok, én már itt vagyok egy ideje, de higgyétek el szerencse kérdése az egész, és tényleg nagyon sok alaptőke kell meg a biztos nyelvtudás. Sajnos az utóbbi években itt is egyre több a hajléktalan és a munkanélküli.-ami tegyük hozzá még 4 éve abszolúte nem volt.
  Én is hallgattam már végig előadást amiket otthon mondanak, mindent sokkal rózsaszinűbbre festenek mint amilyen. De ha szereted a nyugalmat akkor ez tényleg a neked való hely.

 24. Zola · 2012/07/11

  Sziasztok!

 25. Zola · 2012/07/11

  Sziasztok!

  32évesen pénz nélkül kijutni lehetséges?gitártanár vagyok itthon kevés fellépésem /tanítványom van épp csak éhen nem halok…ebből nehéz félre tenni pláne albérletben élek..mit lehet kitalálni?

  vagy tudna nekem segíteni valaki?

  referenciáim vannak,hogy megbízható vagyok ,több hangszerboltban kint a nevem mint tanár azért azt is nehéz volt elérni..csak hát szegény vagyok,de nem szégyen az..

  aki tudna nekem segíteni annak hálás lennék és amint keresek pénzt fizetnék is ,,csak kezdek itthon becsavarodni,mert itt csak számlák számlák és sosem fogy el..

  köszi..gitarka@citromail.hu ide is lehet írni..

 26. Robi · 2012/10/13

  Üdv mindenkinek.
  Én is ki szeretnék menni dolgozni ausztráliába de mivel nem beszélem a nyelvet igy nem jön ösze semijen szponzori vizum.Két szakmám van kárpitos amit 18éves gyakorlazom van amit mindig is csináltama másik szakmám melett ami szakács és ezt is már 6éve gyakorlom.És szeretnék kitt élniés letelepedni idövel ha valaki tud segítsen ha van rá mod.Kőszi.

 27. Vízvezeték szerelő · 2014/05/18

  Én azért mindenkit óva intenék. Ausztráliától messzebb már csak a Hold van. Vélhetően ott sincs kolbászból fonva a kerítés. A felsorolt munkákat látva azt hiszem hogy ezek elég alacsonyan kvalifikált segédmunkák. Egy repüéőjegy oda kb 250e forint lehet. Nem hiszem, hogy gyors lesz a megtérülése egy mosogatói szakmában. Költse inkább ezt a pénzt valamilyen szakma megtanulására, pl. vízszerelés, ami a fejében van azt már nem lehet elvenni!

 28. Gábor · 2014/05/21

  sziasztok Az lenne a kérdésem,hogy jelenleg,még az asztalosi szakmában szerzek tapasztalatot,de asztalosként lehetne kint Ausztráliában munát találni? ill elég lenne ez az egy szakma hosszútávon? Köszönöm

 29. Kempf Hajnalka · 2014/05/31

  Sziasztok!

  Tapasztalatotokra illetve tanácsaitokra vagyok kíváncsi. Párommal Németországban élünk 1 éve,de váltani szeretnénk. Párom anyanyelvi szinten beszél angolul, én még tanulom. Az én szakmám Radiográfus, de csak OKJ-s képzés ill. műkörömépítő. Az lenne a kérdésem,hogy ezek Ausztráliában elfogadott szakmák? Előre is köszönöm a tapasztalatokat.

 30. Sándor · 2014/11/13

  Sziasztok!
  Én 26 éve épületgépészként dolgozom.” Víz- gáz fűtés szerelő”

  A nyelvet nem nagyon tudom de mindent meg teszek a cél érdekében!
  Valaki tudna segíteni hogy tudnék ki menni dolgozni?
  Előre is köszi.
  Üdv
  Sanyi

 31. Magyari Csaba · 2015/01/05

  Jó nappot!

  Több éves kamionsofőr tapasztalattal, Europában és az Egyesült államokban is vezettem. Ausztráliában szeretnék kamionsofőr állást keresni, ezért munkaközvetitőt vagy olyan céget keresek aki a visummal tud segiteni.
  Ha bárkinek van avalmilyen információja kérem jelezzen emailben vagy telefonon.

  Magyari Csaba András
  a.magyari@yahoo.com
  tel: 003630 8757937

  Köszönöm

 32. Horváth Róbert · 2016/01/03

  Vízszerelö vagyok!Valaki tud egy irodat ahol segítenek kimenni?Lóvé alszik a padon! 06702460700

 33. Szabo Attila · 2016/02/22

  Sziasztok….
  Az itteni hsz-eknek fele kamu….
  Szerintem sokan mégcssk térképröl se ismerik ausztráliát….
  EGY DOLOG LEGYEN MINDEN KIUTAZNI,DOLGOZNI,LETELEPEDNI VÁGYÓ EMBER ELÖTT…

  HA A NYELVET PROFIN,PERFEKT NEM BESZÉLED,MEGSE PRÓBÁLJ KIMENNI.CSAK ELSZAROD A PÉNZED A PAPIROKRA,A KAMU TANÁCSADÓKRA,ÉS A MUNKAKÖZVETITÖ IRODÁKRA..STB.EZEK TÉGED LESZIVATTYÚZNAK,ÍGÉRNEK FŰT,FÁT,BOKROT….

  KIMÉSZ TALÁN,DE NYELVTUDÁS NÉLKÜL MAJD UGY VÁGNAK KI MINT AZT A BIZONYOS DOLGOT A PALÁNKON…
  ÉS TAPASZTALATBÓL MONDOM:kevés az alapfok…kevés…

  Munka van minden mennyiségben,fogadnak,szeretnek,segítenek,ha tudod a nyelvet…
  A mai összköltség kb:2 milla..ennyi min.kell.

  Sok sikert mindenkinek

 34. Szabo Attila · 2016/02/22

  Üdv mindenkinek.
  Zenész/zongorista,énekes/ vagyok.Szeretnék Ausztráliába mint zenész,magyar közösségekbe,magyar étterembe,pub-ba vagy tudom is én,mi van még,munkát vállalni.
  Ha valaki tud ilyet,és tudna segiteni nekem ebbe,hálásan megköszönném.
  Üdvözlettel:Attila
  731003@citromail.hu
  mulatosatesz@citromail.hu