Melyek a legnehezebben betölthető munkakörök?

A legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon a szakmunkási, a gépkezelői, a mérnöki, és az értékesítői állások. Magyarországon – a globális átlaggal megegyezően – a megkérdezettek több mint harmada, 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Tavaly ez az arány csak 23 százalék volt – derül ki egy tanácsadó cég legfrissebb kutatásából.
A kutatást 41 országban végezték el, Magyarországon 750 cég vett részt benne. Magyarországon – a globális átlaggal megegyezően – a megkérdezettek több mint harmada, 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Tavaly ez az arány csak 23 százalék volt.

Az eredmények szerint idén a legnehezebben betölthető munkakörök Magyarországon a szakmunkási, a gépkezelői, a mérnöki, és az értékesítői állások. A cégek nehezen találnak ezenkívül vendéglátóipari személyzetet, sofőröket, könyvelőket, pénzügyi munkatársakat, informatikusokat, adminisztratív, irodai és személyi asszisztenseket, illetve csoportvezetőket.

A magyar munkaadók 52 százaléka szerint a szakemberhiánynak semmiféle hatása nincs a cég működésére, és csupán 23 százalék véli úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy gondot okoz. A nemzetközi összesítés szerint a munkaadók 56 százaléka szerint egyáltalán nincs, vagy csak alacsony hatással van egy cég működésére, ha az üres álláshelyet nem sikerül rövid időn belül betölteni. Ez a hatás a megkérdezettek 31 százaléka szerint alacsony, míg egynegyedük úgy véli, hogy a szakemberhiány egyáltalán nincs hatással a cég működésére.

A munkaadók kezdenek hozzászokni a szakemberhiányhoz

A tavalyi felmérésben ugyanakkor a munkaadók az ugyanilyen mértékű szakemberhiányt még jóval nagyobb problémának látták – hangsúlyozza a Manpower a közleményben. Idézik Kiss Juditot, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki úgy látja: a munkaadók világszerte kezdenek hozzászokni a szakemberhiányhoz, amely a globális recesszió elmúltával a jövőben egyre súlyosabbá válik. “Ez a kényelmes, beletörődő álláspont azonban komoly veszélyt jelent, hiszen a cégek fejlődésének – és általában a gazdasági növekedésnek – a kulcsa a jól képzett munkaerő” – hangsúlyozza a szakember.

A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy az álláskeresőknek szakmai vagy technikai képességei hiányosak, illetve holtversenyben első, hogy egyáltalán nincsenek pályázók. A problémák rangsorát Magyarországon a gyakorlat hiánya vezeti, második a szakmai vagy technikai képességek hiánya, a harmadik pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a munkaadó ajánlani tud.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki arra, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a legtöbben (25 százalék) azt válaszolták, hogy olyan jelentkezőt választanak, akinek ugyan hiányoznak bizonyos szakmai készségei, de képes elsajátítani azokat. Ez a magyar munkaadóknál is népszerű megoldás (32 százalék), de megelőzi (38 százalék) a már meglévő munkatársak képzése.

A felmérés szerint egyébként Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Brazília, mindössze 10 százalékponttal lemaradva Japán mögött. Európában Bulgária jelentette a legnagyobb szakemberhiányt: a cégek 51 százaléka nehezen talál megfelelő munkaerőt, de a német munkaadóknak is az átlagosnál nagyobb nehézségeket okoz a munkaerő felvétel.

Míg tavaly a lengyel munkaadók jelentették a legkisebb szakemberhiányt – mindössze 4 százalékuk nyilatkozott problémákról, idén viszont már 37 százalékuk szembesült a jól képzett munkaerő hiányával. 2012-ben az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2 százaléknak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása. A nemzetközi összesítés szerint az öt legnehezebben betölthető munkakör a szakmunkás, a mérnök, az értékesítő, a technikus és az informatikus pozíció.

HR Portál

Megosztás:

12 hozzászólás

 1. Szuchánszki Jánosné · 2012/06/18

  A munkaadók nem is tudják, mekkora problémákat okoz nekik a megfelelően képzett szakemberhiány! Ezt mi tudjuk igazán, munkavállalók. Ugyanis a munkaadó még örül is neki, ha pár hónapig nem tölti be az adott munkakört, addig is takarékoskodik a munkabérrel és a járulékokkal, a meglévő dolgozói pedig megoldják, hogy a hiányzó munkatárs helyett is dolgoznak. Csakhogy ez a “helyettesítés” csak olyan tessék-lássék munka, csak annyit csinálnak meg belőle, amennyit nagyon muszáj és természetesen egyik munkatárs sem fog panaszkodni, hogy nincs rendesen elvégezve a hiányzó létszámnak a munkája!

 2. Szilagyi Ferenc · 2012/06/18

  Tisztelt Blogger.Ne m ertek egyet onnel,mert tobbed magammal mar nagyon reg ota hirdetunk munkavallolokent az eszak kelet magyarorszagi regioban,de e-mailjeinkre meg visszajelzest sem kapunk.Tisztelettel Feri

 3. Csőke Zoltán · 2012/06/18

  A cikk nagyon jó.Rá világit arra, hogy nem sokára már a képzett munkaerővel is baj lesz nem csak a diplomásokkal.Na meg az 50 év felettiekkel is szóba kellene állni a munkaadóknak.Nem minimál bért adni egy jó szakmunkásnak.Mert lehet hogy gyorsan elmegy külföldre.

 4. Ballai József · 2012/06/18

  A fenti adatokat olvasva problémát jelent,hogy a dolgozokat nem fizetik meg rendesen.Amig ezt a dolgot nem rendezik megfelelő mértékben ne várjanak javulást a munkavállaloktól.

  Tisztelettel:Ballai József

 5. Levi · 2012/06/18

  “a harmadik pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a munkaadó ajánlani tud.”
  A multik ugyan csak jól járnak!!!
  Tele van szorgalmas tehetséges fiatalokkal az ország! Nem a képzetlenség itt a gond, nem is a gyakorlat hiánya.
  Ingyen kéne nekik a munkaerő, aki jól képzett szorgalmas megbízható azt sem veszik semmibe. Még a leggazdagabb multik gyógyszergyárak is, akik ígértek fűt fát amikor az állam ingyen felépítette nekik a telephelyüket az Új Magyarország program keretében, hogy micsoda nagy foglalkoztatás lesz itt!
  Ezek most kölcsönzött munkaerőt igényelnek, diákokat foglalkoztatnak éjjel nappal, felnőtteknek nem adnak munkát. Nyugdíjasokat kölcsönöznek! az idősebb nőket kigolyózzák. A munkaerő meg a tizedét keresi azonos munkakört betöltő nyugati munkáshoz képest. Csak rinyálnak a munkaadók, diszkriminálnak, dúskálnak a jóban, fele annyi emberrel végeztetik a munkát mind amennyire szükség lenne. Az ország foglalkoztatott felét naponta azzal alázzák, hogy ha nem tetszik el lehet menni mert ezrek állnak sorba munkáért a kapuban! Ez fele belerokkan abba hogy a másik felét nem hajlandó foglalkoztatni mert a profit az első. A gazdaság szemlélete nem megfelelő. Aki teheti rabszolgát tart, aki rákényszerül az meg rabszolga munkát végez. Nem nagyon van átmenet.

  Nem ostoroznék egy kisvállalkozót sem aki munkát ad 5-15 családfenntartónak és képes fenntartani magát. A gazdaság politkával van baj. Védeni kellene a magyar kisvállalkozásokat. Túl magas az adó, túl sok léhűtőt tartunk el potyára.

 6. Levi · 2012/06/18

  Az a szörnyű hogy például azokat a nőket, akik egy két éven belül védett korba érnének, kegyetlenül kirugdossák a munkáltatók, akik meg már nyugdíjasok, vagy régen munkanélküliek lettek a fenti ok miatt, azokat olcsón újra dolgoztatják a kölcsönző cégek, a multiknál. Hiába hoztak itt törvényt hogy a kölcsön munkásnak ugyan olyan juttatás járjon. A kölcsönzők egyszerűen nem jelentik be őket 8 órában csak 4-6 órában. és 176 órát dolgoznak 55 ezer forint nettó bérért 3 műszakban.
  Kíváncsi vagyok hogy ezt kimoderálják e.

 7. Tóth Erzsébet · 2012/06/19

  Nem tudom, honna veszik, hogy nem lehet jelentkezőt találni a mérnöki munkakörökre. Igaz, nem mindegy, milyen mérnök. Én alig találok álláshirdetést építészmérnöki vonalon. Amit talaálok, arra nem is válaszolnak, ha megpályázom. emiatt már régebb óta nem tudok elhelyezkednim nem kezdőként, sokéves gyakorlattal. Erről kellene írni, tenni elllene. 55 fölött képtelenség elhelyezkedni, pedig rá vagyok kényszreülve. Ehhez kérek segítséget.

 8. Marosfalvi Attila · 2012/06/19

  Nekem is több OKJ-s papírom van, így targoncavezetői is. de sajnos sehova nem vesznek fel, mert nincs benne gyakorlatom. de hogyan szerezzem meg a gyakorlatot, ha sehova nem vesznek fel, nem bizonyíthatok? Van ECDL papírom is, de ha ezek meg is voltának, akkor még egy raktárosi papír is kellene.
  Ha az elektronikát nézzük, akkor meg az a probléma, hogy nem vagyok specializálódva arra a területre, ahova keresnek embert, oda is több papír kellene.
  Én úgy látom, hogy a cégek egy bizonyos emberre írják ki a pályázatot, hogy lehetőleg más ne tudja teljesíteni.
  Ha a nyuszi sapkája piros, akkor az a baj, ha fehér, akkor az a baj. Mi lenne a jó megoldás?
  Lehetőséget kellene adni a betanulásra. Mert így valóban szakember hiány alakul ki és tovább növekszik a munkanélküliség is feleslegesen!
  Nincs szakember hiány, csak lusta és magas szintet elváró munkaadó, hogy lehetőleg csak 100%-ot teljesítő rabszolgája legyen, gyakorlatlan, kevesebbet teljesítő munkavállaló meg ne, mert nem éri meg foglalkoztatni.

  A másik: nem kell falvakba telepíteni nagy cégeket, gyárakat, ahová messziről kellene bejárni, buszoztatni az embereket.
  Magyarország határai nem csak Ausztriától a Dunáig terjed, hanem a Szlovák, Ukrán, Román határokig. Éppen ezért lehetne gyárakat telepíteni Egerbe, Miskolcra, Békéscsabára, Szegedre is.
  Ne csak Budapest, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely környékekre telepítsenek gyárakat, hiszen ott már tényleg alig lehet találni munkaerőt. De itt sajnos Kelet-Magyarországon még találnának.
  A magyar sok mindenre képes, még kevés fizetésért is dolgozni az Európai Uniós országban, ahol a többi ország népei, ennek a 4x-es fizetésért sem igazán hajlandók dolgozni. És még van képük azt mondani, hogy túl sokat kér a magyar, fizetést? Valamiből neki is meg kell élnie. de gondolom a HR-es és egyéb ügyvezetők megkeresik a havi 500.000Ft-ot, amit a rabszolga hülye magyar összekapirgál neki! Elég csak a fizetes.hu-n megnézni a fizetéseket. Ehhez képest a magyar nem kér sokat. lassan ott tartunk, mint a kínaiak!

 9. Takács László · 2012/06/19

  Nem éppen ez a valóság.
  Egyrészt normális megnevezésű szakmákat már szinte alig keresnek, legtöbbször olyan idegen neveket adnak a meghirdetett állásoknak, amit sosem halottunk, és érthetetlen még a leírása is hogy mit is keresnek valójában. Mintha nem is Magyarországon élnénk – mivel a multik uralják a munkaerőpiacon a keresletet.
  Másrészt sokszor vállalkozói jogviszonyban, eredmény-érdekelt rendszerben kívánnak foglalkoztatni, s a jobb jövedelmű helyekre pedig már rég meg van az úgymond megfelelő személy (barát, rokon stb.). Csak, hogy “ki ne látszódjon a lóláb” feladnak egy kamu hirdetést. A valós kereseted meg elsődlegesen nem tőled, hanem az ő termékük és szolgáltatásuk színvonalától és megbízhatóságuktól függ.
  Harmadrészt – ami személyes tapasztalatom és mérnöki és közgazdász diplomám, valamint több évtizedes szakmai gyakorlatom ellenére többször megtörtént velem – el sem ér a döntés képes vezetők kezébe a pályázatom és szakmai önéletrajzom, mert a személyzetisek (divatos megnevezéssel HR-esek) legtöbbször fiatal magányos szinglik vagy elvált nők, és a számukra leginkább szóba jöhető ivarérett fiatal srácokat részesítik előnyben, hátha még szerencséjük lesz velük férjként vagy szeretőként ……
  Ez persze ellenőrzési hiányosságokat is takar ezen cégeknél.
  Negyedrészt olcsóbb egy könnyebben beidomítható fiatal közép vagy felsőfokú képesítéssel rendelkező személlyel betöltetni a meghirdetett állást, ugyanis jóval kevesebbet kell fizetni neki, és ki sem meri nyitni a száját, hiszen még kezdő és örül, hogy el tudott helyezkedni…..
  Én több éve vagyok munkanélküli az ilyen esetek miatt sajnos.
  Takács László

 10. gold account · 2012/07/15

  A felmérés szerint egyébként Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 81 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Brazília, mindössze 10 százalékponttal lemaradva Japán mögött. Európában Bulgária jelentette a legnagyobb szakemberhiányt: a cégek 51 százaléka nehezen talál megfelelő munkaerőt, de a német munkaadóknak is az átlagosnál nagyobb nehézségeket okoz a munkaerő felvétel.Míg tavaly a lengyel munkaadók jelentették a legkisebb szakemberhiányt – mindössze 4 százalékuk nyilatkozott problémákról, idén viszont már 37 százalékuk szembesült a jól képzett munkaerő hiányával. 2012-ben az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 2 százaléknak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása. A nemzetközi összesítés szerint az öt legnehezebben betölthető munkakör a szakmunkás, a mérnök, az értékesítő, a technikus és az informatikus pozíció.

 11. Andrea · 2012/08/28

  Ami nincs is, azt nehéz betölteni.

 12. Hamar József · 2015/04/03

  A média folyamatosan azt fújja, hogy az országban itt-ott szakemberhiány van. Bevallom őszintén meglep! Mi az országunk keleti részében élünk, baráti társaságunk profi szakemberekből áll, és szó szerint, nem tudunk elhelyezkedni…

  Bocsánat, de igen! Közmunkabérért, vagy minimálbérért. Folyamatosan bosszankodunk azon, hogy hiába vagyunk szakemberek, ugyanabban a “kalapban” helyeznek el, mint aki nem szakember…

  Csoportunkban alkotók (szakmákon belül) is vannak. Lehet, hogy az országnak célja a munkanélküliség csökkentése, de lehet, hogy mi ebből nem igazán kérünk…

  …ha valahol igazi szakemberre lenne szükség (ács, kőműves, burkoló, asztalos, autószerelő, pályázatíró, rendszergazda, újságíró, marketinges, építőmérnök, műszaki menedzser, profi értékesítő), szívesen az országban odébb állunk.